3-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес обжарювання сировини та напівфабрикатів в обжарювальних апаратах, у печах різної конструкції з тиском пари в гріючій поверхні до 8 атм. Готує жирові суміші. Наповнює дека або сітки сировиною, напівфабрикатами. Завантажує апарати механічним способом або вручну. Регулює за показаннями контрольно-вимірювальних приладів температуру обжарювання та охолодження, рівень олії та води, тиск пари, подавання газу і повітря в апарати та печі. Періодично замінює олію. Переміщує напівфабрикат у процесі обжарювання. Здійснює карамелізацію. Відбирає проби, замочує або зволожує. Визначає за допомогою приладів або органолептично момент закінчення процесу та якість обжарювання. Охолоджує, зважує, додає сіль, спеції. Спостерігає за роботою обслуговуваного устаткування. Усуває несправності у роботі устаткування.
Повинен знати: асортимент обжарюваного продукту, режими обжарювання; способи визначення закінчення процесу обжарювання; вимоги до якості обжареного продукту; порядок завантаження і вивантаження обжарювальних печей; будову обжарювальних печей та апаратів; призначення контрольно-вимірювальних приладів; способи регулювання процесу обжарювання.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією обжарювальника харчових продуктів 2 розряду — не менше 1 року.
2-й розряд
- у разі виконання окремих операцій у процесі обжарювання.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.
4-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес обжарювання сировини та напівфабрикатів у печах різної конструкції з тиском пари в гріючій поверхні понад 8 атм. Регулює режим у процесі обжарювання за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Усуває несправності у роботі устаткування.
Повинен знати: будову, правила експлуатації та конструктивні особливості устаткування безперервної дії для обжарювання продуктів правила регулювання режимів обжарювання різних продуктів і користування контрольно-вимірювальними приладами; способи усунення несправностей у роботі обслуговуваного устаткування.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією обжарювальника харчових продуктів 3 розряду — не менше 1 року.