UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робiтники
  4. Сортувальник у виробництві харчової продукції

Сортувальник у виробництві харчової продукції

1-й розряд

Завдання та обов’язки. Сортує вручну харчову сировину, матеріали, напівфабрикати, тару та продукцію, яка підлягає повторній переробці, на дві групи — придатну та браковану — за допомогою зовнішнього огляду. Підносить вручну або за допомогою найпростіших засобів транспортування. Очищує від бруду та механічних домішок. Здійснює відбір дефектної та неповноцінної сировини; укладає відсортовану сировину у тару або на транспортуючий пристрій з вкладанням номеру (бірки) сортувальника.

Повинен знати: види сировини, матеріалів, напівфабрикатів, продукції, тари, що підлягає сортуванню; зовнішні ознаки дефектів (брака, непридатності, несортності, пороків).

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи. Приклади робіт. Сортування, розбирання ковпачків, труб, кришок, посуду, тари, свічок, плодово-ягідної сировини, фруктів, овочів, перебирання хмелю.


2-й розряд

Завдання та обов’язки. Сортує, розбирає сировину, напівфабрикати та готову продукцію із застосуванням настільних сортувальних машин та вручну на рухомих передавальних та транспортувальних механізмах. Готує необхідний інвентар, тару, перевіряє транспортувальні механізми. Приймає та оглядає мішки до і після вибивання та ремонту. Розподіляє мішки за сортами та категоріями, маркує мішки. Підносить, підвозить, приймає та завантажує на рухомі механізми вироби, сировину, матеріали, які підлягають сортуванню, розрівнює продукт на конвеєрах і стрічках транспортерів. Регулює рівномірне надходження виробів на сортування. Розкриває тару. Відбирає сторонні домішки, непридатні або нестандартні вироби, продукти, напівфабрикати. Зрізає дефекти та пошкоджені частини. Зважує, доповнює до стандартної ваги. Відбирає сировину за якісним та цільовим призначенням. Передає на подальшу переробку або на склад готову продукцію, здійснює утилізацію.

Повинен знати: способи сортування, розбирання; стандарти або технічні умови на готову продукцію та продукцію, яка підлягає сортуванню; ознаки дефектності; види тканини і категорії мішків; правила визначення придатності та якості мішків; будову і правила експлуатації обслуговуваного устаткування.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією сортувальника у виробництві харчової продукції 1 розряду — не менше 0,5 року. Приклади робіт. Сортування, розбирання казеїну, насіння бобових, зернових, сировини плодово-ягідної, овочів, хмелю за вологістю та партіях, тари і упаковки для продукції, чайної сировини, горіхів, родзинок, какао бобів, цукру рафінаду, морепродуктів, крабів.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес сортування сировини, готової продукції, напівфабрикатів на сортувальних машинах. Здійснює огляд, відбраковку, встановлення ґатунку, категорії виробу, напівфабрикату. Виявляє дефекти неякісної обробки. Визначає напрям подальшого використання. Завантажує машини сировиною, напівфабрикатами і матеріалами. Регулює роботу машин та спостерігає за розподілом сировини, напівфабрикатів по поверхні сит і трясунів. Спостерігає за станом повітроводів, рукавних фільтрів та очищує їх. Усуває несправності у роботі устаткування.

Повинен знати: способи сортування на машинах; властивості продукції, сировини, напівфабрикатів; технічні умови та стандарти; види браку, зовнішні та хіміко-технологічні ознаки браку і дефектів; будову та правила експлуатації сортувальних машин.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією сортувальника у виробництві харчової продукції 2 розряду — не менше 1 року. Приклади робіт. Сортування, розбирання риби, саго, сировини для плавленого сиру, насіння бобових, зернових, круп’яних продуктів та ін.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Сортує чайну сировину на плоских сортувальних машинах. Підносить та укладає чайну сировину в бункер машини; знімає наповнені мішки (ящики) та укладає їх за номерами; визначає готовність усіх номерів відсортованої сировини та передає її на купаж. Вибирає із чаю сторонні домішки. Періодично чистить сітки машини. Керує процесами сортування та купажування чаю; приймає чайну сировину за марками, відповідно до нарядів-актів виробничої лабораторії; контролює наповнення та роботу купажних барабанів; веде встановлений облік; приймає розсип чаю від розвантажувальних цехів та веде облік розсипу чаю. Здає порожню тару. Усуває дрібні несправності в роботі устаткування.

Повинен знати: схему сухого сортування чайної сировини; технологію сортування та купажування чайної сировини; стандарти, види та марки байхового чаю; будову та принцип роботи хитних сит, магнітних сепараторів та купажних барабанів; правили обліку; сортність байхового чаю і систему органолептичної оцінки чаю.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією сортувальника у виробництві харчової продукції 3 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору