2-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес охолодження готової продукції, напівфабрикатів до установленої температури в холодильних установках різними охолодниками під керівництвом холодильщика більш високої кваліфікації. Установлює, розміщує у загартувальних та морозильних камерах готову продукцію, укладає в тару для охолодження, заморожування. Контролює та регулює температуру і тривалість охолодження. Перевіряє зовнішнім оглядом або за результатами аналізів якість охолодження (заморожування) продукту. Передає охолоджений (заморожений) продукт на наступну обробку або реалізацію. Очищує сніг із батарей і труб охолодження.
Повинен знати: правила складання і зберігання продуктів у камерах; будову збірників, холодильників, насосів, редукторів; вимоги до якості продукції.
Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес охолодження або заморожування до установленої температури готової продукції, напівфабрикатів, сировини в холодильних установках різними охолодниками із завантаженням самопливом або під тиском. Регулює подавання холодоагенту, температуру, тиск. Контролює якість охолодження (заморожування) продукту. Підключає збірники до трубопроводів та балонів з вуглекислотою. Зливає охолоджений продукт. Миє, чистить та дезінфікує збірники, трубопроводи з їх розбиранням та складанням.
Повинен знати: будову збірників, холодильників, насосів, редукторів, схему розміщення трубопроводів та регулюючої арматури; правила користування контрольно-вимірювальними приладами; способи визначення якості охолоджування (заморожування).
Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією холодильщика харчової продукції 2 розряду — не менше 1 року.