2-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес гомогенізації протертих фруктових та овочевих однокомпонентних продуктів у гомогенізаторах за заданим режимом з метою одержання гомогенізованих соків з м’якоттю. Перевіряє робочий стан гомогенізатора, вмикає його і стежить за роботою, забезпечує рівномірне подавання в нього продуктів. Додержує встановленого технологічною інструкцією режиму роботи. Додержує правил і норм охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.
ПОвинен знати: принцип дії і режим роботи гомогенізаторів;
технологію гомогенізації; технологічні інструкції; правила санітарної обробки устаткування; правила і норми охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Базова або неповна базова загальна середня освіта. Одержання професії безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес гомогенізації протертих фруктових, овочевих і м’ясних багатокомпонентних продуктів у гомогенізаторах за заданим режимом з метою одержання гомогенізованих консервів для дитячого і дієтичного харчування. Додержує встановленого технологічною інструкцією режиму роботи. Регулює роботу гомогенізатора залежно від видів сировини і усуває дрібні несправності. Додержує правил і норм охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: будову і правила регулювання роботи гомогенізаторів; правила гомогенізації відповідно до технологічної інструкції; правила і норми охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова загальна середня освіта. Одержання професії безпосередньо на виробництві. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника гомогенізації 2 розряду не менше 1 року.