3-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес сульфітації овочів і фруктів на устаткуванні періодичної дії. Приготовляє розчини бісульфіту натрію або сірчистого ангідриду та сульфітованого продукту. Регулює процес насичення продукції сірчистим ангідридом. Наповнює місткості сульфітованою продукцією. Додержує правил і норм охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: будову обслуговуваного устаткування періодичної дії; технологічний процес сульфітації; норми доз для приготування розчину бісульфату натрію, сірчистого ангідриду і правила користування розчином; правила і норми охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова загальна середня освіта. Професійно-технічна освіта або одержання професії безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
4-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес сульфітації овочів і фруктів на безперервнодіючому устаткуванні. Стежить за надходженням у сульфітатор сировини та її охолодженням, надходженням і процесом насичення продукції сірчистим ангідридом, контролює ці процеси. Наповнює місткості сульфітованою продукцією. Регулює роботу автоматичного безперервнодіючого сульфітатора. Обслуговує балони зі зрідженим газом. Робить прості аналізи щодо вмісту газу в розчині. Додержує правил і норм охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: будову обслуговуваного безперервно діючого устаткування; норми доз сірчистого ангідриду для різної сировини і напівфабрикатів; правила приготування розчинів і поводження з балонами зі зрідженим газом; правила користування протигазом; правила і норми охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова загальна середня освіта. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника сульфітації овочів та фруктів 3 розряду не менше 1 року.