5-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес сублімаційного сушіння фруктів, овочів, олієнасіння, горіхів у сублімаційній установці. Контролює основні параметри процесу: ступінь розрідження в камері установки, температуру в продукті, камері, конденсаторі та в інших точках. Визначає й усуває несправності в роботі агрегатів та апаратури сублімаційних, холодильних установок, вакуумного устаткування. Бере участь у процесі завантаження фруктами, овочами, олієнасінням або горіхами сублімаційної камери, вводить установку в заданий режим. Знімає лід і сніг з поверхні випарників змійовиків та батарей. Бере участь у всіх видах ремонтних робіт, прийманні й випробовуванні відремонтованого устаткування, зніманні індикаторних діаграм, здаванні устаткування в експлуатацію. Додержує правил і норм охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: конструктивну будову і принцип роботи сублімаційної установки; вимоги до якості фруктів, овочів, олієнасіння, горіхів; правила ведення процесу сублімаційного сушіння, регулювання роботи установки; правила користування контрольно-вимірювальними приладами; правила і норми охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова загальна середня освіта. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 4 розряду не менше 1 року.