UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робітники
  4. Апаратник коньячного виробництва

Апаратник коньячного виробництва

3-й розряд

Завдання та обов’язки. Бере участь у веденні процесу перегонки виноматеріалів або спирту-сирцю для одержання коньячного спирту. Наповнює виноматеріалами напірні місткості, завантажує виноматеріали у підігрівник і підігріває їх до заданої температури. Завантажує перегінні апарати виноматеріалами або спиртом-сирцем самопливом чи насосом. Розвантажує перегінні апарати і передає відходи на утилізацію або скидає в каналізацію. Перекачує коньячний спирт на витримку. Установлює у відповідне положення впускні та повітряні вентилі на устаткуванні, бардяні штуцери на перегінних апаратах і стежить за їх правильним положенням під час підготовки устаткування до перегонки, у процесі перегонки й у разі зупинки устаткування. Відбирає проби, чистить і миє устаткування, місткості, комунікації.

Повинен знати: основи технології перегонки виноматеріалів; основні властивості виноматеріалів, коньячного спирту, коньяків; принцип роботи устаткування; схему комунікацій.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес перегонки виноматеріалів або спирту-сирцю для одержання коньячного спирту під керівництвом апаратника вищої кваліфікації або майстра (технолога). Обслуговує устаткування під час пуску, у процесі перегонки і його зупинки. Подає пару в змійовик для нагрівання перегінних апаратів, воду — в дефлегматори і холодильники. Стежить за температурою води і пари в змійовиках, завантаженням перегінних апаратів і рівнем рідини в них, за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Стежить за станом парової, водяної, винної і спиртової комунікацій. Регулює подавання води і пари. Усуває несправності в роботі устаткування і комунікацій.

Повинен знати: основи технології коньячного виробництва; технологію і режим процесу перегонки виноматеріалів; будову основного і допоміжного устаткування, комунікацій; правила користування контрольно-вимірювальними приладами; вимоги до якості готової продукції.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника коньячного виробництва 3 розряду — не менше 1 року.


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес перегонки виноматеріалів або спирту-сирцю для одержання коньячного спирту на апаратах різних систем і способів нагрівання. Запускає апарати. Відбирає погони і направляє їх в приймачі окремими фракціями. Визначає початковий і кінцевий момент відгону головної фракції, а також середній і хвостовий за показаннями контрольно-вимірювальних приладів і органолептичної за кольором, запахом, смаком. Контролює процес перегонки: швидкість відгону спирту, його температуру, правильність відбору фракцій і міцність спирту. Регулює швидкість процесу перегонки за допомогою вентилів, подавання пари в апарати і холодної води в дефлегматори. Веде облік.

Повинен знати: технологію коньячного виробництва; біофізико-хімічні властивості виноматеріалів, коньячних спиртів, коньяків; методи визначення погонів за фракціями, міцністю і якістю спиртів; конструктивні особливості основного і допоміжного устаткування коньячного виробництва, правила його регулювання; правила ведення обліку.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника коньячного виробництва 4 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору