2-й розряд
Завдання та обов’язки. Охолоджує або заморожує весь вміст пляшки або його частину в процесі виробництва ігристого вина. Контролює охолоджування і заморожування, температуру повітря та розсолу в камерах і ваннах, рівень розсолу в ваннах за показаннями контрольно-вимірювальних приладів та органолептично. Визначає момент закінчення процесу охолоджування і заморожування. Завантажує і розвантажує холодильні камери, ванни. Підвозить і відвозить пляшки з шампанським. Укладає пляшки з вином на бродіння і контрольну витримку. Подає їх на виробництво після контрольної витримки, перекладає і збовтує пляшки. Укладає пляшки із збродженим вином у пюпітри та виймає з них. Розбирає та перекладає штабелі, транспортує пляшки з вином. Миє пляшки з шампанським у процесі багатолітньої витримки. Миє, дезінфікує та розміщує пюпітри.
Повинен знати: призначення і правила охолоджування та заморожування вмісту пляшок у виробництві ігристих вин; правила дезінфекції і розміщення пюпітрів, укладання в них пляшок з вином; правила укладання пляшок на бродіння і контрольну витримку.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта.
Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов’язки. Виконує складні і відповідальні операції і роботи з розмноження чистої культури дріжджів і приготування дріжджової розводки під керівництвом готувача шампанського вищої кваліфікації або майстра (технолога). Стерилізує апарати, місткості, посуд. Освітлює (фільтрує, відстоює) живильне середовище. Наповнює живильним середовищем стерилізатори, стерилізує та зливає у стерильні місткості. Подає дріжджову розводку в живильне середовище і на виробництво насосами, мірниками. Обслуговує і регулює роботу апаратів, насосів, фільтрів і комунікацій. Переливає шампанське із пляшки в пляшку апаратами та пристроями для відділення вина від осадів, фільтрує, доливає вино у неповні пляшки. Готує порожні та наповнені пляшки до переливання, переміщення пляшок із штабелів. Попередньо охолоджує наповнені пляшки і заповнює порожні вуглекислотою. Чистить, миє апарати та пристрої. Веде облік.
Повинен знати: основні властивості ігристого вина, дріжджів і допоміжних матеріалів, які застосовуються; основи технології розмноження чистої культури дріжджів; технологічний режим і правила його дотримання; принцип роботи обслуговуваного устаткування, апаратів, комунікацій; правила користування контрольно-вимірювальними приладами; правила ведення обліку.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна чи базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією готувача шампанського 2 розряду — не менше 1 року.
4-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес генерації чистої культури дріжджів в апаратах або батареях безперервної дії. Збирає дріжджі. Готує стерильне живильне середовище і здійснює засів дріжджів. Стежить за процесом генерації. Подає дріжджову розводку на виробництво насосами, дозувальними пристроями.
Готує і обробляє резервуарну (або тиражну) суміш для вторинного бродіння. Наповнює напірні апарати виноматеріалами та лікером за допомогою відцентрових насосів або під тиском двоокису вуглецю. Знекислює суміш біологічним або іншими методами. Підігріває суміш до встановленої температури, підтримує її на цьому рівні з подальшим охолодженням.
Подає суміш на шампанізацію. Стежить за надходженням суміші у збірники та рівнем їх наповнення, дозуванням Дріжджів, передаванням обробленої суміші на вторинне бродіння. Контролює температуру води і суміші.
Готує цукровий сироп, тиражний та експедиційний лікер у котлах, реакторах, місткостях з мішалками, ротаційних бочках та іншому устаткуванні. Завантажує компоненти насосами, дозаторами, транспортерами, шнеками та іншими завантажувальними механізмами. Подає воду, пару, паливо. Контролює технологічні процеси за результатами лабораторних аналізів і органолептично. Визначає момент закінчення процесу приготування продукту, проводить фільтрацію, відбирає проби. Чистить, миє, дезінфікує устаткування, місткості, фільтри, шнеки.
Повинен знати: основи технології приготування ігристого вина пляшковим і резервуарним методом; технології генерації чистої культури дріжджів; біофізико-хімічні властивості вина, дріжджів, цукру, вуглекислоти; технологічні інструкції і вимоги до якості готової продукції; принцип роботи і правила експлуатації основного та допоміжного устаткування, пристроїв, контрольно-вимірювальних приладів, комунікацій.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією готувача шампанського 3 розряду — не менше 1 року.