UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робітники
  4. Оброблювач винної сировини

Оброблювач винної сировини

1-й розряд

Завдання та обов’язки. Виконує прості операції та роботи у процесі одержання сусла, соків і м’язги з виноградної та плодово-ягідної сировини під керівництвом оброблювача вищої кваліфікації. Бере участь у розбиранні технологічного та транспортувального устаткування. Чистить, миє устаткування, пристрої, інвентар і підлогу у виробничих приміщеннях.

Повинен знати: характеристику винограду, плодів і ягід як сировини для виноробної продукції; елементарні основи процесів одержання соків, сусла, м’язги та вичавків; принцип роботи, правила миття та чищення обслуговуваного устаткування; схему комунікацій.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.


2-й розряд

Завдання та обов’язки. Виконує прості операції та роботи у процесі одержання сусла, соків і м’язги з виноградної та плодово-ягідної сировини. Сортує (інспектує) сировину під час подавання її на переробку. Подає сировину на миття та в дробильні машини. Вичавлює гребені на пресах, транспортує гребені та вичавки із виробничого приміщення вручну або за допомогою транспортувальних засобів. Вивантажує вичавки та передає їх на подальше перероблення або відправлення. Розбирає та збирає обслуговуване устаткування.

Повинен знати: основні властивості винограду, плодів, ягід; будову, правила експлуатації обслуговуваного устаткування і транспортувальних засобів; правила відбору проб; правила розбирання та складання обслуговуваного устаткування; основи технології одержання сусла, соку, м’язги із виноградної та плодово-ягідної сировини.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією оброблювача винної сировини 1 розряду — не менше 0,5 року.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес одержання соку, сусла і м’язги способом переробки виноградної та плодово-ягідної сировини (подрібнення, миття сировини, видалення гребенів, відділення соку, пресування м’язги, перекачування сусла на відстій, бродіння) на дробарках, стікачах, пресах усіх систем, крім ручних. Стежить та регулює роботу технологічного устаткування, транспортувальних засобів, пристроїв. Подає сировину на дроблення, м’язгу — на бродіння, настій — в стікачі та преси, сусло — у відстійники або на подальшу обробку. Здійснює нагрівання, сульфітацію, ферментацію м’язги в потоці. Веде облік.

Повинен знати: технологію переробки, основні властивості виноградної та плодово-ягідної сировини; технологію одержання та основні властивості соку, сусла, м’язги, вичавків; будову основного та допоміжного устаткування, транспортувальних засобів і комунікацій; способи визначення ступеня вичавленості сировини та м’язги; правила ведення обліку.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна чи базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією оброблювача винної сировини 2 розряду — не менше 1 року.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес одержання соку, сусла, м’язги способом перероблення виноградної та плодово-ягідної сировини на автоматичних лініях з пульта керування: миття, подрібнення сировини, відділення соку, пресування м’язги, видалення з виробничого приміщення гребенів і вичавків, перекачування соку і сусла на відстій, направлення сировини для перероблення на технологічні лінії. Контролює виконання технологічного режиму перероблення винної сировини, дотримання витрат сировини та виходу готової продукції, безперебійну роботу обслуговуваного устаткування. Запобігає та усуває причини, які викликають погіршення якості продукції, перевищення граничних норм втрат, зменшення виходу готової продукції, зниження потужності лінії.

Повинен знати: технологію перероблення виноградної та плодово-ягідної сировини на автоматичних лініях; будову та правила експлуатації автоматичних ліній, контрольно-вимірювальних приладів, пульта керування; причини, які викликають погіршення якості продукції, перевищення граничних норм втрат, зменшення виходу готової продукції та заходи щодо їх усунення.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією оброблювача винної сировини 3 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору