UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робітники
  4. Оброблювач коньячних спиртів та коньяків

Оброблювач коньячних спиртів та коньяків

1-й розряд

Завдання та обов’язки. Виконує окремі прості операції з витримування й оброблення коньячних спиртів та приготування коньяків під керівництвом оброблювача вищої кваліфікації. Зливає осад. Підключає і відключає шланги, винопроводи до обладнання та місткостей. Білить стіни, площадки, лагери, чистить і миє обладнання, устаткування, пристрої, інвентар. Обтирає зовнішню поверхню технологічних місткостей. Фарбує угори та обручі бочок.

Повинен знати: основні властивості сировини та допоміжних матеріалів; схему комунікацій і правила користування обслуговуваним устаткуванням.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.


2-й розряд

Завдання та обов’язки. Виконує окремі прості операції з витримування і оброблення коньячних спиртів, приготування коньяків. Проводить технологічні переливки. Відбирає проби. Установлює бочки на лагери та наповнює їх. Відливає або доливає спирт і коньяк у місткості для підтримування в них необхідного рівня. Наповнює технологічні й транспортні місткості коньячним спиртом або коньяком за допомогою насосів, апаратів, пристроїв. Парафінує бочки. Готує спиртові води, дистильовану воду. Наносить трафарет. Регулює робот) обслуговуваного устаткування і комунікацій, усуває несправності в їх роботі.

Повинен знати: основні властивості коньячних спиртів та коньяків; правила наповнення технологічних і транспортних місткостей; принцип роботи обслуговуваного обладнання і комунікацій.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією оброблювача коньячних спиртів та коньяків 1 розряду — не менше 0,5 року.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Виконує окремі складні операції з витримування й оброблення коньячних спиртів і приготування коньяків. Проводить егалізацію коньячних спиртів, наповнює бочки коньяком і подає на розлив. Проводить оброблення коньяків: обклеювання, дозування та видавання обклеювальних речовин, перемішування, фільтрацію, післякупажне витримування. Готує колер і цукровий сироп у котлах та апаратах різних способів нагрівання. Готує обклеювальні розчини. Контролює і регулює технологічні процеси за допомогою контрольно-вимірювальних приладів, лабораторних аналізів і органолептичним методом. Регулює роботу обслуговуваного устаткування. Чистить, миє устаткування, бере участь в усуненні несправностей у його роботі. Веде облік.

Повинен знати: основи технології обробки коньячних спиртів і приготування коньяків; технологічні інструкції; вимоги до якості готової продукції; технологічний режим та правила його регулювання на окремих операціях; будову обслуговуваного обладнання, контрольно-вимірювальних приладів та комунікацій; правила ведення обліку.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією оброблювача коньячних спиртів та коньяків 2 розряду — не менше 1 року.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде комплексні технологічні операції витримування та оброблення коньячних спиртів і приготування коньяків. Доглядає коньячні спирти під час витримування. Обробляє дубову клепку для резервуарного витримування коньячного спирту. Розмішує клепки в емальованих резервуарах. Регулює кисневий режим під час витримування коньячних спиртів у великих місткостях на спеціально обробленій дубовій клепці. Періодично миє клепку та проводить її термічне оброблення. Проводить розлив у бочки. Обслуговує устаткування та усуває несправності в його роботі. Контролює та регулює процес приготування коньяків, роботу основного і допоміжного устаткування.

Повинен знати: основні біохімічні властивості коньячних спиртів, коньяків; технологію обробки коньячних спиртів і приготування коньяків; технологічний режим та правила його регулювання під час витримування коньячних спиртів у великих місткостях на спеціально обробленій дубовій клепці; основи технології обробки дубової клепки; будову обслуговуваного устаткування, регулювальних пристроїв, контрольно-вимірювальних приладів.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією оброблювача коньячних спиртів та коньяків 3 розряду — не менше 1 року.


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес витримування та оброблення коньячних спиртів і приготування коньяків. Підбирає коньячні спирти для егалізації і купажування під керівництвом технолога та подає на тривале витримування. Готує купаж, купажує, дозує і подає в купаж компоненти й обклеювальні речовини, перемішує купаж. Вибирає дубову клепку й організовує її оброблення для резервуарного витримування коньячного спирту. Контролює виконання технологічного режиму, дотримання норм витрат сировини та матеріалів, безперебійну роботу і правильність використання основного і допоміжного устаткування. Своєчасно виявляє та усуває причини, які викликають втрати, погіршення якості продукції. Веде технічну документацію.

Повинен знати: технологію витримування коньячних спиртів, приготування коньяків; правила вибору і технологію обробки дубової клепки; норми витрат сировини і матеріалів; конструктивні особливості основного та допоміжного устаткування, регулювальних пристроїв і контрольно-вимірювальних приладів; правила відбору коньячних спиртів для егалізації та купажування; способи виявлення та усунення несправностей у роботі обслуговуваного устаткування.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією оброблювача коньячних спиртів та коньяків 4 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору