5-й розряд
Завдання та обов’язки. Переводить осад на пробку у виробництві шампанського та ігристого вина пляшковим методом (ремюаж). Визначає візуально та органолептично момент закінчення процесу бродіння в пляшках та дозрівання осаду для ремюажу. Стежить за правильним укладанням пляшок у пюпітри. Проводить коливальне трясіння пляшок з легкими ударами об стінки пюпітру так, щоб осад переміщувався по стінці пляшки спіральне і легкий осад не відставав від важкого. Веде облік.
Повинен знати: основи технології виробництва шампанського та ігристого вина пляшковим методом; сутність і значення процесу ремюажу та правила його проведення; біофізико-хімічні властивості вина, дріжджів, вуглекислоти; будову пюпітрів, правила укладання та виймання з них пляшок; правила ведення обліку.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 4 розряду — не менше 1 року.