UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робітники
  4. Апаратник перегонки та ректифікації спирту

Апаратник перегонки та ректифікації спирту

5-й розряд

Завдання та обов’язки. Здійснює контроль за процесом перегонки і ректифікації спирту на брагоректифікаційних установках безперервної дії відповідно до технологічного регламенту. Регулює витрачання бражки, спирту, пари, води. Стежить за швидкістю згону і тиском у колонах за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Здійснює відбір стандартної продукції, напівфабрикатів і побічних продуктів. Перевіряє вміст спирту в барді та лютерній воді. Коригує процес перегонки і ректифікації згідно з результатами аналізів якості продуктів і напівфабрикатів та втрат спирту з бардою і лютерною водою. Контролює кількість виробленого спирту. Систематично знімає показання лічильників обліку вироблюваного спирту, веде відповідні записи у виробничому журналі. Регулює за результатами аналізів хід технологічного процесу за допомогою засобів автоматики. Виявляє несправності в роботі устаткування та вживає заходів щодо їх усунення.

Повинен знати: технологію перегонки бражки та ректифікації спирту; показники складу речовин бражки; фізико-хімічні показники якості ректифікованого спирту та головної фракції за стандартом; норми відбору ректифікованого спирту, сивушного масла, головної фракції; норми граничних втрат спирту з бардою та лютерною водою; будову брагоректифікаційних установок безперервної дії різних систем та засобів автоматики; норми витрат теплової енергії та способи її економії, порядок проведення аналізу з їх визначення.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 4 розряду — не менше 1 року.


6-й розряд

Завдання та обов’язки. Здійснює контроль за процесом перегонки і ректифікації спирту на брагоректифікаційних установках безперервної дії відповідно до технологічного регламенту. Регулює подавання бражки, пари, води. Стежить за швидкістю згону і тиском в колонах за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Здійснює відбір стандартної продукції, напівфабрикатів і побічних продуктів. Перевіряє вміст спирту в барді і лютерній воді. Коригує процес перегонки і ректифікації за результатами аналізів якості продуктів і напівпродуктів та втрат спирту з бардою й лютерною водою. Контролює кількість вироблюваного спирту, систематично знімає показання лічильників обліку вироблюваного спирту, веде відповідні записи у виробничому журналі. Виконує дії з раптової і планової зупинки процесу перегонки бражки, стягування. Здійснює пуск установки після раптової зупинки та після стягування. Стежить за станом устаткування, усуває дрібні несправності.

Повинен знати: основи технології виробництва спирту та технологію перегонки і ректифікації спирту; вимоги до технологічних показників бражки; фізико-хімічні та органолептичні показники якості спирту та головної фракції за стандартом, склад умовного спирту-сирцю; норми відбору ректифікованого спирту, сивушного масла, головної фракції; норми втрат спирту в процесі брагоректифікації; норми граничних втрат спирту з бардою та лютерною водою; порядок проведення аналізу з їх визначення; нові удосконалені схеми брагоректифікаційних установок, будову та конструктивні особливості вакуумних установок, установок побічно-структурної дії, установок виділення етилового спирту з головної фракції в системі брагоректифікації та правила їх експлуатації, схему трубопроводів; розташування запірної та регулюючої арматури і способи користування нею; способи очищення теплообмінників; будову та принцип роботи контрольно-вимірювальних приладів і засобів автоматики, схеми автоматизації виробничих процесів, способи усунення несправностей у роботі устаткування та нормалізації технологічного процесу.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника перегонки та ректифікації спирту 5 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору