3-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес вирощування дріжджів для бродіння пивного сусла. Обробляє, розмножує та зберігає дріжджі в чанах, ванночках. Знімає дріжджі в бродильних чанах, відбирає придатні насіннєві та товарні дріжджі. Додержується правил та техніки знімання дріжджів для збереження потрібної кількості насіннєвих дріжджів. Веде облік і розподіл дріжджів за генераціями і расами. Очищає дріжджі проціджуванням через густе сито від механічних забруднень, підкислюванням та підлуговуванням — від сторонніх мікроорганізмів, промиває дріжджі і готує їх до активного бродіння. Міняє воду в збірниках, стежить за температурою у дріжджових збірниках та регулює її. Приймає дріжджі чистої культури і стежить за процесом їх розмноження. Відбирає і завантажує дріжджі в бродильні чани для бродіння пивного сусла. Чистить, миє, дезінфікує і забезпечує біологічну чистоту дріжджових збірників, холодильників, іншого устаткування і приміщень дріжджових камер. Готує розчини для підкислювання і підлуговування. Розливає в бідони та інші види тари товарні дріжджі, відпускає на реалізацію та веде облік кількості товарних дріжджів.
Повинен знати: технологічну інструкцію з оброблення та зберігання насіннєвих дріжджів, практичні прийоми і техніку знімання дріжджів; будову, принцип роботи та правила експлуатації устаткування і контрольно-вимірювальних приладів; правила розподілу дріжджів за расами і генераціями; норми завантаження дріжджів для бродіння сусла; технологічні вимоги до завантаження дріжджів; правила приготування і норми витрат розчинів для підкислювання та підлуговування; правила санітарного оброблення устаткування і приміщень дріжджових камер.
Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та мінімальна професійна підготовка на виробництві чи інструктаж. Без вимог до стажу роботи.