1-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес оброблення та приготування води технологічного призначення для виробництва пива. Наповнює баки холодною водою, пускає пару, фільтрує, зм’якшує та нагріває воду в баках до необхідної температури. Регулює рівень та температуру води в баках за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Подає гарячу воду у виробництво. Розбирає, миє та складає фільтри. Очищає від накипу, дезінфікує і миє баки, змійовики та інше устаткування. Прибирає та проводить санітарне оброблення приміщення. Стежить за справністю теплоізоляції баків та магістралей.
Повинен знати: технологічну інструкцію з підготування гарячої води для обслуговуваної дільниці; засоби та способи зм’якшення і очищення води; схеми парових та водяних магістралей; розміщення запірної та регулювальної арматури, контрольно-вимірювальних приладів та правила користування ними; графік подавання гарячої води на виробничі дільниці; принцип роботи водяних фільтрів; правила та терміни санітарного оброблення баків, устаткування та приміщень.
Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та мінімальна професійна підготовка безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов’язки. Обробляє та готує газовану воду для виробництва фруктових та мінеральних вод. Фільтрує, охолоджує та насичує воду вуглекислотою. Регулює за показаннями контрольно-вимірювальних приладів охолодження, тиск у сатураторах, повноту насичення вуглекислотою та рівномірне подавання газованої води на розливальні машини. Перевіряє справність фільтрів, холодильників, сатураторів, насосів та контрольно-вимірювальних приладів. Підкочує, установлює балони з вуглекислотою і приєднує сатуратори до газгольдерів або балонів. Обслуговує газгольдери, транспортує балони з вуглекислотою.
Повинен знати: технологію приготування газованої води, вимоги державних стандартів до її якості, правила експлуатації устаткування, що обслуговує, контрольно-вимірювальних приладів та арматури.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією оброблювача води 1 розряду — не менше 1 року.
4-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес доочищення питної води на установках продуктивністю від 3000 куб. м до 5000 куб. м за добу. Розкручує і очищає фільтри. Проводить заміну фільтрувального матеріалу. Пускає та зупиняє устаткування. Веде двоетапне озонування в озонових реакторах. Веде процес механічної фільтрації та сорбційного очищення у фільтраційних танках. Контролює технологічний процес за допомогою контрольно-вимірювальних приладів та автоматики. Знезаражує воду ультрафіолетовим випромінюванням і диоксидом хлору. Подає очищену воду у виробництво та в торгову мережу. Усуває несправності в механічній частині устаткування. Веде записи в технологічному журналі.
Повинен знати: технологічну схему виробництва питної води;
розміщення трубопроводів; будову, принцип дії та правила експлуатації танків і озонових генераторів; вимоги до якості питної води; норми видавання озону, диоксиду хлору й ультрафіолетового випромінювання; правила та порядок охорони праці під час роботи з озоновими реакторами та установкою диоксиду хлору; порядок роботи електронних плат на дисплейному диспетчерському пульті.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією оброблювача води 3 розряду — не менше 1 року.
5-й розряд
- у разі роботи на установках вітчизняного виробництва продуктивністю понад 5000 куб. м за добу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією оброблювача води 4 розряду — не менше 1 року.
6-й розряд
- у разі роботи на установках зарубіжного виробництва продуктивністю понад 5000 куб. м за добу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією оброблювача води 5 розряду — не менше 1 року.