3-й розряд
Завдання та обов’язки. Бере участь у процесі вирощування солоду із зерна. Замочує зерно в замочувальних чанах із доведенням вологості до заданого відсотка та забезпечує достатню аерацію, необхідну для початкової стадії пророщування зерна. Завантажує, миє, дезінфікує, перекачує зерно, знімає сплав. Регулює технологічний режим за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Готує дезінфекційний розчин для хлорування води та зерна. Вивантажує зерно із замочувальних чанів і транспортує в апарати пророщування та на тік. Укладає зерно в “постіль”. Миє, дезінфікує замочувальні чани. Відбирає проби. Визначає ступінь замочування за зовнішніми ознаками. Веде облік кількості завантаженого зерна в кожному чані.
Повинен знати: правила замочування зерна; фізико-хімічні властивості зерна, яке використовується для приготування солоду та вплив якості солоду на вихід сусла, спирту та інших продуктів; правила відбирання проб; принцип роботи та правила експлуатації устаткування, що обслуговується.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
4-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес вирощування солоду із зерна на токах та в немеханізованих ящиках під керівництвом змінного майстра або солодовника вищої кваліфікації. Розподіляє зерно на токах. Установлює висоту шару, загортає краї гряди, зволожує, перелопачує зерно шарами вручну або механічною лопатою. Контролює і підтримує температурний та технологічний режим на всіх стадіях процесу приготування солоду. Обробляє солод прискорювачами росту. Запобігає та усуває причини відхилень від норм технологічного режиму. Виконує нескладні аналізи. Транспортує зелений солод на сушарки різних систем. Очищує, дезінфікує та перевіряє чистоту токів, ящиків, вентиляційних установок, транспортних механізмів та іншого устаткування. Веде технічну документацію.
Повинен знати: технологічну схему вирощування солоду із зерна на токах та в немеханізованих ящиках; способи перелопачування зерна; фізико-хімічні та технологічні властивості зерна та солоду; причини, які викликають зараження та псування солоду; способи запобігання їм; способи знезараження солоду; методику простих аналізів; будову обслуговуваного устаткування.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією солодовника 3 розряду — не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес вирощування солоду на токах та в немеханізованих ящиках. Приймає зерно в апарати вирощування солоду, на токи. Регулює процес пророщування зерна відповідно до технологічної інструкції на всіх стадіях. Регулює температуру та зволожує повітря, полає його в апарати вирощування солоду. Стежить за температурним режимом пророщування солоду. Пускає та зупиняє устаткування. Перевіряє справність, очищає та дезінфікує устаткування. Запобігає та усуває причини відхилення від норм технологічного режиму. Відбирає проби. Виконує контрольні аналізи. Визначає готовність солоду.
Повинен знати: технологічну схему виробництва солоду; вимоги до якості зерна, яке йде на приготування солоду; оцінку якості солоду за зовнішніми ознаками та за діастатичною силою; норми та методи вирощування солоду із різних видів сировини; будову та конструктивні особливості устаткування, яке застосовується у виробництві солоду.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією солодовника 4 розряду — не менше 1 року.
6-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде складний біохімічний процес замочування, вирощування та сушіння солоду суміщеним способом у агрегатах більшої одиничної потужності, оснащених контрольно-вимірювальними приладами та автоматикою. Приймає зерно в агрегат. Регулює вологу, температуру та тривалість замочування, вирощування та сушіння солоду за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Ворушить зерно з одночасним зрошуванням тонкорозпорошеною водою і продуває кондиційованим повітрям на всіх стадіях відповідно до технологічного режиму. Охолоджує в літній період та підігріває в зимовий період свіже холодне повітря, рециркулює відпрацьоване повітря. Регулює біологічні та ферментативні процеси вирощування солоду аерацією шару зерна кондиційованим повітрям. Регулює подавання повітря та сушильного агента в агрегат. Запобігає та усуває причини відхилень від норм технологічного режиму. Відбирає проби. Виконує контрольні аналізи.
Повинен знати: технологію та технологічні режими виробництва солоду суміщеним способом в агрегаті більшої одиничної потужності; будову, конструктивні особливості та правила експлуатації устаткування, що обслуговується, контрольно-вимірювальних приладів та автоматики.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією солодовника 5 розряду — не менше 1 року.