4-й розряд
Завдання та обов’язки. Здійснює контроль за технологічним процесом одержання оцту швидким періодичним циркуляційним і напівбезперервним способами на апаратах (ферментерах) великої місткості. Обслуговує повітродувки чи компресорні установки, конденсаційно-витяжні системи та насоси для циркуляції культуральної рідини. Забезпечує нормальний хід процесу окислення і безперебійну роботу устаткування. Регулює температурний режим роботи теплообмінників і роботу сегнерових коліс та інших розбризкувачів. Відбирає проби культуральної рідини, аналізує її на вміст кислоти і спирту. Контролює та регулює хід процесу за результатами аналізів. Регулює подавання повітря. Визначає момент закінчення процесу. Знімає сирий оцет і перекачує його на подальші операції. Веде технологічну документацію.
Повинен знати: технологічний процес одержання оцту швидким періодичним циркуляційним і напівбезперервним способом; фізіологічні особливості культури оцтовокислих бактерій; технологічний режим і порядок (способи) його регулювання; параметри технологічного процесу; схему комунікацій; порядок регулювання подавання повітря; основи будови і порядок обслуговування устаткування; правила відбору проб і проведення аналізів, порядок ведення технологічної документації.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 3 розряду — не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов’язки. Здійснює контроль за технологічним процесом одержання оцту глибинним періодичним і безперервним способом по двох стадіях процесу (розмноження і росту оцтовокислих бактерій) в апаратах або батареях, які складаються з 3 — 5 апаратів інтенсивного масообміну. Обслуговує автоматичні прилади, регулює температуру, подавання повітря, живильного середовища та води. Обслуговує абсорбційну систему уловлювання парів кислоти і спирту. Визначає кількість біомаси нефелометром, здійснює своєчасне подавання сусла по стадіях процесу в апарати.
Аналізує культуральну рідину на вміст кислоти і спирту, кількість біомаси, регулює процес за результатами аналізу. Розраховує необхідну кількість живильного середовища, що додається, і коефіцієнт розроблення, швидкість росту оцтовокислих бактерій і вихід оцтової кислоти з періодичністю, яка передумовлена інструкцією.
Повинен знати: технологічний процес одержання оцту глибинним періодичним і безперервним способом; технічний контроль; порядок розрахунку приготування живильних середовищ; способи і порядок регулювання параметрів технологічного режиму одержання оцту; будову і порядок експлуатації апаратів або батареї інтенсивного масообміну.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника з вироблення оцту 4 розряду — не менше 1 року.