UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робiтники
  4. Апаратник варіння утфелю

Апаратник варіння утфелю

2-й розряд

Завдання та обов’язки. Виконує допоміжні роботи з варіння утфелю у вакуум-апаратах усіх кристалізацій для виробництва цукру-піску або цукру-рафінаду. Відбирає проби. Контролює нагрівання сиропу та патоки перед подаванням у апарати. Стежить за показаннями контрольно-вимірювальних приладів та засобів автоматики. Виконує більш складні роботи під керівництвом апаратника вищої кваліфікації.

Повинен знати: технологічний процес уварювання утфелів I, II, III кристалізацій; призначення, принцип дії, правила технічної експлуатації обслуговуваного устаткування, контрольно-вимірювальних приладів, засобів автоматики; фізико-хімічні властивості і норми витрат допоміжних матеріалів під час уварювання утфелів.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес варіння утфелю у вакуум-апаратах різної місткості другої та третьої кристалізацій при трикристалізаційній схемі у виробництві цукру-піску та переробленні цукру-сирцю. Регулює подання патоки та пари в апарат. Вмикає та підтримує розрядження в апараті. Веде процес утворення центрів кристалізації та нарощування кристалів. Згущує кристалічну масу перед спуском. Визначає готовність утфелю. Спускає утфель з апарата в утфелемішалки. Контролює процес уварювання утфелю в апараті, справність устаткування, контрольно-вимірювальних приладів. Веде технічну документацію.

Повинен знати: технологічну схему кристалізаційного відділення; основи технології кристалізації цукру та патокоутворення; фізичні та хімічні властивості сировини (цукрових продуктів, що надходять на уварювання) і готової продукції, яку одержують під час варіння; технологію варіння утфелів; будову, принцип дії, правила технічної експлуатації устаткування, контрольно-вимірювальних приладів і засобів автоматики; види несправностей у роботі вакуум-апаратів, способи їх усунення; технічні умови та державні стандарти на сировину, готову продукцію та напівфабрикати.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника варіння утфелю 2 розряду — не менше двох виробничих сезонів.


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес варіння утфелю у вакуум-апаратах різної місткості та кристалізації у виробництві цукру-піску, рафінадних та продуктових утфелів у виробництві цукру-рафінаду. Подає і регулює надходження продуктів та пари в апарат. Вмикає і підтримує розрідження в апараті. Веде процес утворення центрів кристалізації та нарощування кристалів, знецукрення міжкристального розчину з дотриманням коефіцієнта перенасичення, температури нагрівання і ступеня розрідження. Веде процес згущення кристалізаційної маси перед спуском, регулює температуру в апаратах. Визначає готовність утфелю. Спускає готовий утфель з апарата в утфелемішалки. Дотримується графіків роботи вакуум-апаратів і теплового режиму. Контролює стан устаткування та усуває несправності в його роботі. Веде облік та контроль роботи вакуум-апаратів.

Повинен знати: технологічну схему, призначення та роль кристалізаційного відділення цукрового заводу; основи технології кристалізації і утворення патоки; будову, принцип дії та правила технічної експлуатації вакуум-апаратів, допоміжного устаткування та контрольно-вимірювальних приладів, засобів автоматики; раціональні прийоми і методи праці під час обслуговування вакуум-апаратів, основи обліку та контролю роботи вакуум-апаратів, слюсарну справу.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника варіння утфелю 4 розряду — не менше одного виробничого сезону.


6-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес варіння утфелю у вакуум-апаратах різної місткості першої кристалізації у виробництві цукру-піску, рафінадних та продуктових утфелів у виробництві цукру-рафінаду з автоматизованою системою керування процесом варіння утфелю. Забезпечує за допомогою засобів автоматики та контрольно-вимірювальних приладів регулювання температурного режиму, контроль за процесом уварювання утфелю в апаратах. Перевіряє роботу устаткування та налагоджує його. Веде облік і записи в технологічному журналі.

Повинен знати: технологію варіння утфелю у вакуум-апаратах з автоматизованою системою керування процесом; будову, принцип дії, правила технічної експлуатації та кінематичні схеми вакуум-апаратів допоміжного устаткування та автоматизованих систем керування процесом варіння утфелю; способи виявлення та усунення несправностей у роботі вакуум-апаратів, способи їх налагодження, слюсарну справу.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника варіння утфелю 5 розряду — не менше одного виробничого сезону.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору