UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робiтники
  4. Карамельник

Карамельник

1-й розряд

Завдання та обов’язки. Виконує різні операції з обслуговування штампувальних або різальних машин під керівництвом кара мельника вищої кваліфікації. Знімає охолоджену карамель у лотки. Відносить лотки до місць складування.

Повинен знати: основні властивості і відмінні ознаки карамелі; вимоги до якості готової продукції; правила та прийоми роботи, що виконується.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.


2-й розряд

Завдання та обов’язки. Підносить і вивантажує карамельну масу на охолоджувальні столи. Вносить у карамельну масу барвники, кислоти та есенції. Перемішує масу й передає її на оброблення. Відбирає брак. Виконує інші складніші роботи за вказівкою та під керівництвом карамельника вищої кваліфікації.

Повинен знати: основні властивості й відмінні ознаки карамельних мас, барвників, кислот та есенцій; правила та прийоми введення в карамельну масу барвників, кислот, есенцій, перемішування маси; види браку карамельної маси та способи його усунення.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією карамельника 1 розряду — не менше 0,5 року.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Промиває, обробляє карамельну масу для виготовлення карамелі з подвійними або густими начинками вручну, охолоджує, розпластовує карамельну масу на столах. Витягає масу на витягувальній машині. Стежить за темперуванням начинок. Закладає та обробляє пласти на катально-начиняльній машині. Регулює надходження начинок й оформляє карамельний батон, витягує батон у джгут на калібрувально-витягальному механізмі та передає його на карамелеформувальний агрегат. Регулює роботу калібрувально-відтягувального механізму і карамелеформувального агрегату, усуває несправності в його роботі.

Повинен знати: технологічний режим, правила та прийоми оброблення карамельної маси для виготовлення карамелі з подвійними начинками, формування батонів, джгуту; будову, принцип роботи, правила експлуатації та способи регулювання обслуговуваних машин та механізмів; призначення та правила користування контрольно-вимірювальними приладами.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією карамельника 2 розряду — не менше 1 року.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес виготовлення льодяників на карамелеформувальному агрегаті. Регулює режими проминання, оброблення й охолодження карамельної маси, визначає її готовність до формування. Формує карамель на машинах з штампувальними або різальними ланцюгами, на вальцях монпасье. Виявляє й усуває несправності в роботі обслуговуваного устаткування. Під час приготування льодяників на безперервно-потоковій механізованій лінії стежить і регулює процес варіння, ароматизації, охолодження карамельної маси, перевіряє якість загортання та розфасування відформованої карамелі.

Повинен знати: властивості карамельної маси для виготовлення льодяників; методи контролю та регулювання технологічного процесу виготовлення льодяників; будову та правила експлуатації варильної апаратури, карамелеформувальних машин та агрегатів, транспортувальних пристроїв, комунікацій, обладнання безперервно-потокової механізованої лінії; вимоги до якості льодяників.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією карамельника 3 розряду — не менше 1 року.


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес виготовлення карамелі з начинкою на карамелеформувальному агрегаті. Перевіряє та регулює роботу машини та механізмів агрегату. Забезпечує своєчасну підготовку та подавання карамельної маси й начинок до формування. Розпластовує карамельну масу на проминальних машинах або вручну. Готує карамельний пласт, накладає його на трубку начинконаповнювача катальної машини. Темперує начинки та подає механізованим способом або вручну до начинконаповнювача. Вводить начинки через трубку наповнювача в карамельний батон. Пропускає батон через калібрувально-відтягувальний механізм.

Стежить за процесом формування карамелі на машинах із штампувальними або різальними ланцюгами. Під час вироблення карамелі з підйомними густими начинками виготовляє карамельний “конверт”, наповнює його начинкою, закриває та витягує “конверт”, закладає в катальну машину для наступного формування. Під час вироблення карамелі в барвистій оболонці — багаторазово складає та витягує різнокольорові карамельні маси у візерунчастий пласт і загортає в нього “конверт” з начинкою. Веде процес виготовлення карамелі з начинкою на безперервно-потоковій механізованій лінії. Веде контроль за дотримуванням технологічних режимів та усуває несправності в роботі на всіх фазах виробництва карамелі.

Стежить за роботою контрольно-вимірювальних приладів. Забезпечує взаємодію всього обладнання лінії, пов’язаного з роботою карамелеформувального агрегату. Регулює завантаження, режим та ритм роботи варильної апаратури, дозаторів, охолоджувальних пристроїв, промивальної, катально-начиняльної та темперувальної машин, формувального агрегату, апарата для глянцювання, фасувального автомата, загортальних машин та транспортерів.

Повинен знати: рецептури, технологічні режими та способи виготовлення карамелі з різними начинками; асортимент і властивості карамельних мас та начинок; вимоги до якості карамелі з начинкою; конструктивні особливості та правила експлуатації та регулювання роботи устаткування для виготовлення різних видів карамелі.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією карамельника 4 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору