UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робiтники
  4. Мармеладник-пастильник

Мармеладник-пастильник

1-й розряд

Завдання та обов’язки. Розливає мармеладну масу у форми вручну. Визначає момент закінчення процесу желатування. Вибирає вручну охолоджений мармелад з форм на решета й укладає решета з мармеладом на візки. Установлює лотки під мармеладо-розливальну машину. Обгортає батони кірочкою та укладає їх на дошки. Стежить за обсипанням батонів цукром, ріже батони на шматки певної довжини на агрегатах безперервної дії. Склеює вручну половинки зефіру і укладає їх на решета. Знімає заповнені решета з транспортера на стелажний майданчик.

Повинен знати: прийоми розливання та вибирання мармеладу вручну; способи визначення моменту закінчення процесу желатування; вимоги до батонів і кірочки апельсинно-лимонних скибок; правила та прийоми обгортання батонів кірочкою.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.


2-й розряд

Завдання та обов’язки. Розливає маси фруктово-ягідних мармеладів на мармеладорозливальному агрегаті або маси тришарового желейного мармеладу на розливальній машині. Завантажує бункер розливального апарата мармеладною масою. Пускає і зупиняє машини. Регулює процеси відливання, відсадження та вибирання мармеладу. Фарбує сироп різними барвниками. Темперує, ароматизує, підкислює і підфарбовує желейну масу під час виготовлення тришарового мармеладу. Перевіряє готовність маси. Визначає ступінь утворення кожного желейного шару. Регулює роботу відливальних механізмів. Подає готові пласти на різання. Установлює лотки на ланцюговий транспортер пастилорозливальної машини, заповнює їх пастильною масою. Забезпечує рівномірну товщину шарів пастильної маси.

Регулює роботу розливального механізму на лінії безлоткового розливання пастили. Стежить за розливанням маси на стрічку, утворенням кірочки пастили. Регулює рух пласта на стрічці та товщину його шару. Обсипає пласти цукровою пудрою. Подає інверт для змазування стрічки. Стежить за регулярним і правильним змазуванням стрічки, надходженням холоду та промиванням бортових пасів. Виготовляє батони й кірочки для апельсинно-лимонних скибок. Охолоджує клейовий сироп у темперувальній машині. Підкислює, ароматизує та підфарбовує желейну масу. Розподіляє маси по бункерах і регулює температуру маси. Розливає маси у форми, на транспортер, у трубчасті агрегати або розливну головку агрегату безперервної дії. Вибирає батони з форм на дошки й подає на вистоювання. Регулює товщину та ширину кірочки на розмазувальних транспортерах і її положення в жолобах формувального транспортера.

Стежить за охолодженням кірочки. Очищає мармелад від цукру. Подає лотки з готовою продукцією до вібраційної машини. Відсаджує зефір на машині, заповнює бункер відсаджувальної машини зефірною масою. Пускає та зупиняє машини. Стежить за рухом лотків і якістю відсадження. Знімає лотки з відсадженими половинками зефіру та установлює їх на такелажні візки. Наповнює зефірною масою відсаджувальні мішечки та відсаджує зефір на дошки вручну. Склеює зефір на комплексно-механізованій потоковій лінії з єдиним ритмом роботи.

Повинен знати: технологічні режими виготовлення яблучного або тришарового мармеладу, пастили; будову та принцип дії машин, правила їх експлуатації й регулювання роботи механізмів; рецептури та технологію приготування батонів та кірочки для апельсинно-лимонних скибок; правила експлуатації машин і транспортерів.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією мармеладника-пастильника 1 розряду — не менше 0,5 року.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес виготовлення батонів для апельсинно-лимонних скибок на агрегаті безперервної дії. Контролює технологічний режим і усуває несправності в роботі на всіх стадіях виготовлення батонів. Стежить за температурою і вологістю клейового сиропу; дозує клейовий сироп з білками. Забезпечує безперервність подавання кірочок і регулює товщину їх шару. Веде технологічний процес виготовлення мармеладу типу “Балтика” на механізованій потоковій лінії.

Повинен знати: рецептури та технологічні режими виготовлення батонів і кірочок для апельсинно-лимонних скибок; властивості клейового сиропу; вимоги до якості готової продукції; будову, правила експлуатації та регулювання роботи устаткування та комунікацій.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією мармеладника-пастильника 2 розряду — не менше 1 року.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес виготовлення мармеладо-пастильних виробів на апаратах періодичної дії. Підготовлює та перевіряє якість сировини та напівфабрикатів, готує суміші за заданою рецептурою, купажує пюре. Контролює технічний стан і роботу варильної апаратури, збивальних машин періодичної дії, мармеладо- або пастилорозливальних машин. Регулює технологічні режими варіння, ароматизації, формування і сушіння виробів. Стежить за процесами драглеутворення мармеладних або піноутворення пастильних мас. Визначає готовність мас.

Повинен знати: рецептури та технологію виготовлення різних видів мармеладо-пастильних виробів на апаратах періодичної дії; відмінні ознаки мас і готових виробів за зовнішнім видом, родом сировини, способом приготування та оформлення; способи коригування складу сумішей і варіння на основі даних лабораторних аналізів; будову, правила експлуатації та регулювання роботи обслуговуваного устаткування.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією мармеладника-пастильника 3 розряду — не менше 1 року.


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес виготовлення всіх видів мармеладо-пастильних виробів на апаратах безперервної дії. Контролює технічний стан і роботу варильних апаратів та збивально-змішувальних агрегатів безперервної дії для зефіру й пастили, мармеладо- і пастилорозливальних агрегатів, механізованих сушарок тунельного типу, автоматів для загортання пастили і зефіру у пачки, різальних машин. Регулює технологічні режими варіння, ароматизації, формування та сушіння виробів в умовах безперервного потоку.

Повинен знати: рецептури та технологію виготовлення різних видів мармеладо-пастильних виробів на апаратах безперервної дії; конструктивні особливості устаткування для виготовлення усіх видів мармеладо-пастильних виробів.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією мармеладника-пастильника 4 розряду — не менше 1 року.

Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору