UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робiтники
  4. Шоколадник

Шоколадник

1-й розряд

Завдання та обов’язки. Знімає шоколад з транспортера, укладає шоколад у тару.

Повинен знати: властивості шоколаду; правила та прийоми виконуваної роботи.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.


2-й розряд

Завдання та обов’язки. Підготовляє шоколадну масу для формування шоколаду вручну. Заливає шоколадну масу у фігурні або прості форми. Вибирає шоколад з форм після охолодження. Склеює фігурний шоколад.

Повинен знати: властивості шоколадних мас; прийоми та правила формування шоколаду вручну.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією шоколадника 1 розряду — не менше 0,5 року.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Формує вручну складні види плиткового та фігурного шоколаду і шоколадних виробів з начинкою. Темперує шоколад з доведенням до потрібної густоти, додає какао-масло, вимішує шоколад. Стежить за процесом охолодження. Вибирає шоколад. Контролює вагу штучних виробів, співвідношення начинки та шоколаду. Підготовляє до роботи й обслуговує темперувальні машини та шоколадоформувальні автомати. Регулює температуру та консистенцію шоколадної маси. Завантажує бункер відливального автомата шоколадною масою. Пускає та зупиняє автомат. Регулює підведення і прохолодження рамок з формами під розливними апаратами. Запобігає та усуває несправності в роботі окремих частин і механізмів автомата, відхилення від нормального режиму формування плиткового, фігурного шоколаду й шоколадних виробів.

Повинен знати: технологію виготовлення вручну складних видів плиткового, фігурного шоколаду та шоколадних виробів з начинками; технологічні режими темперування шоколадних мас; основи технології формування шоколаду та шоколадних виробів на шоколадоформувальному автоматі; принцип роботи та правила експлуатації шоколадоформувального автомата й темперувальних машин.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією шоколадника 2 розряду — не менше 1 року.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес темперування шоколадних мас і виготовляє литий шоколад на формувальних агрегатах-автоматах з пульта керування. Підготовляє автомат до роботи; підігріває форми, відливальні головки. Контролює дотримання рецептур, технологічних режимів, ваги штучних виробів і якість формування. Стежить, регулює температуру і в’язкість шоколадних мас у темперувальних машинах залежно від виду шоколаду. Стежить за правильним надходженням форм під відливальні головки, шоколадних плиток — до загортальних машин. Регулює роботу трясилок, температуру в холодильних шафах. Стежить за технічним станом та регулює роботу темперувальних машин, шоколадоформувального агрегату-автомата та вентиляційних установок.

Повинен знати: рецептури, технологічні режими виготовлення литого шоколаду на формувальних агрегатах-автоматах; стандарти на готові вироби; будову автомата, правила його експлуатації.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією шоколадника 3 розряду — не менше 1 року.


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес темперування шоколадних мас та виготовлення фігурного шоколаду і шоколадних виробів з різними начинками на формувальних агрегатах-автоматах. Стежить за процесом виготовлення шоколадної кірочки, наповнює її начинкою та заповнює денце шоколадом на спеціальних формувальних механізмах. Стежить за процесом формування шоколадних порожнистих фігур. Контролює дотримання рецептур і технологічних режимів. Стежить за в’язкістю шоколадних мас та начинок. Забезпечує правильне співвідношення шоколаду і начинок, встановленої ваги, розміру й форми штучних виробів та порожнистих фігур. Регулює температуру в охолоджувальних шафах. Стежить за технічним станом і регулює роботу темперувальних машин, формувальних агрегатів-автоматів, вентиляційних пристроїв.

Повинен знати: рецептури, технологію та технологічні режими виготовлення фігурного шоколаду й шоколадних виробів з начинкою на формувальних агрегатах-автоматах; асортимент, властивості та вимоги до якості начинок; методи визначення консистенції шоколадних мас та співвідношення шоколаду і начинок; конструктивні особливості устаткування, яке застосовується для темперування шоколадних мас та формування шоколаду і шоколадних виробів з різними начинками.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією шоколадника 4 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору