4-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес гідролізу /оцукрювання/ крохмального молока в оцукрювані безперервної дії з поверхнею нагрівання до 50 кв. м. Подає насосом у перший решофер підкислене крохмальне молоко. Випускає готовий сироп. Контролює процес оцукрювання за йодною пробою. Перекачує насосом готовий оцукрений сироп на станцію нейтралізації. Веде технологічний процес оцукрювання крохмального молока в оцукрювальних посудинах: подає насосом розріджений крохмаль, дозує ферментний препарат; підтримує задану температуру й величину pH у процесі оцукрювання; підігріває оцукрений продукт до температури інактивації ферменту; перекачує насосом готовий оцукрений сироп на фільтрувальне устаткування. Регулює процес оцукрювання за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Веде технічну документацію.
Повинен знати: технологічний режим оцукрювання; будову, принцип роботи та правила експлуатації оцукрювача безперервної дії й оцукрювальних посудин, насосів, контрольно-вимірювальних приладів; правила регулювання технологічного процесу; технологічні властивості оцукрюваного продукту; порядок ведення записів у журналі.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 3 розряду — не менше 1 року.
5-й розряд
- у разі ведення технологічного процесу гідролізу /оцукрювання/ крохмального молока в оцукрювачі безперервної дії з поверхнею нагрівання понад 50 кв. м або при роботі з ферментами
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника гідролізу крохмального молока 4 розряду — не менше 1 року.