ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ЗАВІДУВАЧА ПІДПРИЄМСТВА ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ
I. Загальні положення
- Завідувач підприємства громадського харчування належить до професійної групи "Керівники".
- ризначення на посаду завідувача підприємства громадського харчування та звільнення з неї здійснюється _____________________________ з дотриманням вимог Кодексу законів про працю України та чинного законодавства про працю.
- Завідувач підприємства громадського харчування підпорядковується безпосередньо ____________________________.
II. Завдання та обов'язки
Завідувач підприємства громадського харчування:
- Керує виробничо-господарською діяльністю підприємства харчування.
- Координує роботу цехів, дільниць та інших виробничих підрозділів, спрямовує їх діяльність на забезпечення високої якості виготовляння страв та високого рівня обслуговування споживачів.
- Організує своєчасне постачання підприємства продовольчими товарами та матеріальними ресурсами.
- Забезпечує високий рівень ефективності виробництва, впровадження нової техніки та технології, прогресивних форм обслуговування, організації праці, систематичне розроблення та впровадження заходів щодо раціонального використання трудових, матеріальних та фінансових ресурсів.
- Створює умови для прибуткової діяльності підприємства в конкурентному середовищі.
- Організує роботу з атестації та раціоналізації робочих місць.
- Аналізує та реалізує пропозиції щодо впровадження передового вітчизняного та зарубіжного досвіду роботи підприємств харчування.
- Відповідає за використання персоналу з урахуванням кваліфікації, досвіду роботи працівників, раціонального розподілу праці.
- Організує планування, облік, складання та своєчасне подання звітності про фінансово-господарську діяльність підприємства.
- Організує систематичний контроль за якістю виготовляння страв, вивченням попиту споживачів на продукцію підприємства харчування, організацією обслуговування споживачів, станом трудової та виробничої дисципліни, додержанням правил і норм охорони праці, санітарно-технічним станом підприємства, своєчасним проходженням працівниками в установленому порядку медичного огляду.
III. Права
Завідувач підприємства громадського харчування має право:
- Ознайомлюватися з проектами рішень генерального керівника (власника), що стосуються його діяльності.
- Брати участь в обговоренні питань, що стосуються виконання його обов'язків.
- Вносити на розгляд генерального керівника (власника) пропозиції щодо покращання діяльності підприємства.
- В межах своєї компетенції повідомляти генеральному керівнику (власнику) про всі недоліки, виявлені в процесі його діяльності, та вносити пропозиції щодо їх усунення.
- Вимагати від генерального керівника (власника) забезпечення організаційно-технічних умов та оформлення документів, необхідних для виконання посадових обов'язків.
- Вимагати та отримувати від керівників структурних підрозділів підприємства та фахівців інформацію та документи, необхідні для виконання посадових обов'язків.
- В межах своєї компетенції затверджувати, підписувати та візувати документи.
- Самостійно розпоряджатися ввіреними йому матеріальними цінностями.
IV. Відповідальність
Завідувач підприємства громадського харчування несе відповідальність:
- використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, - в межах, визначених чинним законодавством України про працю.
- За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.
- За завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.
V. Завідувач підприємства громадського харчування повинен знати:
- Чинне законодавство України, що регламентує підприємницьку діяльність.
- Нормативно-правові акти та документи з державного регулювання функціонування закладів харчування.
- Правові засади забезпечення належної якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів та порядок вилучення з обігу таких, що не відповідають установленим вимогам.
- Категорії і види стандартів, іншу нормативно-технічну документацію щодо сертифікації якості сировини, напівфабрикатів та готової продукції.
- Види та типи технологічного обладнання.
- Технологію приготування їжі.
- Основи маркетингу та менеджменту в організації виробництва та реалізації продукції закладів харчування.
- Встановлені в законодавчому порядку форми розрахунків із споживачами.
- Порядок організації бухгалтерського обліку та звітності.
- Основи трудового законодавства.
- Форми та методи організації та оплати праці.
- Основи етики, естетики і психології в роботі із споживачами в закладах харчування.
- Основи конфліктології.
- Правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії і гігієни.
VI. Кваліфікаційні вимоги
- Повна або базова вища освіта (спеціаліст, бакалавр, молодший спеціаліст) за одним з напрямів підготовки "Економіка і підприємництво", "Торгівля", "Харчова технологія та інженерія" (спеціальність "Технологія харчування"). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за спеціальністю в закладах харчування: для спеціаліста - не менше 2 років, бакалавра та молодшого спеціаліста - не менше 3 років.
VII. Взаємовідносини (зв'язки) за посадою
- За відсутності завідувача підприємства громадського харчування його обов'язки виконує заступник (за відсутності останнього - особа, призначена у встановленому порядку), який набуває відповідних прав та несе відповідальність за належне виконання покладених на нього обов'язків.
- Для виконання обов'язків та реалізації прав завідувач підприємства громадського харчування взаємодіє:
- -
- -
- 2.1.З ________________ з питань:
- 2.2.З ________________ з питань: