ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ АПАРАТНИКА ВИРОБНИЦТВА КИСЛОМОЛОЧНИХ ТА ДИТЯЧИХ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ
I. Загальні положення
- Дана посадова інструкція визначає функціональні обов'язки, права і відповідальність апаратника виробництва кисломолочних та дитячих молочних продуктів..
- Апаратник виробництва кисломолочних та дитячих молочних продуктів відноситься до категорії технічних виконавців.
- Апаратник виробництва кисломолочних та дитячих молочних продуктів призначається на посаду і звільняється від посади в установленому порядку чинним трудовим законодавством наказом директора підприємства за поданням керівника відділу.
- Апаратник виробництва кисломолочних та дитячих молочних продуктів підпорядковується безпосередньо керівнику відділу.
- Апаратника виробництва кисломолочних та дитячих молочних продуктів заміщає особа, призначена наказом директора підприємства, яка здобуває відповідні права і несе відповідальність за належне виконання покладених на неї обов'язків.
- На посаду Апаратника виробництва кисломолочних та дитячих молочних продуктів призначається особа, яка має професійно-технічну освіту або повну чи базову загальну середню освіту та професійну підготовку безпосередньо на виробництві, без вимог до стажу роботи.
- Повинен знати:
- будову обслуговуваного устаткування;
- склад і фізико-хімічні властивості молока і знежиреного молока;
- технології виробництва кисломолочних продуктів резервуарним способом дитячих продуктів, казеїнових лікувальних препаратів та бактеріальних заквасок;
- правила і норми охорони праці, виробничої санітарії їй протипожежного захисту.
- _________________________________________________________________.
- _________________________________________________________________.
II. Завдання та обов'язки
- У своїй діяльності Апаратник виробництва кисломолочних та дитячих молочних продуктів керується:
- законодавчими і нормативними актами стосовно роботи, що виконується;
- статутом підприємства;
- наказами і розпорядженнями директора підприємства (керівника відділу);
- положенням про відділ виробництва кисломолочних та дитячих молочних продуктів;
- правилами внутрішнього трудового розпорядку;
- даною посадовою інструкцією.
- Веде процес виробництва кисломолочних продуктів (кефір, ацидофілін тощо) резервуарним способом, а також дитячих молочних сумішей і казеїнових лікувальних препаратів. Наповнює місткості пастеризованим та охолодженим до температури сквашення молоком.
- Визначає кількість закваски за розрахунковими формулами технологічної інструкції.
- Вводить бактеріальну закваску в молоко залежно від виду продукту.
- Перемішує заквашене молоко у резервуарах, стежить за температурою дозрівання і кислотністю продукту.
- Регулює подавання охолоджувальної суміші в оболонку Aанків або в пластинчастий охолодник для охолодження продуктів за приладами автоматичного контролю.
- Перевіряє за даними лабораторних аналізів готовність сквашеного молока.
- Регулює подавання продукції на розливання.
- Готує розчини компонентів і молочно-вітамінних концентратів, провадить високотемпературну теплову обробку сировини і компонентів, заквашування і сквашування суміші спеціально підібраними чистими культурами ацидофільної палички.
- Вводить компоненти або молочно-вітамінні концентрати у сквашену суміш, додержуючись санітарно-гігієнічних режимів, перемішує суміш із компонентами до отримання однорідної консистенції продукту.
- Веде процеси гомогенізації, стерилізації дитячих продуктів, а також інші операції відповідно до вимог спеціальної рецептури.
- Оцінює якість продукції і підготовляє її до здавання.
- Додержується правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
- _________________________________________________________________.
- _________________________________________________________________.
III. Права
Апаратник виробництва кисломолочних та дитячих молочних продуктів має право:
- Ознайомлюватися з проектами рішень керівництва, що стосуються його діяльності.
- Вносити на розгляд керівництва пропозиції щодо покращення роботи, пов'язаної з обов'язками, що передбачені цією інструкцією.
- В межах своєї компетенції повідомляти керівництву про всі недоліки, виявлені в процесі його діяльності, та вносити пропозиції щодо їх усунення.
- Запитувати особисто або за дорученням безпосереднього керівника від керівників підрозділів і інших спеціалістів інформацію і документи, необхідні для виконання його посадових обов'язків.
- Залучати спеціалістів усіх (окремих) структурних підрозділів до вирішення задач, покладених на нього (якщо це передбачено положеннями про структурні підрозділи, якщо немає - то з дозволу керівника організації).
- Вимагати від керівництва підприємства, свого безпосереднього керівника надання допомоги у виконанні обов'язків, передбачених даною посадовою інструкцією.
- _________________________________________________________________.
- _________________________________________________________________.
IV. Відповідальність
Апаратник виробництва кисломолочних та дитячих молочних продуктів несе відповідальність за:
- Неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, помилкові дії чи бездіяльність, неприйняття рішень, що сходять у сферу його компетенції, а також за невикористання або неповне використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, а також правилами внутрішнього трудового розпорядку, - в межах, визначених чинним законодавством України про працю та кримінальним законодавством України.
- Правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.
- Завдання матеріальної шкоди в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.
- _________________________________________________________________.
- _________________________________________________________________.
|