UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робiтники
  4. Пресувальник-віджимач харчової продукції

Пресувальник-віджимач харчової продукції

2-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес зневоднення методом віджимання вологи на пресах різних конструкцій. Подає у прес сировину шнеками і транспортерами. Регулює рівномірне надходження сировини у прес і вологість продукту. Визначає закінчення віджимання залежно від вихідної вологості. Вивантажує зневоднений продукт. Веде технологічний процес віджимання соку на ручних пресах різних систем. Набирає дроблену масу і вивантажує прес вручну. Пресує масу, перемішує її у процесі пресування. Розвантажує вручну прес. Зливає сік у місткість. Включає і виключає устаткування, усуває несправності в його роботі. Чистить, миє і змащує преси.

Повинен знати: режими пресування і зневоднення; види і властивості сировини; вимоги до якості продукту пресування; норми виходу соку із різної сировини; будову і порядок регулювання пресів, транспортуючих пристроїв.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи. Приклади робіт. Зневоднення мезги і зародків; віджимання плодоягідної сировини, соку і соєвого білка; пресування і віджимання локшини крабової, морських водоростей, печінки, м’яса і очеревини китів.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес віджимання соків із харчової сировини і продуктів на пресах різної конструкції. Набирає масу у фільтрувальну тканину, завантажує прес. Регулює процес пресування. Визначає закінчення віджимання продукту залежно від вихідної вологості і сорту продукту. Перекачує насосом соки або розчини в місткості. Відбирає проби. Вивантажує прес. Контролює роботу механізмів і якість продуктів за результатами проб. Очищує фільтруючу тканину. Забезпечує відсутність пошкоджень риби під час пресування-віджимання.

Повинен знати: види і властивості сировини; технологічний процес віджимання соків і розчинів; способи забезпечення якості і найвищих виходів продукції, правила відбору проб; будову пресів; правила регулювання режимів пресування і віджимання; вимоги до якості пресування; способи роботи, які забезпечують відсутність лопатця й інших пошкоджень під час віджимання риби.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією пресувальника-віджимача харчової продукції 2 розряду — не менше 1 року. Приклади робіт. Віджимання, пресування дріжджів, жому, маси жомової розвареної, коагулянту пектинового, сировини плодоягідної і відпрацьованого матеріалу, риби.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес віджимання олії з харчової сировини на пресах різних систем періодичної дії. Підігріває і зволожує сировину до установленої норми; рівномірно подає її на преси і передає на наступні операції. Контролює роботу пресів (швидкість пресування), розподільних шнеків, транспортуючих пристроїв за показаннями контрольно-вимірювальних приладів і візуально. Забезпечує установлені норми виходу олії, її якість та мінімальний вміст олії в макусі. Відбирає проби. Регулює тиск, температуру, час віджимання залежно від вмісту олії в продукті. Включає та виключає устаткування. Усуває несправності у роботі устаткування.

Повинен знати: технологічні режими виділення олії і жиру із жирової сировини, правила їх регулювання; будову пресів і правила їх обслуговування; вимоги до якості продукту пресування; норми виходу продукту; способи забезпечення якості продукції і норм виходу; правила відбору проб.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією пресувальника-віджимача харчової продукції 3 розряду — не менше 1 року. Приклади робіт. Одержання олії із зародку зерна, какао тертого, олійного насіння.


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес одержання високоякісної олії і макухи із олійних культур на пресах безперервної дії різних систем і конструкцій. Забезпечує рівномірне завантаження пресу мезгою. Запускає і зупиняє прес, налагоджує його роботу. Контролює за показаннями контрольно-вимірювальних приладів і візуально якість (ступінь здрібнення, зволоження, обжарювання) сировини, яка надходить на пресування, якість і зовнішній вид макухи. Контролює вміст олії в макусі, якість олії за результатами хімічних аналізів і органолептично. Подає олію на попереднє очищення, наступну обробку. Регулює режими роботи устаткування, усуває несправності в роботі преса.

Повинен знати: технологію пресування; способи одержання олії з різних видів олійної сировини; режими віджимання; будову, конструктивні особливості, правила регулювання обслуговуваного устаткування; правила користування контрольно-вимірювальними приладами; причини відхилень у технологічному режимі і способи їх усунення; державні стандарти на готовий продукт.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією пресувальника-віджимача харчової продукції 4 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору