UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Все про резюме
  5. Пункти, які можна видалити з резюме

Пункти, які можна видалити з резюме

9.11.2020 557
Пункти, які можна видалити з резюме

Пункти, які можна видалити з резюме

9.11.2020     557

Здається, при складанні резюме немає нічого складного. Все, що потрібно зробити – це правильно подати відомості про себе у форматі «лаконічно і точно». Це дійсно так, тому обтяжувати його зайвою інформацією не варто. Отже, які пункти можна видалити з резюме, щоб гарантовано привернути увагу потенційного роботодавця?

«Зайвий» досвід і «зайве» навчання

Деякі люди до того полюбляють зловживати зайвими відомостями в резюме, що вказують школу (чи школи), у якій навчалися, навчальні програми, які не мають жодного стосунку до майбутньої професійної діяльності, перераховувати всі можливі тренінги, які були пройдені ними за періоди роботи на всіх попередніх місцях. Кажуть, маслом кашу не зіпсуєш, але насправді ще й як можна зіпсувати! Тому як вчинити правильно? Для кожної конкретної професії краще вказати найактуальніше. Застарілі курси та тренінги не потрібно зазначати.

Те ж саме стосується досвіду роботи. Якщо він не «підсилює» ваші ділові якості для конкретної посади, то вказувати його не обов’язково. Підробітки за часів юності також не потрібно зазначати в своєму резюме, як і тимчасові проекти, якщо вони не становлять особливу цінність для омріяної роботи.

В тому випадку, якщо ви можете похвалитися тривалою професійною біографією, розписувати детально ті обов’язки, якими ви займалися на всіх попередніх роботах, теж немає сенсу. Можна прискіпливо розписати одну-дві останні позиції, а по всіх попередніх пройтися коротко, зазначивши і вказавши тільки вартісні здобутки.

Рухаємося далі, бо це ще не всі пункти, які можна видалити з резюме.

Неточно сформульована ціль, або ж їх декілька

Забудьте про такі формулювання-штампи, як «хочу знайти перспективну роботу в компанії, яка динамічно розвивається». Це досить туманно сформульована фраза, яка не несе жодної конкретики. Та й майбутньому роботодавцю вона не пояснить ні ваші сподівання, ні ваші амбіції.

Зворотній бік – це перерахувати кілька цілей, особливо якщо вони переслідують кардинально різні професії. Для спеціаліста, який буде знайомитися з вашим резюме, це означатиме, що шукач роботи й сам до пуття не знає, що він хоче. Особисто ви хотіли б прийняти таку людину на роботу? Навряд чи. Тому, якщо шукаєте вакансії за різними спеціальностями, краще адаптуйте резюме для кожного окремого випадку.

Некоректна фотографія і зайві контакти

Найкраще фото для цього важливого документу – це світлина високої якості, зроблена в діловому стилі. Всі інші формати не підійдуть: ксерокопії з паспорту, селфі чи весільні фотографії. Виняток можуть становити хіба що творчі професії, і тут креативний підхід зможе зіграти вам на руку.

Селфі


Зловживати зайвими контактами не варто. Вкажіть основні – свій мобільний номер, адресу поштової скриньки. Не зайвими буде залишити посилання на свої сторінки у соцмережах. Але вказувати всі наявні свої номери теж не потрібно, як і не потрібно давати посилання на ті сторінки, які ви давно не ведете. Чи додавати «для галочки» домашню адресу? Можна, але не обов’язково.

Не розпиляйтеся про свої захоплення

Мати чудове хобі або навіть декілька – це прекрасно. Але не потрібно занадто докладно розповідати про кожне з них. Хоча компанії в більшості випадках хочуть мати достатнє уявлення про особистість кандидата, але зловживати надмірними подробицями про свої хобі – це далеко не найкращий хід. Розкажіть про свої захоплення лаконічно, прикрасивши їх кількома виразними деталями, і цього буде цілком достатньо.

Уникайте кліше, розповідаючи про свої особисті якості

Якщо ви охарактеризуєте себе словами «креативний, відповідальний, стресостійкий», це мало що повідає роботодавцю про вашу особистість. Так пишуть про себе майже всі кандидати. Щоб виділитися на їхньому фоні, краще опишіть в своєму резюме, як саме ці якості проявлялися в конкретних випадках. Навести відповідні приклади і описати їх власними словами – так ви гарантовано привернете до себе увагу.

Приватне життя

Якщо на співбесіді рекрутер може розпитати вас про ваші політичні погляди, родину чи релігійні переконання, то в резюме не є доречним вказувати ці відомості. Якщо є відповідні графи в СV (сімейний стан, є діти чи ні), зазначте все коротко і без зайвих подробиць.

Рекомендації

Серед інших пунктів, які можна видалити з резюме, варто назвати зайві рекомендації. Звичайно, рекомендації ніколи не будуть зайвими, але не треба вказувати всіх рекомендувачів та їхні контактні дані, особливо якщо ви попередньо не зв’язувалися з ними і не отримали від них згоду. Чи варто додавати схвальні відгуки про власні здобутки? Теж ні. А от зайвим не буде зазначити, що за відповідним проханням будуть представлені необхідні рекомендації.

Видаліть все зайве із портфоліо

Це теж один із пунктів, які можна видалити з резюме. В кожному портфоліо знайдуться роботи, які вже втратили свою актуальність. Не забудьте перед додаванням посилання на нього оновити і видалити застарілі проекти. Це буде як мінімум виявом поваги до тих людей, які знайомитимуться з відомостями про ваші досягнення.

Інше

Що ще можна видалити з резюме? Довгі і беззмістовні речення, шаблонні конструкції, професійний сленг та зловживання займенником «я». Пам’ятайте, що про власні таланти краще розповідати через конкретні приклади, а не обмежуватися пишномовними фразами, який гарний і красивий кандидат прийшов влаштовуватися на роботу. Неправдиву інформацію теж не потрібно вказувати, якщо не хочете, щоб цей неприємний момент відкрився у майбутньому. Балів до вашого авторитету це точно не додасть.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору