UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Щоб мислити масштабно – десять секретів медитації

Щоб мислити масштабно – десять секретів медитації

7.08.2020 476
Щоб мислити масштабно – десять секретів медитації

Щоб мислити масштабно – десять секретів медитації

7.08.2020     476

В процесі тривалої роботи притуплюються почуття та емоції, притуплюється процес мислення. І постає цілком закономірне питання – як залишатися врівноваженим та енергійним, зосередженим і продуктивним?

Спробуйте медитацію.

Що таке медитація?

Медитація… Для когось це слово близьке і рідне, для когось – чуже і далеке.

Багато відомих людей практикують медитацію, щоб не втрачати мотивацію по життю, щоб почуватися більш усвідомленим, щоб тримати баланс і гармонію в стосунках з людьми.

Медитація – це можливість побути наодинці з собою. Ви спокійно сидите, намагаєтеся очистити свій розум від думок, зосередитись на диханні і привести у рівновагу свій душевний стан. Медитація відкриває багато секретів тим людям, які до цього прагнуть.

Як тільки ви навчитеся концентруватися на конкретній меті і подружитеся зі своїм внутрішнім світом, ви зможете значно краще адаптовуватися до змін і досягати поставлених завдань. Ваша продуктивність праці підвищиться, адже медитація має силу відкривати нові грані людської особистості, і позитивно впливає на творчі та інтелектуальні здібності.

Секрети медитації, щоб мислити масштабно

Дихання

Перед початком медитації кілька разів глибоко вдихніть. Намагайтесь повністю сконцентруватися на своєму диханні, щоб відчути, як кожен вдих/видих віддається у всьому тілі. Саме дихання є вашим провідником у світ медитації. Це буде нелегко зробити, бо ваша концентрація і увага будуть постійно відволікатися, але докладайте зусиль, щоб втримувати їх в одному місці – на вашому диханні.

Навчившись практикувати свідоме дихання, практикуйте його всюди: вдома, на роботі, на відпочинку. Здавалося б, дихання – що в ньому такого? Але правильне дихання позитивно впливає на роботу нашого організму, а наскільки наш організм добре «працює», від цього залежить геть усе.

Скануйте своє тіло

Зробіть маленьку перерву на роботі і витратьте кілька хвилин, щоб зосередитися на кожній частині свого тіла. Оцініть, як ви себе відчуваєте в кожній з них. Руки, вільно опущені вздовж тіла, ноги, які стоять на підлозі, поза спини, в якій ви сидите в улюбленому кріслі. Для медитації зовсім не важливо знаходитися в позі лотоса. Можете медитувати лежачи, сидячи або стоячи – обирати тільки вам. Звертайте увагу на ті частини тіла, які напружені. Зосередьтеся на тому, щоб зняти напругу і розслабити м’язи.

Пам’ятайте про енергію

Спробуйте зрозуміти, як ви почуваєтеся сьогодні і зараз, в цей момент. Ви катастрофічно втомлені чи сповнені енергії? Якщо відчуваєте виснаження, спробуйте встановити причину. Які зовнішні фактор щоденного життя могли спровокувати безсоння і втрату сил? «Хто» чи «що» повністю займає ваш ментальний простір? Медитація допоможе розібратися в своїх думках. Помедитуйте деякий час і віднайдіть причину своєї тривоги. Важливо навчитися відпускати зі свого ментального простору людей, яким ми байдужі, чи ситуації, які нам непідвладні.

Будьте вдячними

«Бачити красу в простих буденних речах – перший крок для очищення розуму», написав Аміт Рей у своїй книзі «Медитація: ідеї та натхнення». Ошо зазначав, що прості моменти життя повинні приносити вам радість. Якщо це так – вас можна назвати щасливою людиною. Якщо ні – вам є над чим працювати.

Навчитися відчувати вдячність за своє життя, за роботу і за дах над головою – та й за сотні інших речей – наповнює людину спокоєм і радістю. А спокій на душі і радість в серці – це страховка від емоційного вигорання на роботі і втрати продуктивності.

Будьте вдячними за все

Читайте мантри

Медитація – це не зупинка мислєннєвого процесу. Це визнання того, що ми є чимось значно більшими, ніж наші думки та почуття. Тому так важливо практикувати читання мантр, бо це прекрасний спосіб навчитися контролювати думки і почуття навколо центральної ідеї. Обравши мантру і повторюючи її кожного разу під час медитації, ви зможете встановлювати наміри на основі конкретних цілей, яких прагнете досягнути в своєму житті.

Оцінюйте події свого дня

Якщо ви медитуєте вранці, проаналізуйте попередній день. Якщо вночі – подумайте про все, що відбулося до цього моменту за цей день. Що нового трапилося, що дізналися, що вивчили?

Спробуйте знайти хоча б щось, на чому ви можете зосередитися, можете оцінити – і зробіть конкретні висновки. Затим виясніть, як перенести отримані результати в наступний день.

Оцінюйте події всієї неділі

На початку кожної неділі згадуйте і аналізуйте події тижня, який минув. З якими проблемами ви зіштовхнулися і як їх вирішили? Якщо виявили такі проблеми, які тягнуться не один день, спробуйте знайти вихід із ситуації. Намагайтеся ввійти в новий тиждень з чистого листа і свіжими думками.

Що можна зробити для інших?

Поміркуйте над тим, які сфери життя ви можете покращити. Головне – ваші вчинки повинні приносити користь не лише вам. Маленький акт доброти щодня насправді має величезне значення. Подумайте, що хороше ви можете зробити не тільки для вашого близького оточення, але й для незнайомих людей також.

Зосередьтеся на особистому рості

Подумайте про свої стратегічні цілі на життя. Що ви можете зробити вже сьогодні, щоб хоча б на крок наблизитися до них? Тримайте ваші найкращі побажання близько до серця, щоб вони завжди знаходилися в центрі вашої уваги.

Але й надто зациклюватися теж не варто. Не бійтеся оцінювати свої досягнення і життя в цілому. Спробуйте зрозуміти, яка ваша роль тут і зараз, чи достатньо реалізували свої амбіції, чи відчуваєте себе повноцінною людиною. Якщо це не так, шукайте способи виправити ситуацію, щоб дихати на повні груди і насолоджуватися життям все більше і більше.

І наостанок – думайте про те, що вас надихає

Думайте і робіть те, що вас надихає. Будьте відкриті до нових ідей, коли медитуєте. Наступна думка може бути грандіозною і безцінною, і вона прийде до вас нізвідки. Тому сконцентруйтеся на тому, що вас надихає, щоб черпати звідти сили і натхнення для роботи і організації дозвілля. Спробуйте зрозуміти, чому саме та чи інша річ вас надихає, і як це може вплинути на ваш творчий потенціал і працездатність.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору