UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Свята
  4. Всесвітній день метрології

Всесвітній день метрології

Всесвітній день метрології

Всесвітній день метрології

     965Автор: 

Наприкінці травня, 20-го числа, весь цивілізований світ святкує Всесвітній день метрології.

Відомо, що метрологія у якості серйозної науки, вже існувала з давніх часів, допомагаючи людині пізнавати світ та вдосконалювати економічні та соціальні відносини.

У перекладі з давньої грецької мови «метрологія» означає «науку про виміри». А як вимірювати є що в усіх аспектах діяльності сучасної людини, то метрологія з’явилася в усіх науках та дисциплінах, що мають справу з різноманітними вимірами. Метрологія є єдиною загальною наукою для усіх напрямків, де її використовують. Серед головних понять, якими оперує наука метрологія, такі як «вимір», «засоби вимірювань», офіційні «методики виконання(здійснення) вимірювань».

Найбільш максимально, наука вимірювання застосовується у процесах наукових відкриттів, у всіляких інноваціях, промисловому виробництві та у міжнародній торгівлі. Метрологія відіграє значну роль у покращенні якості життя людини та у захисті глобального навколишнього середовища.

Поява свята пов'язана із знаменною та визначною датою - 20 травня 1875 року. Саме того дня у Парижі, під час Дипломатичної метрологічної конференції, представники 17 країн поставили свої підписи під відомою «Метричною Конвенцією».

Цей документ став першою міждержавною угодою про науково-технічне співробітництво та заклав фундамент для сучасного єдиного міжнародного метрологічного простору. Відповідно до правил Метричної Конвенції було також створено й Міжнародне бюро мір та ваг або BIPM (International Bureau of Weights and Measures). Воно стало першою міжнародною науково-дослідницькою лабораторією, яка розробила та встановила рамки для світового співробітництва та взаємодії вимірювальних наук, застосування досягнень цих наук у промисловості, комерційній діяльності та суспільному житті людства.

За традицією, що склалася, напередодні Всесвітнього дня метрології у світовій пресі публікується Послання Директора Міжнародного бюро мір і ваг до сучасної метрологічної громадськості.

Ближайшие праздники


↑ Вгору