UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Корисна звичка: правильний перепочинок

Корисна звичка: правильний перепочинок

24.10.2020 375
Корисна звичка: правильний перепочинок

Корисна звичка: правильний перепочинок

24.10.2020     375

Аби життя було насиченим і щасливим, а робота – продуктивною, зверніть увагу на корисні звички. З початком нового тижня звикайте до нової корисної звички. Разом з jobs.ua пропонуємо спробувати навчитися робити перепочинок. Для початку дізнаємося у чому ж користь маленьких перепочинків.

Для чого потрібно робити перерви

Прийшов час обідньої перерви, але ви й не думаєте вставати з робочого місця. Говорите собі: «Я ще трошки попрацюю, виконаю ще одне заплановане завдання. Можливо, і додому піду раніше». Ніби все логічно: більше працюєш – більше встигаєш. Але це не так.

Коли ми довго над чимось працюємо: пишемо проект чи статтю, готуємо звіт, тощо – наш мозок, ніби, засинає, як комп’ютер зависає. Як результат, ми робимо помилки: пишемо не ті цифри, пропускаємо слова, не ставимо розділові знаки, відправляємо лист не тому, кому треба. Начебто працюємо, але більше часу витрачаємо на виправлення недоліків, які допустили через неуважність і втому. Тому перерву, хоч і п’ятихвилинну, для мозку треба робити. Це ніби перезавантаження організму, що підбадьорює. Кілька хвилин відпочинку відновлюють втрачену енергію і допомагають зробити завдання швидше і ефективніше.

Тривалість перепочинку

Науковці довели, що продуктивність падає після 50-60 хвилин безперервної роботи. Правильно було б робити перерви кожні 40 хвилин. У випадку термінової роботи, продумайте мікропередишки: корисними будуть дихальні вправи, можна закрити очі на 20-30 секунд або подивитися у вікно. Іноді цього достатньо, щоб підбадьоритися.

Науковий підхід

Перепочинок принесе більше користі, якщо враховувати кілька моментів.

Для початку спробуйте планувати перерви. Вчені дуже часто досліджують секрети продуктивності. І от недавно довели, що заплановані перерви роблять робочий процес більш ефективним. Тому, радимо складати графік справ з урахуванням перепочинків.

Не говоріть про роботу. Під час перерви, хоч на хвильку, але забувайте про величезному кипу справ, про майбутні наради, про терміни здачі матеріалів (в кожній роботі своє). Думайте про те, що надихає і приносить радість. Подумайте про майбутні вихідні з близькими чи про приємну подорож. Виберіть фільм, який подивитеся ввечері, або кав’ярню, куди давно не заходили. Лише кілька хвилин для себе.

Не сидіть на місці. Ще одна рекомендація, до речі ефективна, треба вставати з робочого місця, треба рухайтеся. Прогуляйтеся навколо офісу, потягніться, зробіть пару нахилів (якщо нікому не заважаєте), рухливість бадьорить не лише тіло, а й мозок. Коли потрібно перекинутися пару словами з колегою, не дзвоніть, а встаньте й підійдіть до його робочого місця.

Ще кілька порад

Бувають ситуації, коли піти з робочого місця неможливо, а відпочити необхідно. Нічого страшного, просто спробуйте на деякий час переключити свою увагу щось інше (більш приємне ніж робота).

Читайте. Проведіть кілька хвилин за книгою, яка не пов'язана з роботою. Читання заспокоює, знімає стрес і допомагає зосередитися на тексті, а не на справах. Важливо, щоб книга захоплювала, тому тримайте в робочому столі ваше улюблений твір або те, що давно плануєте прочитати.

Слухайте музику. Гана мелодія позитивно впливає на настрій і мислення. Науковці стверджують, що практично будь-яка частина головного мозку людини так чи інакше реагує на музику. Цей факт сам по собі дуже значущий: ми не знаємо іншого такого універсального стимулятора для нашого мозку, який діяв би також в режимі реального часу. Ми змінюємося, коли слухаємо музику.

Складіть плейлист для своїх перепочинків, вибравши приємні та легкі композиції. Бажано слухати музику в навушниках, щоб не заважати оточуючим. Треба лише зосередитися на тому, що слухаєте. Вибрані композиції не повинні бути занадто заспокійливими, щоб ви випадково не заснули. Наприклад, класику завжди приємно послухати: Шопен, Бетховен або «Бранденбурзькі концерти» Баха. Підніме настрій і підбадьорить джаз, а композиції Скота Джопліна нададуть вам енергії для подальшої роботи.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору