UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Успішний бізнес
  5. Коворкінг - новий спосіб організації робочого простору

Коворкінг - новий спосіб організації робочого простору

3.10.2021 519Автор: Лоліта Платошкіна
Коворкінг - новий спосіб організації робочого простору

Коворкінг - новий спосіб організації робочого простору

3.10.2021     519Автор: 

Робота в офісі нудна й не гнучка, вдома - розсіяна. Все частіше керівники великих українських компаній обирають коворкінг в якості нового формату організації робочого простору. Саме він стає компромісом між цими двома видами зайнятості, де процес роботи, творчості, взаємодії з колегами і партнерами проходить в новому більше продуктивному форматі. Іншими словами, завдяки коворкінгу роботодавець забезпечує співробітників єдиним простором, навіть якщо їх сфери діяльності і відповідальність різняться. Всім співробітникам повинно бути комфортно, цікаво, а головне стимулювати бажання до роботи, коворкінг з цим відмінно справляється.

Історія виникнення терміна коворкінг

Зазираючи в глибину історії, можна з упевненістю сказати, що на виникнення такої нової організації праці вплинула урбанізація і економіка. Міста й чисельність населення росло, потреба в економії бюджету на оренду приміщень стояла гостро. Тому така організація робочого простору, де всі можуть поділитися своїм досвідом і отримати тим самим відсутню інформацію, стала популярною. Перший коворкінг відкрився в Америці та Германії. Це були хакерспейси, де людей об’єднали суспільні інтереси комп’ютерних технологій. Членські дотації підтримували їх існування.

У 1999 році Бернард ДеКовен, дизайнер ігор, вперше використовує термін “коворкінг” в якості окремого визначення “спільна робота рівних людей”. Так і було. Тренінги, що організовував Ковен, включали в себе спільне вирішення нагальних проблем, обговорення, мозкові штурми, пошук шляхів вирішення. Це і були перші коворкінги.

А в 2002 році з’являється ціла мережа, низка коворкінгів для підприємців на місці покинутого заводу Шраубенфабрика. Тим самим, надали нове життя фабриці завдяки коворкінгам.

Але першим коворкінгом все ж таки вважається простір в Сан-Франциско відкритий в 2005 році Бредом Нойбергом. На той час він вирішував проблему продуктивності робочого колективу на дистанційній роботі. Два дні в тиждень в компанії відбувався подібний коворкінг, де був безкоштовний Wi-Fi, спільні обіди, медитаційні перерви, велосипедні спільні поїздки. За рахунок зручності приміщення і невеликий щомісячної суми, він швидко знайшов бажаючих розділити загальне робоче місце. Через кілька місяців успішного співіснування працівників з різних сфер, така система була названа коворкінгом. Через рік, подібний принцип роботи став популярним у всьому світі.

коворкінг простір

Аудиторія коворкінгів в Україні досить різноманітна і збільшується кожного дня. Це молоді люди, що працюють в команді в середньому по 3 людини. Вони обирають саме такий спосіб організації свого робочого простору, тому що гідно вміють оцінити його переваги.

Переваги коворкінгу чи як він працює

Найголовніша перевага - це особлива атмосфера такого місця. Це атмосфера креативних, талановитих людей, що об’єднані бажанням розвиватися, творити, спілкуватися, шукати рішення проблем нестандартними способами. Це атмосфера комфорту, де ти не загнаний в рамки часу та моветону в одязі. Вона тільки сприяє продуктивності.

Ще однією перевагою такого робочого простору є обмін досвідом з колегами, що можуть підказати різні шляхи вирішення задачі, готові самі допомогти чи також просити про допомогу, тим самим налагоджуючи нові зв’язки.

Звісно ж, ціна є також вагомою причиною, за якою найчастіше обирають коворкінг. Не потрібно орендувати цілі приміщення для співробітників, тим самим економно розподіляти бюджет на подібні простори під відповідну кількість людей.

Ще однією перевагою в виборі стає інтер’єр. Найчастіше коворкінги організовують в цікавих приміщеннях, заводах тощо. Коворкінги обладнані сучасними розвагами, що допомагають якісно відпочити та відволіктися від роботи: відеоігри, настільні футболи, а іноді спортзалами.

Види коворкінгу

Коворкінг спейси виглядають сучасно й стильно, але також можуть відрізнятися один від одного відповідно призначенням та сферою. Тому коворкінги можна умовно розподілити наступним чином:

  • під офісну роботу - найчастіше для команди програмістів, журналістів, копірайтерів тощо. Такий простір включає в себе навчальні приміщення, конференц зали, кімнати для переговорів.
  • для творчості - робочі місця для тих, чия робота пов’язана з креативністю, мистецтвом. Простір обирається яскравий, що стимулює творити, вигадувати нове, креативити.
  • під майстер-класи - робочі місця під творчі заходи: малювання, хенд-мейд, гри на інструментах. Такі спейси передбачають більше вільного простору.
  • для дітей - простір для дитячих потреб та зборів: ігри, уроки, майстер-класи, дитсадки тощо.

Існує й інше розгалуження коворкінгів: воркшопи, майстерні, соціальні підприємці, некомерційні ініціативи, вузко спеціалізовані спейси та багато іншого. Існує й ще один окремий формат коворкінгу - кочові, що є послідовниками руху колонізації пустотних міських просторів. А це можливість організації робочого простору будь-де завдяки доступним технологіям - модульних конструкцій, що так легко будувати, розбирати й переносити на нові місця відповідно попитам.

Але було б не вірно назвати лише переваги коворкінгів. Серед недоліків подібного способу організації простору самі учасники коворкінгів виділяють: нестачу вільного простору, складно сконцентруватися, незнайомі оточуючі. Але навіть такі недоліки не стають причинами на зміну подібної форми роботи.

Взагалі, дуже цікаво спостерігати за коворкінгом у всьому світі й нашій країні, адже це зовсім новий гнучкий і цікавий формат організації робочого простору для себе та співробітників. Залишайтесь з Jobs.ua, щоб залишатися в темі. 

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору