UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Оптимізація робочого часу: як працювати краще за менший час

Оптимізація робочого часу: як працювати краще за менший час

30.03.2020 3094
Оптимізація робочого часу: як працювати краще за менший час

Оптимізація робочого часу: як працювати краще за менший час

30.03.2020     3094

Як підвищити ефективність бізнесу за допомогою персоналу

Одним із секретів процвітання бізнесу (підприємництва) є використання прихованих потенціалів, наприклад, раціональний розподіл робочого часу та його оптимізація. Кожна компанія ставить собі за мету отримання максимального прибутку. У зв'язку з цим витрати на його досягнення напряму залежать від продуктивності праці співробітників. Будь-яке зволікання у цьому питанні, бездумна організація робочого процесу і навантаження підлеглих призводять до суттєвих прихованих збитків, недоотриманої вигоди (прибутку). Оптимізувати процес можна, якщо володіти кількома важливими прийомами підвищення ефективності праці.

Основні методи впливання на продуктивність персоналу

Першим етапом оптимізації робочого процесу повинен стати грамотний підбір кадрів на посаду. Висока кваліфікація, старанність, вміння самоорганізовуватися на робочому місці — необхідні характеристики співробітника, здатного «виробляти якісний продукт» в заданий період.

Спілкування, що проводиться між співробітниками, повинно мати тільки діловий, конструктивний характер, а не зводитися до чаювання. Робочий графік бажано складати таким чином, щоб на це не вистачало часу. Потрібно зробити аксіомою, що доступність соціальних і розважальних мереж, перегляд особистої пошти, ресурсів, які «з'їдають» робочий час, — це табу для підприємства в цілому. Можливо, навіть доведеться ввести жорсткі покарання у вигляді штрафів або догани для кожного співробітника. Як варіант, можна запропонувати вести звітний «Журнал робочого дня» (журнал зміни) з фіксацією важливих подій, що відбуваються за день.

Організація продуктивного робочого місця

Істотне підвищення ефективності на кожній ділянці праці — один із елементів загального механізму досягнення спільної мети. Технічне оснащення, розміщення необхідних засобів для роботи на комфортній відстані, синхронізація дій, дотримання трудового порядку, а також достатнє освітлення і провітрювання приміщення сприятимуть підвищенню працездатності співробітників. Мета переоснащення робочого простору завжди повинна бути спрямована на те, щоб створити умови, при яких можлива мінімізація витрат сил, втоми виконуючого свої обов'язки персоналу.

ефективність роботи

Правила робочого розпорядку та постійний контроль дисципліни

Значно раціональніше дотримуватися зводу корпоративних (адміністративних) стандартів, встановлених начальством, а не хаотично створювати «робочу атмосферу» з перекурами, кава-таймами, перекусами. Вважається, що більшого успіху можна досягти, якщо взяти за основу правила розпорядку, тісно пов'язані з матеріальною зацікавленістю працівників, що відображаються у системі заохочень чи покарань. Посилення індивідуальної відповідальності, підкріплене фінансовими стимулами, швидко впливає на «безневинні запізнення», затримки після обіду, прогули або простої.

Виборчий підхід у плануванні праці

Йдеться про індивідуальні особливості співробітників, які обирають різні види діяльності. Для раціонально організованих людей завжди прийнятним буде виконання завдань з дотриманням правил, заявлених термінів або дат виконання. В той час для ірраціональних натур, представників творчих професій підійде створення роботи, «кінцевого продукту» з перебуванням у відносно вільному графіку. В останньому випадку можливо знайти індивідуальний підхід і піти на компроміс роботодавцю, якщо результат буде прогнозованим і перевищить витрати.

Оцінка сил і ступінь комфортності співробітника

Посада повинна бути співробітнику під силу. Розподіл робочого часу має носити упорядкований характер. У разі планового навантаження підлеглий повинен самостійно оцінювати ступінь важливості, черговість виконання процесів в даний часовий проміжок. Бажано створити такі умови роботи, щоб знизити або звести до мінімуму сумніви, стомлюваність працівника. Чітке виконання своїх обов'язків не повинно бути причиною відсутності творчої складової праці.

ефективність

Декілька слів про відпочинок

У правильно спланованому графіку повинно бути достатньо часу на відпочинок (обід, прийом їжі). Якщо робота має безперервний характер, то невеликі перерви тривалістю у кілька хвилин бажано мати через певні проміжки часу. Це дозволить відновити сили, впоратися зі втомою, зняти напругу протягом робочого дня. Повинна враховуватися взаємозамінність працівників.

Систематичне проведення аналізу праці на кожному робочому місці

Цей підхід повинен стати обов’язковим правилом. Керівнику треба аналізувати поетапну зміну умов праці з метою оптимізації і встановлення наступних цілей. Приховані резерви — це потенційний прибуток роботодавця. Їх своєчасне виявлення — мета компанії, яка не повинна сходити з порядку денного. За допомогою необхідних важелів впливу на процес можна домогтися істотного успіху.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору