UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Ознаки того, що ви забагато працюєте

Ознаки того, що ви забагато працюєте

9.04.2022 259Автор: Лоліта Платошкіна
Ознаки того, що ви забагато працюєте

Ознаки того, що ви забагато працюєте

9.04.2022     259Автор: 

Сучасний світ дозволяє бути на зв’язку та залученим у робочий процес в будь-який час дня та ночі. А дистанційна робота - формувати власний режим дня, не слідкуючи за витраченим часом та не закріплюючись за єдиним фактичним робочим місцем. Отже існує загроза того, що життя може перерости в суцільну роботу і це не може не відобразитись на здоров’ї та психічному стані робітника. Психологи стверджують, якщо робота виснажує, забирає більшу частину сил - це неправильно та нездорово.

Існує поняття в рекрутингу “кранч”, що буквально й означає перепрацювання на робочому місці. А результатом перепрацювань може стати погіршення фізичного та психологічного здоров’я, погіршення відносин в родині, зниження мотивації та участі в корпоративному житті. В більшості випадків в цьому винні самі співробітники, адже не змогли вчасно розставити межі між роботою та життям, нехтуючи відпочинком та власним здоров’ям. Які ж наявні ознаки того, що перепрацьомуєте? Давайте розбиратися в питання разом з Jobs.ua.

Ознаки того, що ви перепрацьовуєте

Отже, як ви вже могли зрозуміти, найперша ознака - погіршення здоров’я. Якщо говорити про фізичне здоров’я, то це загострення хронічних захворювань, що подекуди можуть проявлятися в залежності від вашого зниження контролю цього питання; головні болі, поганий сон, часті застуди, зниження захисних функцій організму, пасивність, лінивість. Якщо зазирати в психологічні збої, то часті скарги на апатію, симптоми вигорання, депресії, тривожність, поганий настрій у робітників. Якщо помітили це в собі, треба негайно зайнятися власним здоров’ям, сходити до лікарні для здачі та перевірки основних показників норми. Крім цього обов’язково підключіть в режим дня фізичні вправи чи зарядку, що допоможе тримати мишці в тонусі.

Ще однією схожою ознакою на попередні є постійна денна втома. І це вже не залежить від того скільки роботи вами виконано за день. Іноді навіть з ранку ви приходите на роботу з відчуттям втоми. Це відбувається тоді, коли вам доводилось перебувати в напружені довгий час, що призводить до виснаження. Такий стан переходить з дня на день та може тягнутися довгий період часу. Єдиним рішенням припинити це є взяти відпустку та відєднатися повністю від робочих процесів, зайнятися чимось незвичним не буденним та обнулитися.

Ваші особисті чи сімейні стосунки можуть погіршуватись. І це не тільки прямий вплив ваших депресивних станів, це ще відсутність вільного часу, яке ви присвячуєте повністю роботі, це й ваше особисте бажання зайвий час присвятити собі та відпочинку. Все це погіршує стосунки та відносини між вами та близькими. Якщо хочете подолати цю проблему, навчіться розставляти пріоритети та розподіляти роботу та власне життя.

Зниження продуктивності - ще одна ознака того, що ви перепрацьовуєте. Помітили за собою, що працювати стали по годинах більше, хоча обов’язків не додалося? Перевірте, скільки витрачаєте часу на виконання звичних повсякденних завдань. Чи помічаєте ви значні результати при тому, що час роботи значно збільшився? Можливо, для вас саме час навчитися таймменеджменту, щоб вчасно вкладатися із завданнями та контролювати себе. Ви також можете розпочати більш детально планувати свій робочий день та чітко відводити час на виконання окремих завдань.

Кранчі на роботі стали причиною появи болів в спині та шиї. Дослідження показало, що чим більше годин ви перепрацбомуєте, тим більший ризик появи болю в спині. Зазвичай у жінок біль від постійного напруження та сидячого положення проявляється в шиї, а у чоловіків – в попереку. Це поширена ознака стресу, спричиненого напругою м'язів. Звісно ж, виходом стане зменшення годин перепрацювань або відвідування лікаря для контролю питання здоров’я.

Явною ознакою того, що ви перепрацьовувати - ви збили свій режим дня, приходите та уходите пізно. Так часто трапляється, коли ви вважаєте, що якщо все одно засиджуєтесь, то і приходити на роботу можна пізніше або взагалі нехтувати це питання. Так, справді, межі та правила при цьому розмиваються, проте тільки ви можете взяти це питання під контроль.

І ще одна неприємна ознака - відсутність та втрата мотивації. Здавалося б, ви перепрацьовувуєте на роботі, а значить встигати повинні більше, а значить ваша ефективність більша, проте з’являється питання на що витрачається ваше життя та ваш вільний час і чи принесе він відповідні плоди для вас. Щоб покращити чи підвищити власний рівень мотивації вмійте не втрачати себе в буденності та чітко слідувати власним цілям та мріям.

Щоб розібратися, як боротися із кранчами самим робітникам та керівникам, якщо вони помітили таку необхідність, радимо ознайомитись більш детально зі статтею “Що таке кранчі на роботі та як їх уникати?”.

Профілактика власного здоров’я, якщо вам доводиться перепрацьовувати

Щоб встояти під тиском великого робочого потоку і не видихнутися, рекомендуємо оцінити 4 методики, представлені нижче. Вони дозволять вам завжди залишатися у чудовій професійній формі.

Слідкуйте щоденно за частотою свого пульсу у спокої

Щодня, перш ніж встати з ліжка, виміряйте свій пульс. На щастя, в наш шалено технологічний вік, зробити це можна за допомогою різних програм, як для iPhone, так і для Android. Більшість їх платні, але зустрічаються і безкоштовні, і навіть русифіковані. Більшість часу частота пульсу залишається однаковою, плюс-мінус кілька ударів на хвилину. Але коли ви перевантажені роботою і перебуваєте в стресі, тіло посилає мозку сигнали про те, що воно потребує більшої кількості кисню. Внаслідок чого і збільшується частота серцевих скорочень.

Якщо вранці ваш пульс частіший, то вам просто необхідний додатковий відпочинок і, як мінімум, гарний сон. Не відкладайте їх, особливо сон, на завтра чи у вихідні. Не обманюйте себе.

Контролюйте свої емоції

Чи не дуже вдалий день? Ви дратівливі та запальні? Якщо ви не можете точно назвати причину такої

своєї поведінки, то, найімовірніше, так реагує ваше тіло на стрес і втому. У такій ситуації мозок виробляє більше кортизолу, що бере участь у розвитку стресових реакцій, та менше дофаміну, що "заохочує" мозок, викликає почуття задоволення, впливає на процеси мотивації та навчання.

контроль емоцій

Самопідбадьорювання, афірмації, щоб спробувати покращити свій настрій, не здатне впоратися із впливом хімії. Тому в занедбаному стані найкращими і єдино вірними ліками є перерва від роботи. Якщо маєте можливість, робіть її частіше.

Стежте за власною вагою

Втрачаєте або додаєте більше одного відсотка від ваги тіла від одного дня до іншого - отже, щось не так. Можливо, вчора був неймовірно напружений день, і ви навіть не звернули увагу, що забули пообідати чи випити чашечку чаю. Або можливо, ви навіть не помітили скільки ви фактично з’їли.

Відсутність нормального харчування та гідратації може погано позначитися на вашому психічному стані. Тому, коли ви перевантажені роботою та перебуваєте у стані стресу, ви інстинктивно бажаєте зайнятися рутинною роботою, виконувати менш складні завдання. Наприклад, їсти. Проте всі ми знаємо, до чого призводить надмірне, тим більше, мало усвідомлене споживання їжі.

Перевіряйте стан сечі та крові

Колір продукту життєдіяльності, що виділяється нирками, може вказати на відсутність гідратації. Виняток — якщо ви вживаєте велику кількість вітамінів: надлишок вітамінів виводиться з організму із сечею, колір якої і демонструватиме всю вашу багату вітамінну палітру.

Що світліший відтінок, то краще гідратація організму. А правильна гідратація допомагає краще засвоювати поживні речовини та виробляти більше енергії. Якщо сеча має відтінок, темніший за звичайну, — відповідь досить проста: пийте більше води.

Або можете взяти на увагу здавати загальний аналіз крові та сечі, щоб точно розуміти власні показники свого здоров’я.

Якщо ви будете контролювати протягом певного періоду часу кожен із перерахованих вище 4-х параметрів, то незабаром ви виявите, які параметри є нормальними для вас. Особливу увагу слід приділити вихідним та відпусткам: якщо ви помітили серйозні зміни, особливо позитивні, це вірна ознака того, що вам потрібно терміново змінювати порядок вашої роботи.

В іншому випадку ваш розум видихнеться, тіло вимотається, і організм дасть збій. То чому б не подбати про себе і не підвищити свою продуктивність, самостійно відстежуючи та контролюючи ці процеси?

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору