UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Блог Jobs.ua
  5. Почесні професії і не дуже – а ви розділяєте професії на гірші і кращі?

Почесні професії і не дуже – а ви розділяєте професії на гірші і кращі?

6.02.2023 454
Почесні професії і не дуже – а ви розділяєте професії на гірші і кращі?

Почесні професії і не дуже – а ви розділяєте професії на гірші і кращі?

6.02.2023     454

Чи доводилося вам дивитися із зверхністю на прибиральників та двірників, касирів та охоронців у супермаркетах? Чи не викликав іронічну посмішку електрик, який мусить в будь-яку погоду вилазити на електричний стовп, щоб щось там полагодити? Коротше кажучи, чи розділяєте ви професії на престижні та не дуже?

Портал з працевлаштування і пошуку роботи Jobs.ua поцікавився в своїх користувачів думкою з цього питання. Результати нижче.

Що показали результати опитування?

Питання звучало так: «Чи розділяєте ви професії на почесні та не дуже?» На перший варіант відповіді – Чесно кажучи, так, але ніколи не зізнаюся про це іншим – ствердно відповіли 30% опитаних. За другий варіант відповіді – Ні, не розділяю, всі професії почесні – віддали свої голоси 68% респондентів. Третій варіант – Іноді думаю, що моя професія є однією з найпочесніших, а всі інші трохи гірші – набрав найменшу кількість голосів. А саме – 2% від загальної кількості голосів.

Як бачимо, саме другий варіант набрав найбільшу кількість голосів. І хоч на перший та третій варіанти чесно відповіли майже третина опитаних, це вдвічі менше, ніж другий варіант. Приємно усвідомлювати, що більшість респондентів таки не розділяють професії на почесні і «не дуже».

«Dignity of Labour» – що це означає?

В англійській мові є два чудових слова, dignity і labor. Перше перекладається як гідність, почуття власної гідності, достоїнство, високе становище. Друге слово вживається в значенні праця, робота, робітничий клас. Це не єдині варіанти перекладу, але акцентувати увагу на цьому не будемо. Нас цікавить інше – власне, словосполучення «dignity of labour», яке можна перекласти як «гідність праці».

Що мається під ним на увазі? Чи не те, що будь-яка праця є почесною і гідною людського достоїнства? Зауважте, як в англійській мові гарно і по-діловому називаються низькокваліфіковані професії. Clining – прибирання, люди, які вивозять сміття – garbage collector. Працю таких людей ми воліємо не помічати, але без їхньої роботи вже б через декілька днів будь-яке місто задихалося від власного сміття. Тож «dignity of labour» – саме про це. Про гідність будь-якої праці.

Серіал «Покоївка» від Нетфлікс

Дуже показовим у цьому відношенні є серіал від Нетфлікса про молоду маму з маленькою дочкою на руках, яка влаштовується в клінінг-компанію прибиральницею. Як би їй не було важко, вона не планує складати руки, і має твердий намір змінити життя на краще. Зворушлива і добра історія, як попри все долати труднощі і не втрачати надії.

І повертаючись до тих професій, які згадувались на початку статті. Тільки зараз, в період тривалих відключень світла, кожен з нас по-справжньому усвідомив, наскільки такі професії є важливими для суспільства. В період пандемії ми з вдячністю згадували медиків, які теж працювали понаднормово, щоб долати новий для 21-го століття виклик. А тепер щодня дякуємо не лише нашим військовослужбовцям, а й усім українцям, що забезпечують функціонування критичної інфраструктури в умовах постійних обстрілів з боку держави-терориста.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору