UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Професія програміста: досвід та поради від досвідченого девелопера

Професія програміста: досвід та поради від досвідченого девелопера

9.07.2020 1177
Професія програміста: досвід та поради від досвідченого девелопера

Професія програміста: досвід та поради від досвідченого девелопера

9.07.2020     1177

Макс чимало років працює в сфері програмування. Він людина із жвавим розумом, чудовим почуттям гумору і добрим серцем, тому люб’язно погодився поділитися порадами і своїм досвідом з усіма, хто хоче опанувати цю захопливу і престижну професію.

– Розкажи, з чого усе почалося і скільки років працюєш в сфері ІТ? Коли ти вирішив стати програмістом, і як досягав своєї мети?

Почалося все з університету – я навчався в УжНУ (Ужгородському національному ун-ті) на спеціальності «Комп’ютерні системи та мережі». На останньому курсі запропонували виконати тестове завдання від однієї з ужгородський ІТ-компаній. Я погодився, виконав тестове завдання і пройшов на роботу в цю фірму, що стало для мене повною несподіванкою. І ось з тих пір, після університету, вже вісім років працюю в ІТ-сфері.

Як досягав своєї мети?.. Я б не сказав, що я вирішував, ставати чи не ставати програмістом, я взагалі хотів бути економістом. Але на момент, коли я вчився, всі мені говорили, щоб ішов на комп’ютерні системи та мережі, тому що скоро програмісти завоюють світ (сміється). Комп'ютерами я тоді цікавився, тому вирішив спробувати, хоча в університеті я отримав не зовсім те, на що розраховував… Але я недарма тоді спробував, бо наразі можу сказати, що цілком задоволений своєю професією.

– Розкажи про мови програмування, які ти вивчав.

Коли вперше потрапив на роботу, я опановував те, що потрібно було, не вибирав. Мені довелося вчити таку мову програмування, як PHP [скриптова мова програмування, була створена для генерації HTML-сторінок на стороні веб-сервера – прим.]; я вчився працювати з Content Management System – це система, яка дозволяє на будь-якому сайті клієнту самому редагувати контент в адмін-панелі.

– Яку мову легше опанувати, для чого вони призначені, на що слід звернути увагу при вивченні конкретних мов?

Якщо ви маєте якусь базу в програмуванні, які в ідеалі мали б проходити в університеті або на базових курсах з програмування, то будь-яку мову легко опанувати. Якщо ви володієте логічним мисленням і знаєте ази програмування, то не має значення, яку мови ви починаєте вчити, всі вони чимось схожі. Головне, щоб ви розуміли, навіщо вам вивчення тієї чи іншої мови.

Якщо розробляти мобільні додатки, то варто взятися за вивчення JavaScript [платформа Android використовує цю мову програмування для розробки власних додатків – прим.] JavaScript – це універсальна мова програмування, вона легка у вивченні, тобто не треба знати якихось спеціальних шаблонів та алгоритмів, все давно написано, просто треба вміти проектувати, вміти скласти разом написані вже частини коду, і вміти використати при написанні власного коду.

Двійковий код


– Розкажи про роботу в іноземних фірмах. Чого навчився, працюючи з ними? Які проекти тобі запам’ятались?

Зараз майже всі ІТ-фірми в Україні виконують замовлення з-за кордону, бо самі розумієте, працювати на українського клієнта немає сенсу – зарплати суттєво відрізняються. Так склалося, я працював на норвезьку фірму, потім на американську, і потім на угорську. Чого навчився, працюючи з ними? Навчився відповідати за результат, за якість своєї роботи.

Коли я працював на американську фірму, ми розробляли сайт для пошуку готелів, щоб знайти і замовити готель в будь-якій точці світу. Я займався для цього сайту розробкою веб-сторінок, системою пошуку, розробляв адмін-панель, яку користувач сайту не бачить, бо вона призначена для адміністрування сайту. Мені подобалося бачити, як в процесі моєї роботи створюється класний продукт.

Під час роботи в угорській фірмі ми, зокрема, виконували замовлення для німецької авіакомпанії «Lufthansa». Ми розробляли медіа-портал, який надавав можливість пасажирам в повній мірі насолоджуватися польотом, користуючись через мобільні пристрої браузером, дивлячись фільми і слухаючи музику. До речі, сервер з медіатекою знаходився на борту літака, тобто пасажир мав доступ до обмеженої кількості фільмів та музики, але хіба в польоті варто скаржитися на це? (посміхається).

– Ти завжди працював в офісі. А досвід віддаленої роботи маєш?

Оскільки в нас зараз карантин, то досвід віддаленої роботи – так, маю. Зараз майже всі компанії працюють віддалено. Що можу сказати про віддалену роботу? Є свої плюси і мінуси. Серед плюсів я назву свободу дій: ти не повинен щоранку кудись іти, а можеш з дому, просто з ліжка працювати, чи з кухні або навіть з ванної – бувало і таке, всіляке буває (посміхається) – і це дуже комфортно, до речі, бо не переживаєш за свій зовнішній вигляд. Комфортно працювати в халаті – працюєш в халаті.

– З чого радиш почати кар’єру девелопера тим, хто хоче зайнятися програмуванням?

Тут дві сторони медалі. Перша – якщо ти навчався в університеті або в школі, де круто викладали інформатику, проходили класний спецкурс, то починати роботу можна в регіональній фірмі, у вашому місті і з найнижчої позиції – Junior developer, щоб набратися досвіду і побачити процес зсередини.

З другого боку, якщо ви ніяк не пов’язані з програмуванням, то зазвичай я раджу проходити онлайн-курси, тому що онлайн є більше актуальної інформації, і завжди її можна знайти ще більше. Немає сумнівів, що в кожного знайдуться друзі програмісти, які з радістю допоможуть з порадами і поділяться своїм досвідом. Не соромтеся питати їх, напрягати по таких важливих питаннях. На те вони і друзі.

– Які виділиш плюси і мінуси цієї роботи?

Плюси цієї роботи у всьому. Якщо це Україна, то починаючи від хорошої зарплатні – навіть для найнижчої позиції (Junior developer), і закінчуючи тим, що ти маєш багато контактів, багато друзів, знайомих у цій сфері, які є далеко недурними людьми; і від кожного ти можеш перейняти досвід, знання, віднайти чудових друзів, а можливо навіть дівчину або дружину – чи хлопця, якщо ви дівчина… Це просто окремий світ, я би сказав, в якому можна жити прекрасно. Багато програмістів мають чудове почуття гумору, і більшість є саме такими, а не як думають багато людей, що програмісти – це суцільні зануди.

Серед мінусів можу назвати такі – страждає здоров’я. Ти завжди сидиш, ти завжди за монітором, ти часто забуваєш про необхідні речі: щогодини встати і походити, розім’ятися, щоб очі не напрягалися так сильно, щоб мозок відпочив, щоб хребет не «засиджувався», бо зазвичай багато програмістів скаржаться на проблеми з хребтом та очима.

– Можеш назвати якісь підводні камені цієї професії?

Немає якихось підводних каменів, професія як професія, така сама, як всі інші. Єдине, що її відрізняє від інших професій – ти отримуєш реально великі гроші, я б сказав, достойні гроші за розумову працю… на жаль, в нашій країні інші професії недостойно оплачуються, але оскільки програмісти здебільшого працюють на іноземні компанії, відповідно, вони отримують достойну зарплату.

– Що змінилося в сфері ІТ за останні роки?

Не слідкую за змінами в айтішній сфері, але знаю, що багато людей стають програмістами, навіть надто багато, бо будь-хто туди потрапляє, як би це дивно не звучало. На жаль, це не в кращу сторону змінює якість коду, якість додатків та веб-сайтів… уже просто деколи пишуть таке, що краще цього не бачити.

Приємно усвідомлювати, як стрімко все розвивається: штучний інтелект, data science стає дуже популярним (погугліть, що це таке, якщо комусь цікаво). Я думаю, що це принесе дуже хороші результати, і полегшить життя багатьом людям.

– Макс, велике спасибі за цікаве інтерв’ю! Успіхів тобі!

Дякую. І вам всього найкращого!

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору