UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Відпустка під час воєнного стану: бути чи не бути

Відпустка під час воєнного стану: бути чи не бути

16.08.2022 300Автор: Лоліта Платошкіна
Відпустка під час воєнного стану: бути чи не бути

Відпустка під час воєнного стану: бути чи не бути

16.08.2022     300Автор: 

Сьогодні Верховна Рада продовжила воєнний стан та мобілізацію до 21 листопада 2022 року. І хоча війна триває, підприємці та працівники намагаються пристосуватися до кризових обставин і навіть знаходити час на себе та відпочинок. Попри воєнний стан кадровики продовжують надавати щорічні основні відпустки відповідно графіку. І хоча досить складно дозволити собі відпустку під час війни, відновити сили дуже важливо.

Зміни щодо надання щорічних відпусток

19 липня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022. 

  1. Відтепер у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік. Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, то надання невикористаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. Залишок не згорає.
  2. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. 
  3. У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація відповідно Закону України "Про відпустки".

Такі зміни дозволяють на власний розсуд роботодавця вирішувати в наданні співробітнику відпустки повної тривалості чи обмежити 24 календарними днями. Він також на власний розсуд вирішує, чи надавати чи надавати щорічну основну відпустку під час воєнного стану за минулий рік.

До речі, зміни більше стосуються щорічних основних відпусток, а це означає, що тривалість інших видів відпусток не змінились.

Дізнайтесь також із статті “Як бути з відпусткою у воєнний час?” про особливості виплати відпускних. Важливою зміною є те, що заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором.

В якому випадку можлива відмова у відпустці

Відповідно статті 12 Закону 2136, якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, роботодавець має право під час воєнного стану відмовити йому у щорічній або іншій відпустці окрім:

  • у зв’язку з вагітністю, пологами,
  • у зв’язку з доглядом за дитиною по досягненню нею трирічного віку.

Як оформити відпустку під час воєнного стану

Кадровик готуєте наказ на щорічну відпустку або додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи.

Тих працівників, що працюють під час війни дистанційно, сповіщають та ознайомлюють з наказом про відпустку, за допомогою доступних засобів зв’язку. У такий самий зворотний спосіб отримують від них заяви на відпустку. Тут слід також нагадати, що законодавством забороняється примушувати працівників йти у відпустку власним коштом.

А з 19.07.2022 з’явився новий вид відпустки без збереження зарплати. Таке собі тимчасове звільнення працівника від виконання його трудових обов'язків, що надається на певну кількість календарних днів та не оплачується роботодавцем.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору