UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Як правильно відмовити роботодавцю

Як правильно відмовити роботодавцю

20.08.2020 4655
Як правильно відмовити роботодавцю

Як правильно відмовити роботодавцю

20.08.2020     4655

Вчимося коректно відмовляти роботодавцю: тонкості та хитрощі

При пошуку роботи багато хто стикається з вакансіями, які не підходять під певні запити, або доводиться вибирати між двома компаніями. На цьому етапі важливо не тільки визначитися з вибором, але й коректно відмовити від пропозиції, що не відповідає сподіванням. Як це зробити – поговоримо нижче.

Вчимося відмовляти

Перше, що варто запам'ятати, – завжди потрібно давати відповідь. Навіть якщо це відмова. Виховайте в собі зобов'язання виходити на зв'язок, навіть якщо пропозиція нецікава. Не варто лінуватися, просто поставте себе на місце людини, яка очікує вашої реакції, будь-якої. Погодьтеся, отримувати відмову несолодко, але коли тебе ігнорують, то така ситуація ще гірша.

По-перше, зворотний зв’язок – це людяно. По-друге, так можна показати себе як виховану персону, з якою приємно мати справу. Хто знає, можливо, колись доведеться зіткнутися з цією людиною у своїй подальшій роботі, так навіщо псувати відносини заздалегідь?

Важливо: дипломатичність однозначно зіграє на руку. Багато рекрутерів ведуть базу даних кандидатів, де відзначають основні якості. Галочка «не прийшов» може в майбутньому серйозно й негативно вплинути на рішення прийняти вас на роботу.

Як правильно відмовляти до співбесіди

Найкращий спосіб – повідомити особисто роботодавцю, і бажано телефоном. Звичайно, у нього можуть виникнути питання щодо причин відмови, тому варто бути готовим конструктивно їх пояснити. Цілком ймовірно, що в ході спілкування роботодавець спробує переконати вас у вирішенні відмовитися від співпраці. На цьому етапі можна трохи «поторгуватися», якщо причина крилася в низькій заробітній платі, наприклад.

Важливо: дзвонити потрібно завчасно, а не напередодні співбесіди. Однак якщо такий сценарій не виходить реалізувати й довелося вирішувати в останній момент, то варто в будь-якому разі вийти на зв'язок, і як можна швидше. Так роботодавець уже буде напевно знати про ваше рішення та зможе скорегувати свій робочий час.

Занадто докладно пояснювати свою відмову теж не варто. Ваші переговори знаходяться на початковій стадії, і зайве інформаційне навантаження просто не потрібне. Достатньо ввічливо подякувати за інтерес до своєї кандидатури й повідомити, що ви не готові прийняти пропозицію. Потім слід побажати знайти відповідального співробітника й на цьому розпрощатися.

Способи відмови після інтерв'ю

Остаточне рішення щодо роботи в конкретній компанії більшість приймає вже після співбесіди, за результатом отриманої інформації про майбутні обов'язки й умови співпраці. Не завжди вони відповідають очікуванням, і тоді слідує відмова. Про це потрібно теж правильно повідомити. Є 2 варіанти, як це зробити:

  • зателефонувати;
  • написати.

Різниці особливої немає, тому вибирати варто з того, як зручніше особисто вам. Хоча в телефонних дзвінків є перевага – вони точно «дійдуть» до адресата, тоді як лист може загубитися серед інших повідомлень, і, відповідно, вас приймуть за невігласа.

Як правильно відмовляти після співбесіди

Приймати рішення варто, добре зваживши всі за та проти. Потім потрібно чітко сформулювати відповідь, причини відмови та повідомити про це. Завжди є ймовірність, що на співбесіді ви з роботодавцем неправильно зрозуміли один одного, і в ході розмови ви все виявите, ще раз обговорите, досягнете консенсусу. Але аргументи для відмови повинні бути грамотними й по справі.

Можна порадити іншого кандидата, якщо є хтось зі знайомих фахівців на прикметі. Так ви пом'якшите свою відмову та ще й допоможете приятелю, який знаходиться в пошуку роботи.

пошук роботи

Як відмовитися на «фінішній прямій»

Бувають ситуації, коли навіть після співбесіди, узгодження умов буквально напередодні виходу на роботу все ж претендент приймає рішення не співпрацювати з цією компанією. На відмову в таких випадках впливають такі причини:

  • з'явилася більш цікава й вигідна пропозиція;
  • на колишній роботі запропонували підвищення;
  • кандидат тверезо оцінив свій досвід і навички, зрозумів, що поки не зможе «потягнути» нові обов'язки;
  • незручно добиратися на роботу, і переїзд не входить у плани;
  • соцпакет або фінансові умови не відповідають очікуванням і бажанням;
  • планується багато відряджень тощо.

У такому разі, по суті, нічого вигадувати не потрібно, варто лише озвучити причину роботодавцю. Така поведінка правильна. Цілком ймовірно, що роботодавець зрозуміє конструктивні причини відмови й запропонує зміну умов співпраці на більш зручні та вигідні.

Якщо ж ви вже погодилися на іншу пропозицію, то варто прямо сказати про це, заощадивши час на пояснення. Але обов'язково в будь-якому разі слід вийти на зв'язок, а не пропадати й ігнорувати дзвінки. Зрештою, поводитися з людьми треба так, як хочеться, щоб ставилися до вас, тому слід дотримуватися етики.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору