UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Баланс інтересів сторін під загрозою: вільні трудові договори

Баланс інтересів сторін під загрозою: вільні трудові договори

21.07.2022 240Автор: Лоліта Платошкіна
Баланс інтересів сторін під загрозою: вільні трудові договори

Баланс інтересів сторін під загрозою: вільні трудові договори

21.07.2022     240Автор: 

Питання врегулювання трудових відносин між роботодавцем та працівником завжди стояли на важливому місці в українській спільноті, адже це серйозна запорука 19 липня законопроект №5371 “Про внесення змін щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва” був ухвалений Верховною Радою. Він направлений на створення договірного режиму регулювання трудових відносин між працівником та роботодавцем для малого та середнього бізнесу, що в перспективі повинен стати основним.

Закон покищо діятиме протягом воєнного стану. Такий особливий режим регулювання трудових відносин можна буде запроваджувати між працівником та роботодавцем, який є суб'єктом малого або середнього підприємництва з кількістю працівників не більше 250 осіб, або між роботодавцем та працівником, розмір заробітної плати якого становить на місяць понад вісім розмірів мінімальних зарплат.

Зміст положення вільного трудового договору

Спираючись на зоконопроект, обидві сторони можуть на власний розсуд врегулювати стосунки щодо системи та режиму оплати, працевлаштування та звільнення, робочого часу, тривалості робочого тижня, відпустки, вихідних та інших прав і гарантій. Договірний режим може на розсуд роботодавця та працівника за взаємною згодою включати до письмового трудового договору положення стосовно таких моментів:

  • початок і припинення трудових відносин,
  • система оплати праці,
  • норми праці,
  • розмір заробітної плати,
  • можливості і розміри доплат, премій, надбавок, винагород тощо,
  • норм робочого часу та відпочинку,
  • нормованість робочого дня та інших прав КЗпП.

Підводні камені законопроекту

Законопроект вже викликав велику кількість незадоволень адже ставить під загрозу прозорість та чесність врегулювання трудових відносин. Так профспілки відмічають, що положення обмежує основоположні конституційні трудові права та призведе до нав'язування працівникам невигідних умов в індивідуальному трудовому договорі.

Міністерство економічного розвитку вбачає, що законопроект може призвести до правової колізії, створить нерівні умови праці співробітникам, що в свою чергу призведе до можливих маніпуляцій як роботодавців, так і контролюючих органів.

У Головному експертному управлінні Верховної Ради попередили, що використання такого договірного режиму регулювання може призводити до погіршення трудових умов працівників. А саме, роботодавець отримує необмежене право на розірвання трудового договору за власною ініціативою в односторонньому порядку – без чітко окреслених підстав, порядку та строків.

А ось представники бізнесу підтримують даний законопроект. Звісно наразі в Україні чинне ще радянське трудове право, що не відповідає сучасній ринковій економіці й воєнному часу. Однак вільний трудовий договір міг би створити більш гнучку систему регулювання трудових відносин в цей непростий час. Проте чи готовий український бізнес до таких змін без порушень прав працівника, дотриматись всіх гарантій передбачені міжнародними конвенціями.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору