UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Без удаваної скромності: як розповісти про свої досягнення

Без удаваної скромності: як розповісти про свої досягнення

17.07.2019 847Автор: Олександр Мавлідінов
Без удаваної скромності: як розповісти про свої досягнення

Без удаваної скромності: як розповісти про свої досягнення

17.07.2019     847Автор: 

Співбесіда – саме той випадок, коли розповідати про себе найкраще не просто нормально, але необхідно. Проте, ця «зоряна година» передбачає певний напрямок таких оповідань, й на цьому місці, багато шукачів розуміють, що насправді, не мають того, що розповісти про себе на співбесіді.

Якщо, серйозно, то такі сумніви та побоювання цілком виправдані. «Намацавши під ногою» не вірну стежину, кандидат ризикує у кілька слів перетворити розповідь про свої досягнення у «потік свідомості» наповнений порожньою хвальбою та незрозумілими прикладами.

Розповідь про себе на співбесіді – це й просто, й водночас, складно. Відомо, що у той самий момент, коли слухачі відчувають невпевненість оратора чи власні сумніви у тому, що він говорить або інформація з його вуст все менш нагадує реальність та правду, думки про вигаданість розповіді та, щодо суті самої особи говорючого, вже неможливо буде «відіграти назад».

Щоб зрозуміти те, про що дійсно треба повідомляти людей, від висновків котрих залежить ваша майбутня робота, та як розповісти про себе на співбесіді правильно, треба зрозуміти деякі суттєві аспекти такого монологу.

Сам себе не похвалиш…

Незважаючи на мотивацію старого прислів’я, насправді хвалити себе самого – не проста річ. Одна справа, коли ви вгадали, як правильно описати свої навички в резюме, та зовсім інша – розповісти прискіпливому та критично налаштованому слухачу, так би мовити, те-а-тет.

На думку психологів, авторитетних та численних – така розповідь, це справжній виклик власним страхам та комплексам. Людині, в якої з дитинства сформовано обґрунтоване почуття власної спроможності, що базується на переконливих прикладах з її таки, життя, на співбесіді розповісти про себе набагато простіше, ніж той особистості, яка не мала такого виховання. Більшість з сучасних мешканців соціуму, на жаль, більш підходять до другої категорії. А, коли розумієш, як пригнічувалися або «відбиралися» приватні досягнення пересічної людини протягом її існування у якості підлеглого чи «гвинтика колективу», стає зрозумілим, наскільки недосяжним для неї може стати те, як розповісти про свої досягнення.

Проблема у наявності – то треба її вирішувати

Усвідомлюючи складнощі такої промови не тільки для себе, шукач має простіше до неї ставитися. Притому, такого ставлення буде замало, якщо кандидату потрібен успіх при проходженні інтерв’ю.

На допомогу прийде систематизація інформації, яку можна донести до рекрутерів у якості маленької, але все ж таки, історії успіху. Тож, маючи подібну історію, складаємо простий план розповіді, який підкаже, на співбесіді розповісти про себе.

Наприклад, такий план розповіді може виглядати наступним чином:

  • Задача, яку треба було вирішити (короткий опис завдання та можливі супутні її вирішенню нюанси);
  • Перелік засобів, які були у наявності для початку роботи над рішенням;
  • Опис обраного способу здійснення самого процесу, пояснення на чому базувалося таке рішення;
  • Короткий опис процесу роботи над вирішенням, уточнення щодо можливих ускладнень;
  • Висновок- демонстрація результату, отриманого від роботи.

Важливо, щоб така розповідь мала відсилання до конкретних даних: цифр, статистичних порівнянь, можливо імен та назв брендів, якщо це не є порушенням комерційної таємниці. Якщо, ви зумієте розповісти це, спираючись на складений план та додаючи ваги своїй розповіді певною конкретикою, вже ніхто не матиме сумнівів, що ви кажете правду та чітко зрозуміли, як на співбесіді розповісти про себе.

Вдаючись до подібних прикладів та у разі, якщо описані досягнення були колективним успіхом, слід зазначити й свою конкретну роль у цьому, й не забути згадати колег, що вклали до результату певні зусилля. Зрозумійте, що такі уточнення, не тільки покажуть вас з гарного боку, як співробітника здатного тверезо оцінити розмір власної роботи та оточуючих колег.

Розповісти про себе на співбесіді вдало – це ще й уникнути наперед, різних уточнюючих запитань, більшість з яких можуть бути досить провокативними. Якщо ви не залишили без уваги тих, хто досяг того успіху разом з вами, вас вже не будуть питати, щось на кшталт «ваших думок про колег, які виявилися «слабкими ланками» колективу» у такому процесі. А, подібні запитання, як правило, завдають з однією метою, визначити те, наскільки в склочна та здатна до обговорювання помилок інших людей, особа.

самопрезентация

Ще декілька порад

Запам’ятайте ще такі «лайфхаки», щоб завжди виглядати гідно в очах незнайомих людей, котрим ви намагаєтесь донести власну здатність бути ефективним співробітником.

  • Кажіть просто, уникаючи порівнянь: люди краще сприймають ствердження «я швидкий працівник», ніж порівняння «я швидше за інших»;
  • Не намагайтеся бути сором’язливим, там де ви дійсно не відчуваєте такої істотної потреби – «надумана скромність» дуже дратує!
  • Коли намагаєтесь зрозуміти, як розповісти про свої досягнення та побоюєтесь, що це прозвучить надто зухвало – не вагайтеся й кажіть. Якщо це правда – її не можна буде оспорити. Навіть зухвалість, що виявилася доречною буде гармонійно сприйнята слухачем.

Й, головне. Коли відчуваєте, що те, як краще розповісти про себе на співбесіді може стати для вас складною справою – тренуйтеся. Проговоріть два чи три приклади згідно з планом, який обов’язково складіть. Подумайте, як краще триматися у разі появи запитання, яке дійсно може стати вашою «больовою точкою».

Навіть ваша міміка у такі моменти може бути важливо. Це значить, що дзеркало стане у нагоді під час таких тренувань. Зробивши це не один раз, а декілька, ви виявитесь справді більш готовим до будь-якої несподіванки, що може зустріти вас під час того, коли ви будете намагатися отримати бажану роботу. А, вона, ця робота, того, однозначно, варта.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору