UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Чи потрібна вам перекваліфікація

Чи потрібна вам перекваліфікація

8.06.2021 483
Чи потрібна вам перекваліфікація

Чи потрібна вам перекваліфікація

8.06.2021     483

Безумовно, втрата роботи (або ж розчарування в ній) – це велика неприємність, особливо в наш час, коли звичний уклад речей у зв’язку зі світовою пандемією коронавірусу дещо змінився. Останні півтора року принесли багатьом людям скорочення їхніх робочих місць, а знайти ту ж саму роботу, з тими ж самими обов’язками може бути дуже складно. Оскільки пошуки такої ж самої роботи можуть забрати багато часу і сил, а також виявитися безперспективними (бо не влаштовуватиме той чи інший момент), тому як варіант можна подумати над необхідністю зміни своєї спеціалізації.

Перекваліфікація і страхи, з нею пов’язані

Багатьох людей зупиняє той факт, що перебудова свого життя, переведення його на інші рейки – це серйозний і відповідальний крок, а це й відлякує. Відповідальність, і все що з нею пов’язано. Причому ці страхи настільки сильні, що важко наважитися на певні зміни в житті. Але прогрес – це і є постійні зміни, і якщо ви хочете досягти у житті прогресу, зміни невідворотні. А перекваліфікація – це і є ті потрібні зміни, які, можливо, у вашому житті давно назріли в зв’язку із втратою роботи або із розчаруванням в ній.

Що робити, коли бажання на такі зміни є, а наважитися важко? Так часто буває в житті, і це насправді серйозна проблема, адже чимало людей роками працюють на неулюбленій роботі, боячись вийти із зони комфорту і зробити щось таке, про що вони давно мріють. Якщо важко наважитися на перекваліфікацію, зверніться за підтримкою до рідних людей і друзів. Нехай вони трошки підштовхнуть у правильний бік. І це зовсім не є ознакою слабкості – звернутися за допомогою до своїх близьких.

У яких випадках потрібна перекваліфікація?

Давайте з’ясуємо, у яких ситуаціях стає актуальним це питання.

Звільнення через проблеми компанії, у якій працюєте.

Звісно, вам від того не легше, що у компанії виникли проблеми, і жереб скорочення по якійсь причині випав саме для вас. Але, можливо, це й на краще, що так сталося? Тепер є можливість освоїти професію, яка вам, можливо, здавалася вкрай привабливою, але через прив’язаність до своєї попередньої роботи ви не могли наважитися на рішучий крок.

Ви відчуваєте, що зміни в житті давно назріли… і чому б не почати з роботи?

Ви не бачите на цій роботі жодних перспектив. А немає перспектив – немає і майбутнього. Це загальновідомий факт, хоча багато хто воліє закривати на це очі. Але скільки не ховай голову у пісок, проблему цим не вирішиш.

Вам нестерпно захотілося реалізувати дитячу мрію.

З віком багато речей переосмислюються і бачаться в зовсім іншому світлі. Можете перевірити цю просту істину: візьміть улюблену книгу, яку ви прочитали років десять-п’ятнадцять тому, і перечитайте заново. Безумовно, ви знайдете для себе багато нових речей у цій книзі, навіть якщо книга дитяча. Тому з дорослішанням трапляється таке, що лаври у своїй професії вже не приваблюють, і хочеться реалізувати дитячу мрію. Наприклад, написати книгу, стати моряком чи перукарем і т.д.

Реалізуйте дитячу мрію, кінець-кінцем!

Що тут можна порадити? Ловіть своє бажання за хвіст, бо іншого моменту не буде. І реалізовуйте дитячу чи підліткову мрію, про які ми часто забуваємо з плином років. І це насправді – найкраща перекваліфікація, яку тільки можна придумати. Але це не відміняє того, що до цього питання потрібно підійти відповідально.

Ким ви себе бачите?

Отже, ви точно визначилися, що перекваліфікація вам потрібна. Тоді дайте відповідь на важливі питання: Представником якої професії ви себе бачите? Чим ви хотіли б займатися, щоб це приносило вам і моральне задоволення, і фінансову вигоду? Якщо вам за сорок чи за п’ятдесят, чи будете ви готові швидко перевчитися?

Ці питання ви повинні поставити собі насамперед. Опановувати нову професію потрібно у короткі терміни, а безробітна людина не може витрачати на перекваліфікацію декілька років. Тому подумайте в спокійній обстановці над тим, що вам подобається робити. Згадайте юність і навчання в школі, якими інтересами ви тоді захоплювалися. Можливо, десь за шкільними спогадами ховається те заняття, про яке ви навіть не думали в останні роки (бо не до того було).

Безперечно, вже в роки шкільного навчання у вас проявилися певні таланти і нахил до конкретної діяльності. Якщо є здібності в певній сфері, то й навчання дається легко. Це проявляється ще в молоді роки, але тоді над такими речами людина не завжди задумується. Та й професія, якщо вже за це зайшла мова, не завжди підбирається з урахуванням власних смаків і вподобань. В десятому чи одинадцятому класі чимало підлітків ще не знають, чим хотіли б займатися в житті, тому часто помилково обирають не ту професію. А за багатьох дітей і взагалі вирішують батьки, тому вони йдуть навчатися туди, куди скажуть старші. Знайома ситуація, чи не так? Якщо не із власного життя, то прикладів навколо вас назбирається немало.

Проаналізуйте стан вашого здоров’я

Для написання книги чи роботи за комп’ютером потрібно не настільки міцне здоров’я, як плавання на кораблі чи робота рятівника в горах. Навіть якщо це ваша мрія – стати рятівником і рятувати життя заблукалим туристам, кепський стан здоров’я чи низка захворювань можуть завадити цьому. Тому дізнайтеся більше стосовно обраної професії. Чи підходить вона вам по стану здоров’я? Можливо, потрібно внести корективи в усталений спосіб життя, щоб підготувати себе до нової спеціальності? Адже якщо ми говоримо про людей старшого віку, зміни в здоров’ї неминучі, як би цього не хотілося.

Врахуйте поточні звички

Чим добре здійснювати перекваліфікацію в зрілі роки? Ваша особистість і характер сформовані, тому ви добре знаєте себе, свої поточні звички. Тому приблизно уявляєте, який формат роботи підійде саме вам. Приміром, вміння художника означають, що можна перекваліфікуватися на декоратора приміщень або розписування муралів, а в останньому випадку це означає, що ви не повинні боятися висоти. Словом, такі нюанси потрібно враховувати до початку перекваліфікації, щоб потім не шкодувати про змарнований час.

Врахуйте актуальність обраної спеціальності

Не комп’ютерними професіями єдиними. Саме так, адже не тільки комп’ютерні спеціальності не втрачатимуть актуальності у найближчі десятиліття. Людям і надалі потрібно гарно одягатися і підстригатися, пити смачну каву і будувати гарні будинки, а потім гарно їх всередині декорувати. Тобто попит на подібні речі існуватиме завжди, і навіть проживання в невеликому місті не зможе стати на заваді дуже мотивованій людині. А ви повинні бути дуже мотивовані на зміни, якщо відчуваєте, що вам потрібна перекваліфікація. Тому звертайте увагу на такі професії, які з часом не втрачатимуть актуальності, і в яких ви можете розвиватися, бо відсутність перспектив може у майбутньому знову штовхнути на зміну професії.

Кілька порад для успішної зміни спеціальності

Скористайтеся порадами нижче, якщо вам потрібно терміново змінити кваліфікацію, а ви не знаєте, з чого почати.

  1. Підготуйте список професій, які вважаєте гідними уваги. Зміна спеціальності вимагає зусиль і часу, тому обирайте заняття на довгострокову перспективу.
  2. Проаналізуйте їх з точки зору попиту у вашому регіоні. Зібрана статистика дасть вам уявлення, куди рухатись далі.
  3. Порадьтеся з професійним консультантом, якщо відчуваєте потребу. Людина, яка розбирається в своїй галузі, може поділитися цінними порадами.

Підсумуємо. Чи варто змінювати професію і чи потрібна вам перекваліфікація? Безумовно, потрібна, якщо ви:

  • Втратили роботу і шукаєте своє місце на ринку праці,
  • Коли ви не бачите перспектив на поточній роботі,
  • Робота не приносить вам жодного задоволення.

Але, перш ніж приступати до перекваліфікації, ретельно обміркуйте всі нюанси: проаналізуйте інформацію, яка надходить з ринку праці, прислухайтесь до власних талантів і бажань. Але якщо у вас виникають думки про зміну професії – це вже як мінімум половина відповіді на питання, винесене в заголовок статті.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору