UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Все про резюме
  5. Чи варто повторно надсилати резюме у компанію?

Чи варто повторно надсилати резюме у компанію?

22.01.2022 1206Автор: Лоліта Платошкіна
Чи варто повторно надсилати резюме у компанію?

Чи варто повторно надсилати резюме у компанію?

22.01.2022     1206Автор: 

Компанія, в якій ви так довго мріяли працювати, нарешті розмістила новину про пошук члена команди вашої спеціалізації. Для вас це велика нагода отримати роботу вашої мрії. Проте, відправивши резюме, ви так і не отримали ні зворотної відповіді, ні запрошення на співбесіду. Чи завжди таке ігнорування з боку роботодавця значить абсолютну відмову, чи варто нагадати про себе через деякий час - питання, що так турбують недосвідчених здобувачів. Сьогодні на Jobs.ua спробуємо розібратися в цих та інших питаннях.

Повторна відправка резюме в компанію - справжня проблема для багатьох здобувачів, адже це питання тактовності, нав’язливості й сором’язливості. Але з іншого боку - сміливості, досягаторства та подолання власних страхів. Звісно ж нікому не хочеться виглядати безглуздо, особливо перед роботодавцем роботи своєї мрії, проте є бажання отримати бажане. Болісне очікування хоч якоїсь відповіді від роботодавця зворотно на ваше резюме, породжує думки: Хто оцінює вас і за якими критеріями? Чому так довго? Покликали на співбесіду, а потім не дзвонять - що я зробив не так? Чому на мої резюме поки що жодних відповідей?

Причини, за якими ви досі не отримали запрошення від роботодавця

Ось вам декілька можливих ситуацій, за яких причин, ви досі не отримали відповіді від компанії, куди відправляли резюме.

Ситуація 1. Ваше резюме досі не розглянули

Менеджери з персоналу працюють кожний за своєю схемою. Деякі з них опрацьовують резюме, виділивши декілька тижнів або цілий місяць на збір резюме від всіх потенційних здобувачів і тільки після розглядають кандидатів, обдзвонюють їх і запрошують на співбесіди. Можливо, це саме ваша ситуація і від дня відправки резюме не пройшло, навіть, декількох тижнів. Тож зберіться з терпінням, продовжуйте розсилати резюме в інші компанії без сподівань на одну.

Ситуація 2 Ваше резюме переглянули, але відповіді немає

У невеликій компанії ваше резюме з самого початку потрапляє до рук керівника. У великій - до HR-менеджера або рекрутера, що його обробляють. Але й у тому й іншому випадку людина, яка розбирає резюме, хоче якнайшвидше закрити задачу - знайти потрібного спеціаліста та закрити вакансію кандидатом «з першої пачки», адже це завдання віднімає і час, і зусилля. За статистикою, роботодавець витрачає не більше 5 хвилин на перегляд одного резюме. І за цей час, він, звісно ж, вивчає досконально ваш досвід роботи: ким і де працювали, яких досягнень дійшли. Саме тому ключем до успіху здобувача стане ідеально складене та вичитане резюме. Побудуйте місток між своїм досвідом та вакансією компанії. Допоможіть роботодавцю побачити, що найкращий співробітник за вакансією - це ви. І пропишіть у резюме ключові уміння саме для цієї роботи, покладаючись на вимоги роботодавця. Структура резюме, досвід, кваліфікація, скільки років кандидат пропрацював у цій сфері, скільки разів змінював роботу — все це речі, на які звертають увагу насамперед і які мають впадати у вічі в перші ж секунди. Складаючи резюме, приділіть і цим пунктам особливу увагу. 

Ситуація 3 Покликали на співбесіду. Чи значить, що вакансія ваша?

Співбесіда - майже, як побачення. Ви вже спілкувались через телефон чи в листуванні, знаєте один про одного основне, проте зустріч тет-а-тет розкриває обидві сторони по-іншому, завдяки чому можна зробити певні висновки зійдетесь ви чи ні, чи потрібно ще декілька зустрічей, щоб це зрозуміти. Дуже часто в процесі співбесіди обидві сторони розуміють, що не підходять один одному, тому такі зустрічі ефективні для них обох. Якщо співбесіда проходить в декілька етапів, це значить, що співбесіда має подекуди конкурсну основу, що відсіює тих, хто не підійшов.

Тому, на жаль, запрошення на співбесіду нічого не означає - це перша зустріч. Але ось підсумкове враження найчастіше взаємне. Якщо після  інтерв'ю у вас залишились позитивні враження, швидше за все, й інша сторона також задоволена. Якщо ж вам відмовили після такого інтерв'ю, швидше за все, справа в нестачі технічних навичок або наявності більш досвідченого і відповідного конкурента.

Ситуація 4 Вам запропонували виконати тестове завдання

Справді, тестове завдання - практичне підґрунтя, яке показує ваші професійні здібності. Виконання тестового завдання також дає змогу порівняти ваші професійні здібності з іншими конкурентами. До того ж відстрочити час, прийняття рішення щодо вашої кандидатури. 

Якщо завдання прийшло відразу після співбесіди і охоплює всі можливі сфери вашої майбутньої діяльності, швидше за все, воно надіслане всім кандидатам. Якщо завдання надсилають через день після співбесіди, є ймовірність, що завдання придумали індивідуально під вас. Можливо, щось залишилося недосказаним чи викликало запитання. Ви сподобалися, але хочеться переконатися, що справді вмієте виконувати роботу. І саме тестове завдання на конкретну тему дозволить це підтвердити. А це значить, що потрібний серйозний підхід до його виконання.

Ситуація 5 Пройшло багато часу, а відповіді немає

Чи траплялось з вами, що отримували відповідь від роботодавця через декілька місяців? Що це за примари минулого та чому це відбувається? Це може значити, що ви сподобалися, незважаючи на те, що фінальну пропозицію отримав інший кандидат, або що той самий кандидат не пройшов випробувальний термін, тому згадали про вас. Але відгукуватись на такі пропозиції - діло вже ваше. 

П’ять причин відгукнутися на вакансію повторно

Іноді цілком виявляється доречно відгукнутися на вакансію повторно. Ніколи точно не можна бути впевненим, чи зіграє тобі це на користь, чи примусить роботодавця думати про тебе, що ти набридаєш. Проте, як показує практика, краще скористатися такою можливістю, ніж думати про це. І ось основні п’ять причин, чому все ж таки корисно відгукнутися повторно.

Ще раз нагадати про себе

Рекрутери також люди, і можуть просто не залишити собі ваші контактні дані, або сплутати записи. Попри те, що багато компаній ведуть бази кандидатів, є ймовірність, що з тієї чи іншої причини до претендента не звернуться. Тому ще раз надіслане резюме натякне, що ви досі зацікавлені в компанії.

Ваші контактні дані було змінено

Якщо ви змінили деякі важливі дані в резюме це ще один привід, повторити відправку резюме за вакансією. Наприклад, ви змінили дані для зв’язку: номер телефону, пошту, свій статус. Важливою відміткою стануть и інші доповнення: супровідний лист, портфоліо або рекомендації з минулого місця роботи. Якщо ви отримали додатковий досвід роботи, перекваліфікацію чи пройшли додаткові курси - це також важлива інформація, якою можна доповнити своє резюме та повторно відправити резюме.

написання резюме

Показати власну серйозну налаштованість та зацікавленість

Багато з тих, хто так і не наважують відправити резюме повторно, лякаючись, що про нього будуть думати, так і не отримують запрошення на співбесіду. Не бійтесь показати власну серйозну налаштованість і зацікавленість пропозицією улюбленої компанії - надішліть резюме повторно.

Зміна вимог роботодавця до вакансії

Якщо ви помітили, що вимоги роботодавця до вакансії змінено - це непогана нагода переписати чи перебудувати й власне резюме під вакансію. Виправте, змініть дані й повторно надішліть резюме в обрану вами компанію. 

Можливості на майбутнє

Знаючи, що менеджери з персоналу складають та оновлюють бази більш зацікавленими спеціалістами, нагадайте про себе, відправивши резюме ще раз. Трапляється й таке, що менеджери з персоналу по ту сторону також змінюються, а тому повторіть і ви згадку про себе.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору