UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Все про резюме
  5. Чим відрізняється психолог, психотерапевт, психіатр

Чим відрізняється психолог, психотерапевт, психіатр

9.04.2023 917Автор: Лоліта Платошкіна
Чим відрізняється психолог, психотерапевт, психіатр

Чим відрізняється психолог, психотерапевт, психіатр

9.04.2023     917Автор: 

Однією з затребуваних професій на ринку сьогодення є спеціальність психолога. Її дуже часто плутають із психотерапевтом, а обов’язки психотерапевта часто зараховують психіатру. Щоб розібратися з плутаниною, ми зібрали найпопулярніші міфи, що крутяться навколо цих професій, вносячи непорозуміння та неясність. Адже часто у людей виникає дилема, до кого слід звернутися по допомогу. І хоча і психолог, і психотерапевт, і психіатр входять до категорії “людина-людина” і мають справу з її психічним здоров’ям, розбіжності досить вагомі. Тому пропонуємо сьогодні назавжди визначитись в цих поняттях і місіях кожного фахівця.

Чому всі хочуть бути психологами

Популярність професії психолога сягнула найвищого рівня під час пандемії, коли суспільство масово вперше зіткнулось із критичним рівнем стресу та психологічним навантаженням. На це наклались страхи, пов’язані із здоров'ям, самоізоляцією, що ускладнювались фінансовими труднощами. Саме тоді стали затребуваними онлайн-консультації психологів та їх рекомендації. І здорово, що знаходились такі люди, що були готові консультувати, психодіагностувати та психокоректувати, в той час навіть безкоштовно. Проте навколо спеціальності й досі ходять купа міфів. Ось деякі з них.

Здорова нормальна людина до психолога не піде

Багатьох дуже часто відлякує навіть сама ідея звернутися про психологічну допомогу до спеціаліста. Нав’язані ідеї суспільством, що ти повинен бути сильним і впоратись сам; що ти ненормальний, якщо звертаєшся про психічну допомогу. Однак не слід забувати, психолог не має медичної освіти і не має права лікувати людей. З психічними відхиленнями слід звертатися саме до лікаря-психіатра. Психолог же має справу зі здоровими людьми, що мають ті чи інші труднощі чи проблеми, з чим допомагає впоратись завдяки опанованим методикам. 

Психолог не має власних проблем

Психолог - така ж сама звичайна людина. У неї можуть бути і бувають проблеми, як і у всіх. Однак фахівець повинен й сам усвідомлювати свої проблеми, тримати їх під контролем, щоб вчасно відстежити. Чи чули ви фразу, що кожен психолог повинен мати власного психолога? Це саме про те. Кожен психолог повинен періодично проходити й сам особисту психотерапію.

Психолог пропонує універсальний спосіб вирішення проблем

Найбільший міф цієї спеціальності. Кожна людина має власну особливу психіку. А це вже факт того, що одна універсальна система чи психологічний метод не підійде під кожного. Тільки індивідуальний підхід здатен спрацювати.

допомога психолога

Особливості спеціальності психотерапевта

На відміну від психолога, психотерапевт дуже вузько спеціалізований фахівець в галузі розмовної терапії. Він пройшов додаткову освітню кваліфікацію й може діагностувати й займатися лікуванням. Такі спеціалісти можуть допомогти пацієнтам з різноманітними емоційними проблемами або розладами. Міфи, що часто лякають звертатися про допомогу психотерапевта наступні.

До психотерапевта ходять лікуватись люди з психічними розладами

Психотерапевт в першу чергу працює саме зі здоровими людьми. Переважно це і є люди без психічних порушень. Найчастіше фахівець надає допомогу впоратись із емоційними станами, що часто є не під силу в кризових ситуаціях. Звісно, що є окремі напрями та інструменти, що працюють з різними проблемами, в тому числі - розладами.

Сильна людина порається зі своїми проблемами без психотерапевта

Цілком нормально, в житті будь-якої людини трапляються переломні моменти, кризи, травми. Безпечний та ефективний варіант – вчасно пропрацювати ці складні моменти із спеціалістом. Звернення до психотерапевта про допомогу зовсім не свідчить про слабкість людини, а навпаки про її внутрішню рішучість рости та вирішувати проблему, що постала.

Психотерапія підійде для тих, в кого немає рідних та друзів

Мета психотерапевта далеко не послухати мовчки опонента. Друзі та рідні схильні давати поради, навчати, розповідати про власні проблеми, можуть навіть присоромити або висміяти. Все це не йде на користь вразливій людині. І все це недопустимо в кабінеті психотерапевта. Ви ні в якому разі не отримуєте осуд чи засудження, натомість за допомогою правильних інструментів та методів здатній знайти заспокоєння та правильний подальший шлях.

Хто такий психіатр

Образ психіатра опивитий міфами та стереотипами не менше. Як і психологи, психіатри спеціалізуються на вивченні, діагностиці, профілактиці та лікуванні емоційних, психічних, поведінкових проблем людей. Однак психіатри діагностують психічні розлади та зосереджуються на хімічному дисбалансі в мозку. Вони можуть оцінити як психічні, так і фізичні наслідки розладу. Психіатри й є справжніми лікарями, що мають медичну освіту. Психіатри мають право виписувати ліки та надавати певні консультації, а також направити пацієнта до психолога або терапевта за потребою для додаткового консультування або терапевтичного лікування. Слід сказати, що психіатрами стають не всі. Це винят­ковий напрямок, адже щоб лікувати людей, які страждають від психічних розладів, окрім знань в галу­зі фізіології чи біохімії, потрібно багато індивідуальних вмінь. Саме вміння емпатично ставитись до пацієнта та ефективно комунікувати, вести клінічне інтерв'ю, проводити низку психологічних обстежень, вмін­ня аналізувати, синтезувати та виокремлювати важливу інформацію з історії пацієнта, розпізнавати симптоми та синдроми, встановлювати точні діагнози, надавати допо­могу за невідкладних станів, достеменно знати, як діють ліки на мозок хворого і в цілому на організм, що грають значну роль в лікуванні хворого та перебігу його захворювання. Які міфи можна почути про цю професію?

Психіатри працюють лише в психіатричних лікарнях

Слід знати, що лише частина психіатрів працюють в стаціонарних установах, більшість консультує пацієнтів сімейних амбулаторій, працює в поліклініках, багатопрофільних лікарнях або приватних закладах.

Факт звернення до психіатра говорить, що ви «божевільний» чи «психічно хворий»

Ще один ганебний міф, що відкладає похід до спеціаліста на довгий час багатьох. Насправді є безліч причин, чому саме звернення до психіатра є безпечним, наприклад - необхідний крок, який може врятувати людське життя.

До психіатра слід звертатися лише в крайньому випадку

До психіатра вас може направити інший фахівець – психолог, психотерапевт, сімейний лікар або лікар іншого профілю. Також ви можете звернутися самостійно, якщо маєте важкий стан, пригнічений настрій або важкі переживання, високий рівень тривоги, що тривають більше двох тижнів. Проте ні в якому разі не доводьте це до хронічного стану, з якого повертають дуже болісно, важко і довго.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору