UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Все про резюме
  5. Чому роботодавець ігнорує ваше резюме

Чому роботодавець ігнорує ваше резюме

7.09.2021 603
Чому роботодавець ігнорує ваше резюме

Чому роботодавець ігнорує ваше резюме

7.09.2021     603

Ви написали резюме, вказали у ньому свій чималий досвід і навіть додали супровідний лист. Вам здається, що ви створили ідеальний варіант документу. Але повірте, для роботодавця це може бути зовсім не так. Навіть якщо резюме, на вашу думку, написане бездоганно, це не гарантує того, що потенційний роботодавець зверне на нього увагу. Але чому так відбувається? Давайте розглянемо причини, з яких роботодавці можуть проігнорувати надіслані їм резюме.

Незрозумілий формат

В світі немає усталеного стандарту написання резюме. З цього, зрештою, і починається багато непорозумінь: люди хочуть створити бездоганний документ, який якнайкраще повідає про них роботодавцю, але перевантажені додатковою інформацією резюме можуть видатися рекрутеру непривабливими. Так, усталеного стандарту написання немає, але все ж уникайте незрозумілих форматів, особливо якщо вам пропонується додатково «оздобити» поля документу зайвими графічними елементами, кольоровим текстом чи примітками в колонтитулах. Нестандартні чи відверті фотографії, звісна річ, теж не потрібно долучати до свого резюме.

Звісно, можуть траплятися винятки. Приміром, ви влаштовуєтесь на роботу в креативне агентство. Можливо, в даній ситуації варто поекспериментувати із складанням резюме, щоб продемонструвати потенційному роботодавцю свій рівень креативу. І все ж у більшості випадків такі експерименти будуть зайвими.

Незначні помилки теж можуть зіграти роль

Пунктуаційні чи орфографічні помилки, неправильно вжитий відмінок – такі помилки видадуться комусь дріб’язковими. А комусь ні. І на місці того, кому вони не сподобаються, може опинитися ваш роботодавець. Звичайно, деякі похибки в письмі не обов’язково свідчать про те, що людина некомпетентна в своїй професії, але рекрутер такі дрібнички зауважить без проблем. Хтозна, як це вплине на його рішення, чи не так? Тому перевіряйте резюме на наявність граматичних помилок, стилістично некоректних формулювань і т.д. І перш ніж розіслати його роботодавцям, віддайте на перевірку комусь із родичів чи друзів, хто «дружить» з текстами. Філолог, копірайтер, журналіст – будь-хто, кому за професією доводиться багато працювати з текстом. Безумовно, можна скористатися онлайн-коректорами, якщо цей варіант вам більше до вподоби.

Чи перехилить шальку терезів на вашу користь ідеально виправлений документ, чи ні – невідомо, але якість понад усе, погоджуєтесь?

Ви не маєте потрібних навичок

Якби ви були роботодавцем, вас найбільше цікавили б тільки ті кандидати, які володіють необхідним рівнем компетенції. Безперечно, ви теж посунули б на друге місце тих претендентів, які мають недостатню кваліфікацію. Так, недостатньо кваліфіковану людину можна з часом «підтягнути» по робочим питанням, але вам хотілося б, щоб новий працівник без особливих труднощів працював і виконував завдання із задоволенням. Тому справедливо оцініть свій досвід і вміння, перш ніж надіслати резюме. Поміркуйте, які додаткові навички маєте, що можуть зацікавити роботодавця.

Кому кандидата без родзинки?

Чим привабливіша посада, тим більша конкуренція. На одну і ту ж вакансію можуть відгукнутися сотні або навіть тисячі людей. Вам доведеться постаратися, щоб виділитися на їхньому фоні. Добре помізкуйте, як реалізувати це практично. Рекрутер повинен запам’ятати вас на співбесіді – в хорошому сенсі, звісно, а не через те, що ви від хвилювання пролляли на себе воду. Тому проявіть креативність, щоб подати себе з найвигіднішого боку.

Ви нерозбірливі у вакансіях

Трапляється таке, що кандидати розсилають один варіант документу на всі вакансії підряд, навіть не ознайомлюючись з ними уважно, максимум – пробіглися очима. Такі люди готові працювати офіс-менеджером, якщо вийде, а якщо ні – давайте на секретаря спробую, або на бухгалтера, або на продавця. Тут спрацьовує підхід «ким працювати – не настільки важливо, спершу потрібно бодай за щось зачепитися».

Чи зайве говорити, що так не варто робити? Ознайомтеся уважно з вакансією, з пропозицією роботодавця і його вимогами до посади. Це дасть вам упевненість, що ви можете виконувати робочі обов’язки, які від вас вимагаються у вакансії. Якщо ви бачите, що для конкретної посади потрібно опанувати деякі навички, якими ви не володієте – можливо, варто пройти курси і отримати сертифікат, який засвідчуватиме вашу професійну компетентність?

Поставтеся з увагою до своїх профілів у соцмережах

Роботодавців може насторожити як закритий профіль (навіщо і від кого його закривати, питається?) або ж повна відсутність кандидата у соціальних мережах. Також проти вас можуть налаштувати ваші провокативні дописи, надмірна активність чи конфлікти з іншими користувачами. Якби ви були роботодавцем, вас, швидше за все, теж зацікавило б, як поводиться майбутній претендент на посаду у віртуальному просторі. Наші сторінки на Фейсбуці чи Інстаграмі можуть розповісти про нас чимало цікавого, чи не так? Пам’ятаючи про це, перегляньте свої сторінки у соцмережах, позбудьтеся зайвого.

І не забудьте вказати в резюме посилання на свої актуальні профілі. Як мінімум – полегшите роботу рекрутеру, який не гаятиме час на те, щоб розшукати вас в Твіттері чи Фейсбуці.

Соціальні медіа

Ви проігнорували певні інструкції

Якщо ви неуважно читатимете вимоги до вакансії, існує ймовірність, що не зауважите певні інструкції роботодавця. Наприклад, виконати тестове завдання чи зателефонувати за вказаним номером. Надіслане поспіхом резюме покаже роботодавцю, що цей кандидат – неуважна людина. Тому завжди читайте вакансію від початку і до кінця. Деякі роботодавці навмисне залишають наприкінці інструкцію чи важливу примітку, щоб уже на стадії ознайомлення з вакансією «прощупати» майбутнього кандидата.

Без причин – просто так

І навіть якщо ви приклали достатньо зусиль, щоб пропрацювати кожен пункт резюме, не втрапили у жодну із вищезазначених «пасток» – повірте, роботодавець все одно може не звернути увагу на ваше резюме. Не те щоб він спеціально проігнорував вас – ні, це просто невдача. Можливо, на цю посаду відгукнулося чимало достойних кандидатів, окрім вас, тому вирішили зупинитися на розгляді їхніх кандидатур, і ваша не потрапила в поле зору. І це зовсім не означає, що ви гірші за інших кандидатів. Просто так сталося. А наступного разу в такій самій ситуації увага дістанеться вашому резюме, а чиєсь – проігнорується. Звісно, є ще варіанти надіслати повторно резюме або зателефонувати у компанію. Можна спробувати, чому б і ні? Але засмучуватися сто відсотків не потрібно: свого роботодавця ще знайдете.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору