UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Чому сьогодні навички важливіші за диплом в ІТ сфері

Чому сьогодні навички важливіші за диплом в ІТ сфері

13.10.2022 318Автор: Лоліта Платошкіна
Чому сьогодні навички важливіші за диплом в ІТ сфері

Чому сьогодні навички важливіші за диплом в ІТ сфері

13.10.2022     318Автор: 

Звісно, в кожній країні та суспільстві своє власне ставлення до документа про вищу освіту. Понад усе це зумовлено суспільною свідомістю й стереотипами, економічними факторами, особливостями розвитку ринку праці. Проте скільки б прихильників єдиного консервативного правильного шляху не було, все одно - ми живемо у світі, де диплом не грає такої важливої, як раніше, а його наявність не обіцяє вам золоті гори.

Проведені дослідження сфери рекрутингу запевняють, що більшість роботодавців не дивляться на диплом. І в чомусь вони праві, жоден диплом на руках не замінить вам практичний досвід роботи й практичні знання, які ви можете отримати лише в процесі роботи. Натомість наявність диплома натякає роботодавцю про відсутність досвіду і вигідність такого спеціаліста в штаті. Проте сучасні діти, ранішнє дорослішання та нові форми навчання з кожним роком дають ринку праці не менш досвідчених та грамотних спеціалістів з великим багажем умінь і знань. А, як відомо, покоління Z відрізняється не тільки свободою думки, але й тим, що відкидають усілякі табу й стереотипи. Саме таких спеціалістів зустрічає наразі український ринок праці.

В сьогоднішній статті на Jobs.ua спробуємо розібратися, чому навички, які спеціаліст отримає, важливіші за диплом. Особливо, якщо мова йдеться про IT сферу.

Сучасна молодь - не така, як раніше і це факт. Якщо раніше доросла людина до 30 років могла обрати галузь, сферу і навіть діяльність, то сучасна молодь до 20 вже точно має план, чи хоча б певний погляд на те, як вони бачать свій професійний розвиток і те, чим і як хочуть займатися протягом життя. 

Все вирішують технології

Сьогодні все вирішують технології. Сьогоднішні діти народжуються зі смартфонами в руках. IT-сфера абсолютно вільна і сучасна галузь діяльності. Навчитися практичним навичкам може кожний, хто має хист і бажання спробувати себе в цьому. Завдяки технологіям і інтернету ми маємо швидкий і безмежний доступ до інформації. Не виходячи з дому, або навпаки знаходячись в будь-якому кутку світу ви можете працювати, навчатися, спілкуватися. 

IT-сфера завжди була гнучкою щодо працевлаштування спеціалістів без дипломів. Вона завжди знаходила місце кожному спеціалісту з будь-яким рівнем знань, давала підґрунтя для професійного становлення та росту. Відоми всіма Барбара Хемптон та Тім Кук неодноразово задавались питанням щодо ефективності витрачених 5 років задля диплому. Сам Тім Кук був повністю впевнений, що більшість навчальних закладів не вчать студентів на тому рівні, якому потребують більшість сучасних компаній. Тому на роботу набирав досить різних фахівців і деякі з них не мали диплому бакалавра чи магістра. На відміну від Кремнієвої долини українські роботодавці все ж таки звертають увагу на місце навчання, проте зберігають таку ж саму лояльність і гнучкість до кадрів, що приємно радує. Але чому?

Освіта - не гарантія успіху

Гарна освіта - це скоріше ваша перевага, а не гарантія вашого успіху. Тому не ставте все на освіту та диплом. Куди важливіше отримані під час навчання знання та практичні уміння, відпрацьовані на практиці. Гарантія вашого успіху завжди були і будуть ваші роботи, які ви можете продемонструвати в портфоліо чи на співбесіді. Таке точно вразить роботодавця і затримає його на вашому резюме і роботах більше ніж на інших, роблячи вас конкурентним серед інших.

Hard Skills працюють в тандемі з Soft Skills

Hard Skills тільки разом зі Soft Skills працюють на користь. Будь-якому спеціалісту IT-сфери недостатньо просто писати код, але необхідні й софт скілс, щоб успішно спілкуватися в команді чи з партнерами, працевлаштовуватись та презентувати себе. Що не кажіть, такому не вчать в університетській програмі українських вищих навчальних закладів, проте це саме наявність цих навичок відповідають за реалізацію та пристосованість до будь-яких життєвих та робочих ситуацій. І це зовсім не залежить від наявності та відсутності диплома. Світові тенденції ринку та досвід більшості лідерів у різних галузях стверджують, що Soft Skills в тандемі з Hard Skills куди важливіше за диплом.

навички

Самонавчання, як робота на результат

Ще однією причиною, чому роль диплома значно зменшилась через те, що велике значення стали відводити самонавчанню. По-перше, починаючи з ковідних часів і досі залишається актуальним самонавчання. До речі, якщо віднестися до цього формату отримання знань досить серйозно, можна отримати значних результатів і успіху в особистому розвитку. Без самонавчання та потяг до самовдосконалення неможлива успішна професійна діяльність та особистісне зростання. Самонавчання – основна складова успіху в будь-якій діяльності.

Заробітна плата не залежить від диплома

І ще один факт: заробітна плата на сьогоднішній день ніяк не залежить від диплома. Дослідники цього питання в українських компаніях впевнені, що на розмір заробітної плати впливає досвід роботи, тип та розмір компанії, та у деяких випадках — спеціалізація та рівень ваших знань англійської мови. Уявіть собі, знання англійської мови допомжуть підготуватись до співбесіди за кордон й дають змогу бути конкурентним на ринку праці та отримати роботу вашої мрії.

Орієнтація на таланти

Більшість  роботодавців не дивляться на диплом як підтвердження професійності працівника. Адже більшість шукають таланти з досвідом і практикою, а професійні навички важливіші, ніж документ про освіту. Саме така зміна орієнтації ринку праці дозволила більшості роботодавців відійти від стереотипу, що дипломовані спеціалісти - це таланти та генії своєї справи, надавши можливість багатьом іншим спеціалістам показати та проявити себе та свої здібності. І це дуже круто, адже кожен має право на пошук свого місця.

Всі ці вищезазначені факти ще раз підтверджують, що сьогодні навички важливіші за диплом в будь-якій галузі, в тому числі й IT. Тільки наявність Soft Skills в тандемі з Hard Skills дають змогу успішно та повноцінно реалізувати свої професійні мрії.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору