UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Грошове питання
  5. Коли можна погодитися на зарплату нижче ринкової?

Коли можна погодитися на зарплату нижче ринкової?

4.10.2022 285
Коли можна погодитися на зарплату нижче ринкової?

Коли можна погодитися на зарплату нижче ринкової?

4.10.2022     285

В певних ситуаціях ви небагато втратите, погоджуючись на зарплату нижче ринкового рівня. І хоча такі ситуації краще оминати стороною, іноді в пошукачів не залишається інших варіантів, як найнятися працювати за невелику оплату. Давайте поміркуємо разом, коли можна погодитися на невисоку зарплату, щоб це принесло вам мінімум незручностей.

Куди втечеш від матеріального? Нікуди…

Ні для кого не секрет, що матеріальна винагорода є одним з найпотужніших стимулів, який змушує людей шукати краще, більш оплачуване місце роботи. Тому в питаннях, які стосуються вашої заробітної плати, потрібно погоджуватися на компроміс тільки в ситуаціях повної безвиході. І все ж давайте розглянемо ті випадки, коли подібний компроміс не виглядає настільки погано. Власне, в чомусь навіть можете виграти.

Кар’єрні перспективи

Коли ви приходите на низьку позицію в компанії, хоча розраховували, можливо, на щось більше відпочатку – це не так уже й погано. Пропрацювавши деякий час, можливо, вам взагалі не захочеться далі працювати тут, і ви полегшено зітхнете, підшукавши за цей час собі іншу роботу. Або ж вам обіцяють підвищення згодом, якщо будете показувати хороший результат, і це мотивує вас сумлінніше працювати над власним розвитком. Перспектива підвищення може навіть перекривати усвідомлення того, наскільки невисоку зарплату ви отримуєте в порівнянні з друзями чи колегами. Адже давайте будемо чесними, кожен хоча б раз у житті порівнював, бодай подумки, рівень своєї зарплати і зарплати близьких людей, друзів чи колег. Що теж слугує яскравим підтвердженням того, що матеріальна винагорода є одним з найпотужніших стимулів у житті людини. І не лише тоді, коли мова стосується зарплати, але зараз ми говоримо саме про це.

Для отримання необхідного досвіду

Такий стан справ часто супроводжує новачків у будь-якій справі. Навіть якщо людина сумлінно навчалася своїй спеціальності, знає дійсно багато і готова на практиці застосовувати свої знання, без певного досвіду в цій сфері їй не варто розраховувати на високу оплату. Раніше ця проблема здебільшого стосувалася молодих спеціалістів після ВНЗ, але після пандемії та в умовах війни з’явилася велика кількість людей, які вирішили змінити професію в силу обставин. Вони теж сповна відчули на собі, в які непрості обставини заганяє їх відсутність практичного досвіду в обраній сфері діяльності. Але якщо отримання такого досвіду дає вам перспективу гідного працевлаштування в майбутньому, то потерпіти деякий час все ж можна. Але це «тимчасове» не повинно надовго затягуватися, пам’ятаємо про це.

Коли натомість отримаєте щось взамін

На зарплату нижче ринкового рівня є сенс погоджуватися в тих ситуаціях, коли роботодавець запропонує вам взамін певні бонуси. Приміром, безкоштовний проїзд до роботи, медичне страхування чи навіть безкоштовні обіди – все це зекономить кошти, які ви, маючи вищу зарплату, все одно витрачали б на ці речі. Або є ще такий варіант, коли роботодавець пропонує вам преміальні за підсумками кварталу чи року. Але про такі речі запитуйте ще на етапі знайомства з роботодавцем, чи додаються якісь бонуси до невисокого окладу, чи ні.

Коли низький старт – не зовсім низький старт

Буває так, що на противагу низькому окладу компанія запропонує вам безкоштовні курси підвищення кваліфікації, навчальні семінари тощо. Такі умови можна назвати навіть вигідними, адже за належних зусиль ви швидко здобудете достатньо знань та практичних навичок, щоб претендувати на щось більше.

Якщо маєте не одне джерело доходу

На зарплату нижче ринкової є сенс погоджуватися ще й тоді, коли ви маєте додаткове джерело доходу. Можливо, ви здаєте нерухомість в оренду чи маєте відсотки з якоїсь невеличкої справи – в таких ситуаціях скромний розмір оплати перекриватиметься додатковими фінансовими надходженнями. А якщо додати сюди бодай один з вищеперерахованих пунктів, все стає не так уже й погано, чи не так?

Коли хочете морально відпочити від зайвого стресу

Теж доцільно погодитися на зарплату нижче ринкової у випадку, коли вам пропонують нескладну роботу, на якій можна морально і душевно відпочити. Особливо якщо попередня робота приносила чимало клопотів та турбот. Звичайно, такий варіант теж не всім підійде, а лише тим, хто може дозволити собі в цей час заробляти дещо менше.

І наостанок

Так, в умовах війни чимало українців втратили роботу, а заразом і можливість працювати за спеціальністю. За таких умов, як би цього не хотілося, доводиться погоджуватися на таку роботу, на якій мало платять. Але ця ситуація повинна слугувати великим стимулом для того, щоб чимшвидше вибратися з неї. Нагадуйте собі щодня, що це тимчасове явище і ви докладете максимум зусиль, щоб змінити ситуацію на краще.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору