UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Помилки, допущені під час пошуку роботи
  5. Підводне каміння на біржах фрілансу: як уникнути основних помилок

Підводне каміння на біржах фрілансу: як уникнути основних помилок

19.01.2020 698
Підводне каміння на біржах фрілансу: як уникнути основних помилок

Підводне каміння на біржах фрілансу: як уникнути основних помилок

19.01.2020     698

Сьогодні, щоб бути успішним, не обов’язково будувати кар’єру в великих, шумних офісах. Прекрасною альтернативою може стати реєстрація на міжнародних онлайн-біржах, на яких фрілансери будь-якої інтелектуальної професії отримують замовлення з різних країн.

Якщо правильно організувати свою роботу, дохід від неї може значно перевищити середньостатистичну офісну зарплату. Проте початківці чи досвідчені фрілансери часто припускаються однакових помилок. Неправильна організація процесу роботи і співпраці із замовниками, не застосування оптимального тайм-менеджменту – все це часто призводить до підвищеної втомлюваності, стресів, незадоволеності результатами діяльності, наслідком якого є низький дохід. Щоб запобігти такій ситуації, варто ознайомитися з основними рекомендаціями досвідчених працівників.

1. Створіть привабливий профіль

Реєстрація на біржі фрілансу не займе багато часу. Свій профайл треба заповнити так, щоб замовник міг отримати з нього всю необхідну інформацію про те, який ви спеціаліст і які послуги продаєте. Наповнивши його своїми попередніми роботами, в очах потенційного роботодавця фрілансер не буде виглядати лінивим. Портфоліо також дасть змогу оцінити професійний рівень претендента для виконання конкретного проекту.

Часто перед початком співпраці з замовником приходиться виконувати тестове завдання. Не слід відмовлятись від нього. Як правило, це не займає багато часу, проте дає можливість ширше показати свої вміння, підтвердити професійні навички.

2. Постійно беріть участь в конкурсах

Для отримання замовлення прийдеться кожен день заявляти про себе. Спочатку участь у конкурсах може здатися безперспективним марнуванням часу, проте згодом така праця дасть свої плоди. Фрілансер зможе завоювати репутацію, отримати первинну базу замовників.

На оформлення однієї заявки може знадобитися до півгодини часу. Відгуків нерідко приходить багато. Але, як показує практика, співпраця продовжується з одним із п’яти роботодавців. Тому для початку варто брати участь хоча б у 5 конкурсах кожного дня. З часом, коли з’являться постійні клієнти, цей показник можна знизити до 1-2 заявок.

робота на фрілансі

3. Завжди пишіть індивідуальний супровідний лист

Основною помилкою фрілансера часто стають шаблонні пропозиції. Написавши одну заготовку, кандидат відправляє її як мотиваційний лист на всі вакансії. Якщо ви все ж зацікавились проектом, варто дотримуватись таких рекомендацій:

  • описати в листі, які ваші уміння будуть корисними для реалізації завдання;
  • як і коли вони будуть застосовані;
  • запропонувати замовнику своє бачення результату.

Кожен роботодавець по-різному вибирає виконавця. Проте такий лист буде підтвердженням серйозного підходу до проекту.

4. Переконайтесь в адекватності замовника

Перед початком співпраці треба уважно ознайомитися з усіма умовами договору. Важливо чітко розставити акценти в таких питаннях:

  • вимоги до кінцевого результату;
  • терміни виконання завдання;
  • умови оплати.

Найкраще перевірити роботодавця, виконавши тестове завдання. Навіть якщо воно не передбачене, можна проявити ініціативу. Це також допоможе розібратись в деталях проекту. Коли потенційний замовник дав тестове завдання відразу багатьом виконавцям, варто адекватно оцінити свої можливості та шанси, перш ніж братись за його виконання. Якщо в процесі обговорення вимоги та бачення реалізації завдання не збігаються, краще відмовитись від замовлення.

З досвіду фрілансерів можна зробити висновок, що замовники зі східних країн самобутні. Модель їхнього спілкування та ведення бізнесу настільки відрізняється від української, що брати такі замовлення варто тільки в разі крайньої потреби.

5. Запропонуйте більше, ніж передбачено в пропозиції

Бонуси підкуповують багатьох. Але часто справа навіть не в них. Буває, що роботодавець сам до кінця не розуміє, які шляхи підійдуть для реалізації його проекту. Якщо фрілансер запропонує методи, які вирішать завдання навіть понад норму того, що просить клієнт, це значно підвищить шанси на перемогу.

6. Нормуйте графік своєї роботи

Серйозною помилкою фрілансера є прагнення отримати велику кількість замовлень і виділяти максимум часу на їх виконання. Результат може бути протилежним. Втомлений працівник, як правило, не в змозі швидко виконувати поставлені цілі, він значно знижує працездатність, його мислення сповільнюється, а вирішення кожного наступного завдання дається все важче.

Створення правильного балансу між відпочинком і роботою – важливе завдання при самостійному плануванні робочого графіка. Не обов'язково встановлювати чіткі часові межі. Кожен сам вирішує, який період буде найбільш продуктивним для роботи. Обов’язково треба виділити час для особистих справ і повноцінного відпочинку.

7. Демпінг – в міру

Формування ціни на біржах фрілансу не має чітких принципів, і його складно проаналізувати. Буває, що оплата подібних завдань суттєво різниться. А креативну дизайнерську роботу взагалі складно оцінити. Фрілансер часто діє, враховуючи ситуацію. Якщо йому потрібен конкретний проект, він може знизити ціну на свою роботу. Проте не слід опускатись до мінімальних винагород. Це знецінює працю фрілансера, принижує гідність професіоналів.

Багато досвідчених фрілансерів вважають, що навіть обговорення завдань, процесу їх виконання, внесення корективів повинно оплачуватись. Часто дзвінки у Skype для розв’язання таких питань займають по 2–3 години на день. Оплату необхідно обговорити на початку співпраці.

робота на фрілансі

8. Знайдіть свою нішу

Варто пропонувати свої послуги у вузькій сфері – в тій, де ви найбільше розбираєтесь і можете найкраще себе проявити. Наприклад, журналіст, який пише статті на медичну тематику. Знайшовши свою нішу, фрілансер відсіче нерелевантні своїй темі замовлення і мінімізує конкуренцію.

9. Приділяйте увагу відгукам і рейтингу

Деякі фрілансери вважають, що оприлюднення портфоліо є ключовим фактором, що свідчить про його професіоналізм. Проте замовники обирають виконавця, враховуючи також такі критерії:

  • відгуки;
  • рейтинг;
  • ціну на послуги.

Роботодавець, не бажаючи зіткнутись з недобросовісним фрілансером, прагне співпрацювати тільки з тими працівниками, якість роботи яких підтверджена. Не варто зупинятись, навіть коли база постійних клієнтів уже напрацьована. Серед великої кількості виконавців на біржах необхідно якось виділятись. Але ніхто не застрахований від отримання негативних відгуків, адже на виконання роботи впливають різні фактори: повнота технічного завдання, суб'єктивна думка замовника тощо.

10. Не зупиняйтеся на досягнутому

Є й такі фрілансери, які після досягнення певного рівня знань припиняють працювати над власним професійним розвитком. Вони вважають, що для забезпечення стабільного рівня доходу достатньо грамотно виконувати проекти, середні за рівнем складності. Це кардинально невірний підхід. Адже технології стрімко розвиваються, з’являються нові інструменти, тенденції та методи роботи, що вимагає від фрілансерів постійного покращення знань і вмінь. Якщо вони припиняють розвиток, дуже скоро їхнє місце на ринку займуть більш активні і професійні конкуренти.

Найважливіше завдання такого працівника – це вивчення новинок і тенденцій у своїй області. Тільки постійне навчання дозволить стати справжнім професіоналом. Відкритість і доступність інформації надає можливість досягати вершин кожному, хто цього дійсно прагне.

Зі сторони може здаватися, що віддалена робота – це легке заробляння грошей. Насправді за професійним становленням фрілансера стоїть важка праця. Йому необхідно кожен день проявляти себе у роботі з людьми, тайм-менеджменті, самодисципліні. Кожен на шляху до успіху припускається помилок. Але варто зробити все для того, щоби виправити їх і отримати цінний досвід для подальшого кар’єрного зростання.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору