UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Блог Jobs.ua
  5. Примусова вакцинація працівників – ви за чи проти?

Примусова вакцинація працівників – ви за чи проти?

4.10.2021 616
Примусова вакцинація працівників – ви за чи проти?

Примусова вакцинація працівників – ви за чи проти?

4.10.2021     616

Яке непросте питання винесено в заголовок статті, як вважаєте? І ніби вакцинація – річ потрібна, але й примусово вакцинувати – хтось потрактує це як порушення прав людини, адже примусово такі речі здійснювати нібито не можна. А чи справді не можна? Детальніше в матеріалі Jobs.ua.

Вакцинація в Україні – примусова?

Нещодавно МОЗ підготували проект наказу про перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням. Якщо ознайомитися із документом, виявимо, що представники певних професій підпадають під примусову вакцинацію на період дії карантину:

  • громадяни, які працюють в центральних органах виконавчої влади та їхніх територіальних підрозділах,
  • працівники місцевих державних адміністрацій,
  • працівники закладів професійної (професійно-технічної освіти), фахової передвищої, загальної середньої освіти, дошкільної освіти, позашкільних закладів освіти.

Що цікаво, викладачі вищих учбових закладів не зазначені в цьому переліку. Але документ ще може поповнитися новими професіями (виробництвами та організаціями). Для всіх інших громадян України на даний час вакцинація від коронавірусної хвороби COVID-19 є добровільною.

Щодо представників професій та організацій, заявлених у переліку – якщо такий працівник відмовлятиметься від щеплення, його відсторонять від виконання робочих обов’язків. Зауважте – відсторонять, але в жодному разі не звільнять. Такий підхід вже передбачено чинним законодавством України.

Також це положення, якщо хтось не знає, ще в квітні підтвердив Європейський суд з прав людини, який визнав, цитата, що «обов’язкова вакцинація є законною і може бути необхідною в демократичних суспільствах».

Яка позиція читачів сайту?

Наш портал також поцікавився у відвідувачів сайту, що вони думають стосовно цього питання. Найбільшу увагу отримала відповідь «Категорично не сприймаю примусове нав’язування вакцинації», за яку віддали свій голос більшість опитаних (56%). Що цікаво, значну кількість голосів (26%) отримала відповідь «Я підтримую, бо вважаю, що вакцинація потрібна».

За варіант відповіді «Якщо за рахунок роботодавця – я не проти» висловилися лише 2% респондентів. За ще один варіант – «Підтримую вакцинацію у сфері обслуговування, де є безпосередній контакт з клієнтом», – проголосували 13% опитаних. Доплюсуємо 2% тих, хто не проти цього способу щеплення за рахунок роботодавця, до 26% – і отримаємо 28% тих, хто висловився на користь примусової вакцинації. Підтримку примусового вакцинування сфери обслуговування теж можна доплюсувати до прихильників такого способу отримання вакцини, адже людей, які працюють в цій сфері, значна кількість. Маємо на увазі тих, хто безпосередньо контактує з клієнтом.

Отже, який в загальному результат опитування?

Практично половина читачів, які взяли участь в опитуванні (41%), в тій чи іншій формі висловилися за примусову вакцинацію, а 56%, тобто трохи більше половини опитаних – категорично проти. А ви як ставитеся до примусової вакцинації працівників?

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору