UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Проблеми трудових мігрантів України в умовах коронавірусної кризи

Проблеми трудових мігрантів України в умовах коронавірусної кризи

20.08.2020 217
Проблеми трудових мігрантів України в умовах коронавірусної кризи

Проблеми трудових мігрантів України в умовах коронавірусної кризи

20.08.2020     217

Епідемія коронавірусу поки що не йде на спад – навпаки, щодня фіксуються нові антирекорди захворюваності на COVID-19, – тому для трудових мігрантів України настали нелегкі часи. Сотні тисяч українців, які раніше працювали за кордоном, не можуть вирушити на заробітки, а в рідній країні через складні економічні умови їм теж нелегко знайти роботу.

Як Jobs.ua писали раніше, в Державному центрі зайнятості повідомили, що безробітних в Україні станом на серпень налічується більш ніж пів мільйона осіб. Для порівняння – в серпні 2019 року офіційно безробітними перебували 276 тисяч осіб. Тобто наразі в Україні майже вдвічі більше безробітних громадян, ніж минулого року. І велику частину безробітних складають трудові мігранти, які зіткнулися з великими труднощами – вони не можуть виїхати за кордон на роботу, і в рідній країні теж не можуть відшукати нормальну роботу.

А хто із заробітчан все-таки пробує потрапити на роботу в Європу, їх можуть очікувати неприємні ситуації. Нещодавно в Естонії трапився прикрий епізод з українцями, які вилетіли спецрейсом на роботу, але через порушені умови самоізоляції їм тепер загрожують штрафні санкції від естонської влади та депортація з країни. І це тільки одна з багатьох подібних ситуацій.

Експерти зазначають, що трудових мігрантів в Україні налічується близько 7,5 мільйона осіб, з яких 3 мільйони працювали (чи працюють зараз) за кордоном легально. Решта заробітчан мають короткострокові контракти, і більшість з них піднімали економіку сусідньої Польщі. Тепер значна частина цих людей опинилася в Україні, та ще без роботи.

Зоя Ярош, яка займає посаду Президента Асоціації адвокатів України, зазначила, що повернення трудових мігрантів додому говорить про суттєве збільшення кількості трудових ресурсів. Вона висловила сумнів, чи зможуть вони в сучасних реаліях знайти достойну роботу (в одному із попередніх оглядів непростої ситуації, яка склалася на ринку праці в Україні, ми говорили про те, що багато безробітних українців в центрах зайнятості відмовляються від пропонованих вакансій, бо рівень зарплати не витримує жодної критики).

Уряд тим часом планує посилити контроль за фірмами-посередниками, які допомагають з працевлаштуванням за кордоном. Згідно з повідомленням пресслужби Міністерства розвитку економіки, торгівлі та с/г, були розроблені критерії, за якими визначатиметься ступінь ризику подібних фірм. Маємо надію, що подібні заходи дозволять виявляти недобросовісних посередників, які дозволяють собі порушувати законодавство, а страждати через це доводиться простим заробітчанам.

Цю ситуацію можна назвати сприятливою хіба що для роботодавців, які через центри зайнятості або на Jobs.ua на вкладці Підбір персоналу можуть підшукати для себе кваліфікованих працівників, які в складних економічних реаліях України сильно вмотивовані на роботу. А для тих, хто знаходиться в пошуках роботи, в розділі Вакансії можна підібрати актуальні пропозиції, які регулярно оновлюються.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору