UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Все про резюме
  5. Що писати в розділі резюме «Освіта»?

Що писати в розділі резюме «Освіта»?

12.05.2022 519Автор: Лоліта Платошкіна
Що писати в розділі резюме «Освіта»?

Що писати в розділі резюме «Освіта»?

12.05.2022     519Автор: 

Резюме - основний документ здобувача, на основі якого роботодавець вивчає інформацію: навички спеціаліста, його професійний досвід і робить висновок щодо його відповідності вакансії та потребам компанії, приймає рішення запросити його на наступний етап - співбесіду. Кожний розділ резюме має своє особливе значення і зазначена інформація носить окрему користь. Для багатьох здобувачів розділ “Освіта” є найлегшою частиною для заповнення в документі, де вони вносять лише назву освітнього закладу та рік. Проте розділ не такий простий, як на перший погляд може здаватися. Складнощі можуть виникнути навіть тут, якщо у вас не закінчена вища освіта, якщо ви змінювали університет декілька разів, якщо досі працюєте над дисертацією, якщо відмовились від магістратури тощо. Саме тому, перш ніж заповнювати розділ освіти в резюме Jobs.ua рекомендує проаналізувати та визначити, яка інформація про вашу освітню діяльність важлива в тій чи іншій роботі чи вакансії, і що саме стане корисним для вас розповісти роботодавцю.

Чому розділ «Освіта» в резюме надважливий

Вивчаючи резюме, роботодавець ретельно вивчає розділ “Освіта” в тому числі. По-перше, багато роботодавців принципово обирають для роботи в сфері IT, медицини, освіти, фінансів тільки спеціалістів з вищою освітою. Звернув увагу на освітній навчальний заклад роботодавець з легкістю може прослідкувати, чи працюєте ви за фахом і на скільки ваше теоретичне підґрунтя відповідає практиці. В свою чергу спеціалістів з фахової середньої освіти завжди шукають на виробництво. По-друге, завдяки розділу освіти, можна зробити висновок, чи працюєте ви в тій галузі на якій вчились, чи змінювали її. По-третє, ні для кого не секрет, які ВУЗ-и є типовими в Україні, де навчають краще й так, як потрібно роботодавцям, щоб розмовляти з молодими спеціалістами на одній мові. Тому освіта людини може й справді багато чого сказати про людину, її рівень теоретичної та практичної бази.

Де в резюме розмістити розділ «Освіта»

Для того, щоб інформація про освіту справила відповідне враження на роботодавця, треба подумати найкраще місце для її розміщення в вашому резюме. До речі, варіантів розміщення безліч, адже резюме не носить єдину нерушійну форму. Тому ви можете переносити цю інформацію відповідно власним уподобанням, проте зберігати логічної послідовності. До того ж розміщення цього розділу може змінюватись відповідно того формату резюме, що ви обрали для власної презентації.

Однак радимо скористатися корисними порадами для різних ситуацій.

Якщо ви студенти та випускники вищих навчальних закладів і у вас обмаль досвіду роботи, то для роботодавця основним розділом вивчення вашого резюме буде, звісно ж освіта. Такий розділ найкраще розміщувати на початку резюме. Це дасть змогу роботодавцю одразу вивчати ваші досягнення у навчанні, дізнатися вашу кваліфікацію, вашу активну студентську позицію тощо.

Якщо ви змінюєте не тільки місце роботи, а й спеціальність, то розділ освіти краще помістити перед розділом “Досвід роботи”. Це буде досить зручно, адже роботодавець зможе порівняти і зрозуміти на яку посаду та рівень заробітної плати ви претендуєте.

Якщо ви маєте вагомий досвід роботи за фахом, маєте досягнення, то цю важливішу інформацію можна розмістити вище за інформацію про вашу освіту. Розділ з освітою стане тільки підтвердженням та поясненням набутого вами досвіду.

Якщо ви отримали ступінь МВА, то це ще одна причина, за якою розділ освіти слід виділити та поставити вищим за досвід роботи.

Якщо ви нещодавно повернулись знову до навчання, щоб отримати нову ступінь, то ще один привид розмістити розділ “Освіта” поруч або перед досвідом роботи.

складаючи резюме

З чого складається розділ «Освіта» в резюме

Розділ освіти складається з важливої інформації, яка цікавить роботодавців, а саме:

повні назви середніх та вищих навчальних закладів,

отримана ступінь та кваліфікація,

рік початку та закінчення навчання (обов’язково),

інформацію про отриманий диплом, сертифікат тощо,

середній бал атестата або диплома,

нагороди, відзнаки, курсові, дипломні, наукові видання та статті, інші досягнення,

ваша соціальна активність: гуртки, семінари, позакласні заходи тощо.

Зверніть увагу, при наявності декількох освіт, використовуйте порядок зворотної хронології і вкажіть спершу останні досягнення.

І хоча для різних посад необхідна окрема детальна інформація щодо вашої освіти, тим не менше, рекомендуємо дотримуватись принципу лаконічності та не навантажуйте зайвою інформацією чи водою.

Обов’язково зазначайте правдиву інформацію щодо вашої освіти. Ці дані досить легко перевірити й навіть отримати інформацію про ваші старання в навчанні.

Спірні моменти в розділі «Освіта»

Як оформити інформацію про освіту, якщо ВУЗ ще не закінчений

Незалежно від того, студент ви або просто не закінчили навчання, розділ про освіту все одно слід додати в своє резюме. Потрібно лише розуміти, як краще це подати та оформити.

Якщо ви ще студент, просто вкажіть назву навчального закладу, факультет і спеціальність, яку ви отримуєте. І найголовніше, вкажіть що ви ще в процесі навчання. Ви також можете вказати всі досягнення і нагороди, які вже маєте до моменту складання вашого резюме.

Якщо ви маєте незакінчену освіту, ви можете перерахувати будь-які написані курсові роботи або прослухані курси. Можна також доповнити цей розділ своїми сертифікатами або іншими професійними досягненнями. Якщо ви продовжили свій професійний розвиток і це пов'язано з посадою, яка вас цікавить, ця інформація стане цінною для роботодавця.

Чи потрібно вказувати GPA

Grade Point Average - позначка, середній бал атестату чи диплома. Поняття середнього бала широко відоме в усіх країнах. У СНД середній бал використовують при вступі до вищих навчальних закладів, а випускники без досвіду роботи можуть додати високий GPA в резюме.

В якості альтернативи, можна вказати на наявність червоного диплома, якщо він є. Інформація про високий середній бал або червоний диплом буде корисною для випускника, в разі якщо його кваліфікація релевантна до обраної ним посади.

Якщо в країнах СНД наявність середнього бала в резюме не є критичним фактором, то на західному ринку праці, GPA в резюме може зіграти важливу роль, при подачі заявки на першу роботу. Наявність високого середнього бала в резюме — ознака того, що кандидат зможе впоратися з кількістю завдань і обов'язків, з якими зіткнеться вперше.
Як пояснювати перерву в навчанні

Ставлячи запитання про причини тривалих перерв, роботодавець прагне знизити ризики для себе і переконатися, що ви не були відсторонені через порушення трудової дисципліни, за вами немає темної історії, ви не байдикували і, головне, дійсно зможете ефективно працювати в компанії.

Причини перерв бувають різні: сімейні обставини, навчання, здоров’я, бажання відпочити після інтенсивної роботи, проблеми з пошуком нової позиції. Все це нормальні життєві обставини, і роботодавцю важливо зрозуміти вашу мотивацію до праці та “чистоту” вашої передісторії. Тому, коли претендент на співбесіді коментує “білі плями” в резюме загальними фразами, це працює не на його користь. Будьте чесними й пам'ятайте, тільки поважні причини роботодавець оцінює позитивно.

Поради щодо формування розділу «Освіта»

Ще раз перевірте власне резюме. Якщо зайва інформація може не зацікавити роботодавця, то відкиньте її з документа.

1. Обов’язково зазначайте наступну інформацію: отриманий диплом, спеціальність, назву вашої школи, її місце розташування і рік закінчення.

2. Почніть з вищої освіти за фахом, якого ви працюєте.

3. Перерахуйте всі інші дипломи в зворотному хронологічному порядку.

4. Видаліть середню освіту, якщо ви вже закінчили коледж.

5. Видаліть дату закінчення, якщо це було більше п'яти років тому.

6. Використовуйте маркери та виділення, щоб підсвітити важливу інформацію, на яку хочете звернути увагу роботодавця.

Для того щоб правильно скласти розділ “Освіта” необхідно зосередитись на ваших перевагах та вказати інформацію, що цілком зацікавить роботодавця. Розміщення цього розділу буде напряму пов’язане від того, що б ви хотіли виділити та від того, на якому етапі кар’єрного шляху ви зараз знаходитесь. Якщо у вас немає сертифікатів, ліцензій гарантій і ви не можете додати цю інформацію в розділ освіти, то невілюйте це детальним описом ваших професійних умінь та навичок, якими ви володієте.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору