UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Вся правда про роботу за кордоном
  5. Що треба знати про безпечне працевлаштування за кордоном

Що треба знати про безпечне працевлаштування за кордоном

10.02.2020 930Автор: Олександр Мавлідінов
Що треба знати про безпечне працевлаштування за кордоном

Що треба знати про безпечне працевлаштування за кордоном

10.02.2020     930Автор: 

Знайти роботу за кордоном, сьогодні прагнуть чимало українців. Більш стабільні та заможні іноземні ринки праці приваблюють наших громадян обіцянками гідних заробітних плат, пошуком шляхів для еміграції та можливостями отримати «спокійне життя».

На жаль, чимало українців вже встигли зіткнутися з реальністю, в якої трохи інші вимоги та «уявлення» про долі заробітчан. Й справа не лише в тому, що більшість з українців, так чи інакше, але стають «заручниками чужини», працюючи «по-сірому» чи взагалі, нелегально. Проблеми з працевлаштуванням за кордоном знаходять шукачів, ще на початку пошуків, зводячи останніх з численними шахраями, що скоюють свої злочини в цій сфері.

Щоб не стати жертвою обману, починаючи шукати таке працевлаштування, звертайте увагу на явні ознаки того, що запропонована вам робота може виявитися несправжньою або не обумовлювати ваш захист у сферах, де він має бути.

Серед головних ознак нелегального працевлаштування, найбільш характерними можна назвати декілька моментів, з якими шукач може зіткнутися під час пошуків такого типу вакансій.

Відсутність ліцензії Мінсоцполітики

Перше, що необхідно перевірити - це наявність в посередника, який допомагає вам у пошуку роботи за кордоном, спеціальної ліцензії на здійснення такої діяльності від Міністерства соціальної політики України. До речі, повний перелік таких ліцензіатів можна знайти на сайті Міністерства соціальної політики, також, в міністерському Департаменті ринку праці й зайнятості є спеціальний відділ ліцензування діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, який може надати багато необхідної інформації.

Крім ліцензії, посередник-організатор вашого працевлаштування за кордоном повинен надати за запитанням свідоцтво про державну реєстрацію та установчий договір з іноземною фірмою-роботодавцем, до якої пропонує працевлаштовуватись.

Зрозуміло, що при виникнення проблем із наданням таких документів, слід уважно придивитися до причин, що їх викликають.

Платне працевлаштування

Запам’ятайте:

  • п. 9.13 постанови Кабміну №1060 від 16.12.2015 року зобов’язує ліцензовані компанії-посередники з працевлаштування за кордоном не отримувати грошей «наперед» від шукача. Домовлятися про оплату їх послуг, можна складаючи з шукачем договір про сплату ним послуг після отримання шукачем контракту з іноземним роботодавцем;
  • передоплати за консультації, переклад та пересилання документів роботодавцю та інші «зайві» дії, як правило, є показниками можливого шахрайства.

працевлаштування за кордоном

Віза, відповідна до мети подорожі

Якщо збираєтесь працювати в чужій країні, вам необхідна спеціальна робоча віза. Ані туристичні, ані культурні чи інші візи не мають обґрунтування легальної праці на території де діють інші закони. Пропозиція таких альтернатив - явна ознака нелегального працевлаштування.

Непрозорість інформації щодо працевлаштування

Коли вам підшукують роботу за кордоном то мають надати чітку та зрозумілу інформацію про роботодавця та вакансії, які ви зможете обійняти. Загальні фрази, якими пояснюють сферу діяльності роботодавця та так же описують ваші майбутні обов'язки або уникнення точної назви компанії, скоріше за все тривожні сигнали про те, що щось йде не так й перед вами можливі шахраї.

Вимагайте повну та затверджену посередником інформацію про майбутнього роботодавця, графік роботи, розмір оплати праці, умови проїзду та мешкання, наявності обов’язкового медичного або соціального страхування та про інші нюанси, які має майбутнє працевлаштування.

Байдужість до вмінь кандидата

Якщо вас не питають про професійні навички або ви бачите, як на конкретну вакансію готові брати всіх охочих – це поганий знак. В кращому випадку, посередник намагається забезпечити якомога більшу кількість людей, які заплатять гроші за працевлаштування та віддати їх на волю долі до незрозумілого роботодавця. В гіршому – пропасти із грошима тих, хто не встиг розібратися але встиг оплатити такі химерні послуги.

На роботу наймають не так. Реальному роботодавцю завжди важливо розуміти, що ви вмієте та який досвід маєте.

Фальшиві договори

Звичайно, договір шукача з посередником чи, навіть, з роботодавцем може виявитися справжнім, тільки з позначкою, що шукачеві надаються лише інформативні послуги. Це, означає, що ви заплатили гроші за інформацію й ніхто не обіцяє вам більшого.

Не підписуйте документи наосліп та не підписуйтесь на порожньому аркуші паперу, не піддавайтеся на укладення «подвійного» трудового договору або «проектного» чорнового варіанту з більш низькими сумами оплати праці чи контракту, з умовами «інших видів робіт» або «робіт на вимогу роботодавця».

Недоторканність паспорта

Ваш паспорт громадянина – документ, який має бути завжди при вас протягом вашої закордонної поїздки. Вилучати його можуть спеціальні державні органи та у виключних випадках, таких як скоєння злочину на території іншої країни.

Ніяких причин віддавати оригінал цього документа кому-небудь іншому немає й не може бути. Спроби отримати від вас оригінал документів для збереження до прибуття до місця роботи або формулювання «це обов'язкова умова» - незаконні та свідчить про те, що проти вас задумано скоєння злочинних чи шахрайських дій.

Також, натяки на можливість заробляти більше, у разі нехтування деякими з вказаних вище обов’язкових аспектів праці посередників, є однозначною ознакою того, що з вашим посередником «щось не все гаразд». Зрозуміло, що погоджуючись на таке свідомо, ви наражаєтесь на те, щоб бути сприйнятим як один з співучасників групи шахраїв та покараним за всією суворістю, порушених вами законів іншої країни.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору