UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Все про резюме
  5. Складаємо супровідний лист до резюме: основні правила і тонкощі

Складаємо супровідний лист до резюме: основні правила і тонкощі

6.08.2020 1184
Складаємо супровідний лист до резюме: основні правила і тонкощі

Складаємо супровідний лист до резюме: основні правила і тонкощі

6.08.2020     1184

Чи варто витрачати час і сили на написання супровідного листа? І як взагалі його треба складати? Ці питання вимагають детального роз'яснення. Розставимо всі крапки над «i» прямо в питанні його необхідності, а заодно розглянемо основні нюанси складання.

Важливість документа

Чи потрібен супровідний лист до резюме перед відправкою його потенційному роботодавцю? Це питання задає собі буквально кожна людина, яка хоч раз шукала роботу. Цікаво, що багато претендентів відкидають ідею складання документа, вважаючи це марною тратою часу і чистою формальністю. Але також знаходяться і ті, хто впевнений, що супровідний лист може стати додатковим аргументом у вирішенні прийняти співробітника на роботу.

У цій заочній суперечці істина криється в тому, що в певній мірі мають рацію обидві сторони. Роботодавці дійсно розглядають майже всі резюме, незалежно від того, чи є супровідний лист до нього. Хоча знаходяться і такі, що беруть до уваги лише кандидатів з цим документом.

Як дізнатися про переваги потенційного роботодавця, відправляючи резюме? Ніяк. Діяти доводиться навмання, і вирішує все чиста випадковість. Не факт, що ваше резюме з листом потрапить в руки до роботодавця, який принципово відбирає тільки такий формат звернення. Але і немає гарантії, що на відмову в працевлаштуванні вплине якраз відсутність документа. Розумієте?

Ще одна причина, через яку не всі роботодавці реагують на звернення, а багато працівників не морочать голову над його складанням, криється в недостатній компетенції такого документа. По-перше, він не входить до переліку офіційних бланків, які потрібно подавати при прийомі на роботу. По-друге, багато людей просто не вміють його правильно складати. І ось якраз цей момент можна обернути на свою користь. Варто тільки детально розібратися в тому, як складати звернення так, щоб воно вразило роботодавця.

З чого почати написання документа

Збираючись складати супровідний лист, в першу чергу варто відповісти на 2 питання:

  1. Навіщо ми його пишемо, яку мету переслідуємо?
  2. Як змусити потенційного роботодавця його прочитати?

Супровідний лист є документом, в якому можна особисто звернутися до керівника або менеджера з персоналу і таким чином розташувати їх до себе заочно. Також він може послужити козирем, якщо необхідно донести якусь інформацію про ваші якості, переконати роботодавців у своїх професійних цінностях.

Щоб змусити рекрутера його прочитати, потрібно скласти його в належному стилі, який відповідає області, де ви збираєтеся отримати посаду. Якщо претендуєте на серйозну роботу, то і оформлення потрібно зробити діловим. У творчій сфері можна відступити від офіційного стилю і скласти звернення нестандартно, тим самим проявити креатив і зацікавити потенційного роботодавця. Однак в будь-якому випадку є кілька правил написання документа, яких варто дотримуватися.

Особливості структури

Отже, зважившись написати супровідний лист, важливо зробити його «працюючим», тобто таким, щоб він допоміг у вирішенні прийняти вас на роботу, а не відштовхнув роботодавця. В першу чергу зробити це можна, приділивши увагу його структурі. Правильне написання дозволить скласти про вас враження, як про компетентного фахівця, який дійсно має належний рівень професіоналізму, адже відповідально підійшов до оформлення документа.

оформлення документа

Серед основних нюансів складання структури виділимо наступні:

  1. Коректне звернення. Зазвичай у вакансіях вказано ім'я контактної особи. Тому, складаючи супровідний лист, варто звернутися до нього по імені. Наприклад: «Шановний Сергію Юрійовичу! ...» — звичайне формулювання цілком підходить. Якщо ж ім'я контактної особи в оголошенні не зазначено, то можна обійтися «Добрий день, пані та панове». І не варто починати лист з неформального звернення, як: «Привіт усім!». У зверненні варто дотримуватися саме ділового стилю, щоб розташувати до себе співрозмовника, а не відштовхнути його панібратством.
  2. Обов'язково потрібно вказати джерело, в якому побачили вакансію. Наприклад: «На сторінці вашої фірми в соцмережі ...» або «Від співробітника вашої компанії N я дізнався, що ви шукаєте спеціаліста на посаду ...». Однак цей прийом діє, якщо звернення надсилається безпосередньо роботодавцю. У разі, коли резюме направляється через рекрутинговий ресурс, то немає необхідності вказувати джерело: і так ясно, де ви знайшли інформацію.
  3. Вступ. У перших декількох реченнях потрібно лаконічно викласти інформацію про себе: хто ви, в чому ваші досягнення і чому ви хочете працевлаштуватися саме в цю компанію. Не варто переказувати всю суть свого резюме, досить вказати найважливіші дані і те, що відрізняє вас на фоні конкурентів (наукові звання, досвід, додаткові навички та ін.) І чого ви очікуєте від нової посади. Наприклад, «... Робота в вашій компанії приваблює мене масштабом завдань / можливістю стати частиною креативної команди». При цьому краще не заявляти про свої амбіції в плані побудови кар'єри. Ця інформація може навіть відлякнути рекрутера, перед яким стоїть завдання знайти людину на конкретну посаду (куди вона дійсно потрібна), а не поповнити число топ-менеджерів, яких і так цілком достатньо може бути.
  4. Не потрібно робити акцент на негативі або сумнівах. Наприклад, не варто вдаватися в подробиці, чому ви не працювали останні кілька місяців. Про це можна згадати на співбесіді, якщо спитають. Навіть в такому випадку краще обійтися нейтральною інформацією, наприклад: «Вирішувала проблеми зі здоров'ям / переїжджала на нове місце проживання» та ін. Суть в тому, що супровідний лист — це не автобіографія і не сповідь. Документ складається в форматі короткої ділової презентації, тому суто особиста інформація просто не потрібна.
  5. Не захоплюйтеся банальностями, а ще краще — уникайте їх. Наприклад такі фрази, як «Я легко піддаюся навчанню, маю стійкість до стресів ...» та ін., не несуть ніякої корисної конкретної інформації саме про вас. Це загальноприйняті і банальні речення, які в принципі вже не привертають увагу рекрутерів. Краще напишіть, що володієте мовами, вмієте працювати з якимись програмами. Ці дані дійсно можуть зіграти на руку при відборі вашої кандидатури.
  6. Закінчуйте лист правильно. Вкажіть, що якщо ваша кандидатура викликає інтерес, то ви готові приїхати в обумовлений час на співбесіду, щоб обговорити деталі. Також потрібно залишити контакти для зв'язку і підписатися — незважаючи на те, що ці дані є в резюме, їх наявність в зверненні продиктована правилами ділового етикету.

Як бачимо, скласти документ неважко. Дотримання всього кількох рекомендацій допоможе написати грамотний супровідний лист.

супровідний лист

Відзначимо ще один момент, якщо ви сумніваєтеся в його необхідності: ви не знаєте про переваги та критерії вибору кандидата на посаду, тому варто підстрахуватися заздалегідь і зробити все можливе, використовувати всі аргументи на користь того, щоб вакансію запропонували вам. І починати потрібно з малого — з грамотної презентації самого себе через резюме і правильно складеного супровідного листа. Удачі в пошуку роботи!

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору