UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Світова практика
  5. Скорочений робочий тиждень – це можливо!

Скорочений робочий тиждень – це можливо!

14.07.2021 450
Скорочений робочий тиждень – це можливо!

Скорочений робочий тиждень – це можливо!

14.07.2021     450

Ісландці люблять здивувати. П’ять років тому вони сенсаційно перемогли збірну Англії на Євро-2016, а тепер вони заявляють, що їхній масштабний експеримент зі скороченим робочим тижнем завершився «небувалим успіхом». В чому полягала суть експерименту, які його результати – читайте разом з Jobs.ua.

Наймасштабніший експеримент – завершено!

Експеримент тривав не один рік, а саме – з 2015 по 2019 рр. Така тривалість експерименту дала можливість впевнено стверджувати, що подібне скорочення робочого тижня не вплинуло на продуктивність праці, і, поряд з цим, добробут працівників зріс за багатьма важливими показниками. Так, ісландці, які брали участь в експерименті, відзначили, що рівень стресу, пов’язаний з робочими моментами, суттєво зменшився. Позитивно вплинув даний експеримент на емоційне вигорання працівників; вирівнявся баланс між роботою, здоров’ям та особистим життям.

Хто брав участь в експерименті? Працівники різних сфер, переважно – державного сектору, від поліцейських відділків до будинків престарілих. Автори дослідження стверджують, що їм вдалося розвінчати аргумент про те, що скорочення робочого тижня призведе лишень до збільшення навантаження, бо працівникам доведеться працювати понаднормово, щоб не втрачати в ефективності.

Але насправді можна працювати менше і зовсім не втрачати в продуктивності. І це досягається досить просто – варто лише реорганізувати робочі процеси всередині окремо взятої компанії, установи, підприємства. Всього лиш впровадження нових стратегій організації праці при активній взаємодії співробітників і керівництва – і на виході отримуємо такий фантастичний результат. Що важливо – учасникам експерименту вдалося скоротити число і кількість нарад (!), зменшити кількість необов’язкових задач і перепланувати робочі зміни. Подібний експеримент свідчить: якщо грамотно підійти до перепланування та оптимізації робочих процесів – все можливо. В тому числі – скорочення робочих годин.

Як вплине експеримент на всю країну?

Результати експерименту призвели до того, що вже зараз 86% працездатного населення Ісландії працює менше ніж 40 годин на тиждень, або ж буде працювати за скороченим робочим тижнем у майбутньому. Даний експеримент планується поширити на інші країни.

До речі, влада іншої європейської країни – Іспанії – оголосила ще в лютому про подібний експеримент: їхній національний пілотний проєкт передбачає перехід на 4-денний робочий тиждень (враховуючи любов іспанців до сієсти, воно й не дивно). Проєкт триватиме три роки, опісля будуть підбиті підсумки і, можливо, влада Іспанії вирішить, що їхній країні вистачить 4-денного робочого тижня.

Нам, українцям, залишається поки що про таке мріяти. Але ісландці (та й іспанці теж, хоча їхній пілотний проєкт ще триває) своїм масштабним експериментом підтверджують одну чудову думку: «Працювати треба не з восьмої до п’ятої, а головою». Адже тридцять п’ять робочих годин на тиждень – це ж по суті семигодинний робочий день. В будь-якому разі, подібний досвід показує – можна працювати менше, але не менш ефективно.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору